Χατζημάρκος για Λιανό: Υπάρχει κάτι που είναι οξύμωρο, ανήθικο και παραβιάζει τους κανόνες ηθικής

Συνέντευξη με τον Λάμπρο Δεμερτζή

Σήμερα θα κάνουμε μια στάση στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου και θα συνομιλήσουμε με τον Περιφερειάρχη τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε και ξέρω ότι το πρόγραμμά του είναι φορτωμένο αλλά πρώτα απ’  όλα να του ευχηθούμε περαστικά και σιδερένιος. Εύχομαι καλή ανάρρωση το ταχύτερο. Βλέπω δε σας έχει εμποδίσει από τα καθήκοντά σας και θέλω να ξεκινήσουμε με το θέμα της υγείας, την ενίσχυση που έχουμε τον τελευταίο καιρό με νοσοκομεία, με νοσοκομειακά αυτοκίνητα, ασθενοφόρα και προφανώς όλο αυτό δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας για το καλοκαίρι.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Κοιτάξτε, όλο το 2020 δούλεψε πάρα πολύ και έχουμε οδηγήσει πάρα πολύ σημαντικά κονδύλια στην υγεία, αυτό ήταν το μεγάλο ζήτημα του 2020 που ζήσαμε και παγκόσμια και τοπικά. Έχουμε φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα γιατί πράγματι ενισχύσαμε σε κρίσιμα σημεία τις δομές υγείας των νησιών μας. Να θυμίσω τους  κλωβούς για το ΕΚΑΒ, αναπνευστήρες, μηχανήματα PCR, θάλαμοι απομόνωσης πάρα πολύ σημαντική δουλειά, ιατρικό αναλώσιμο, ιατρικό προσωπικό για πρώτη φορά, σπάσαμε έναν απαγορευτικό κανόνα που υπήρχε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα λειτουργικά και μπορέσαμε να χρηματοδοτήσουμε και προσωπικό. Δόξα το Θεό μείναμε όρθιοι. Η καθαρή Περιφέρεια στην Ευρώπη από πέρυσι τον Μάρτιο. Όποτε ανακοινώνει το Ευρωπαϊκό κέντρο σταθερά το Ν. Αιγαίο είναι μέσα στις καθαρές περιφέρειες της Ευρώπης και αυτό δεν είναι τυχαίο σημαίνει ότι κάτι κάνουμε καλά. Πρόσφατα είχα τη μεγάλη χαρά ήταν μια πολύ όμορφη μέρα, παραδώσαμε 12 ασθενοφόρα σε μικρά νησιά του Ν. Αιγαίου, 10 στις Κυκλάδες, 2 στα Δωδεκάνησα, είχε δοθεί πέρυσι ακόμα μια παρτίδα και τον Μάρτιο έρχεται ακόμα μια παρτίδα, σύνολο 38 ασθενοφόρα. Είχαμε όλα τα μικρονήσια τα 4 του Δήμου Νάξου δηλαδή και το Κουφονήσι, η Δονούσα, η Σχοινούσα, Ηρακλειά, είχαμε τη Φολέγανδρο που μας είχε βγάλει αγωνία, την Κίμωλο, την Αμοργό, την Κύθνο, την Αντίπαρο, όλα αυτά τα νησιά πήραν ένα ασθενοφόρο πλήρως εξοπλισμένο, με πολύ σημαντικό εξοπλισμό μέσα και χάρηκα πάρα πολύ γιατί είδα στο πρόσωπο των ανθρώπων που τα παρέλαβαν, των Δημάρχων, των προέδρων των Κοινοτήτων, είδα στο πρόσωπό τους ένα τεράστιο χαμόγελο που μας δίνει και εμάς τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Είναι γεγονός ότι βγαίνει η αγωνία. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι ότι σαφώς η Περιφέρεια, η περιοχή μας, είναι έτοιμη να υποδεχτεί κόσμο λόγω ότι είναι «πράσινη»  αλλά αυτό βγαίνει προς τα έξω;  Χρειάζεται ενδεχομένως κάτι άλλο να γίνει διότι ο Ευρωπαίος αν δεν έχει ολοκληρώσει με τα εμβόλια θα μπορέσει να φτάσει; Φτάνει προς τα έξω η φωνή μας ότι εδώ η περιοχή είναι ασφαλής για να έρθετε να κάνετε τις διακοπές σας;

Το 2021 είναι δύσκολο και αυτό αλλά δεν είναι δυσκολότερο από το 2020, γιατί είμασταν σε πολύ πιο βαθιά νερά σε ότι αφορά στο πως θα ανοίξουμε τουριστικά και πως θα λειτουργήσουμε.

Είχατε μιλήσει για πόλεμο το θυμάμαι αυτό..

Βεβαίως, βεβαίως, και όμως πετύχαμε έναν άθλο πραγματικό το 2020. Είμαστε η μόνη περιοχή η οποία έκανε τουρισμό εν μέσω πανδημίας. Στην παγκόσμια ιστορία ξέρετε δεν υπάρχει προηγούμενο, να έχει γίνει τουρισμός μέσα σε πανδημία. Λοιπόν το πετύχαμε πέρυσι και βεβαίως είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε και φέτος με καλύτερα ακόμα αποτελέσματα. Η εμπειρία του 2020 είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους μας. Όλη η κοινωνία συμμετείχε με έναν υπέροχο τρόπο. Το 2021 το μήνυμά μας έχει φτάσει, φτάνει κάθε μέρα το μήνυμα και αυτό το ξέρουμε εμείς, γιατί κάθε μέρα μιλάμε με όλους όσους πρέπει να μιλάμε, με αεροπορικές εταιρίες, με  tour operations, η διαφήμισή μας τρέχει σε όλες τις χώρες από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε επισκέπτες, δεν έχουμε χάσει λεπτό, σχεδιάζουμε συνεχώς, πρόσφατα είχαμε μια σύσκεψη και με τον Υπουργό Τουρισμού για να σχεδιάσουμε το ασφαλέστερο άνοιγμα το συντομότερο δυνατόν και πιστεύω ότι για φέτος το έναυσμα για τη σεζόν του 2021 θα τη δώσουν τα νησιά μας.

Για να έχουμε και μια εικόνα το βλέπετε να γίνεται το Πάσχα;

Αυτή τη στιγμή σε όλες τις Ευρωπαϊκές αγορές η συζήτηση είναι επικεντρωμένη αποκλειστικά και μόνο πάνω στον εμβολιασμό. Παντού αυτό είναι το θέμα συζήτησης. Να αυξηθεί η ροή παραλαβής των εμβολίων και ο εμβολιασμός του πληθυσμού σε όλες τις χώρες. Προβλέπουμε ότι όπως και πέρυσι τελευταία στιγμή με κρατήσεις τελευταίας στιγμής, είμαστε έτοιμοι και αυτή τη στιγμή συνέχεια δουλεύουμε και επικαιροποιούμε το σχέδιό μας ανάλογα με τις παραμέτρους. Σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε και δημόσια πράγματα, αλλά ακόμα θέλω να καταλάβετε ότι είμαστε σε ένα πυρετό συζητήσεων και με τις αεροπορικές εταιρίες και με τουριστικούς πράκτορες και με όλους τους τουριστικούς φορείς της Ευρώπης, να χτίσουμε όλο αυτό το περιβάλλον που πρέπει να χτίσουμε, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα που οι κυβερνήσεις των ξένων χωρών έχουν μείνει ακόμη προς διευκρίνηση σχετικά με τα εμβόλια κτλ.

Αν θα πρέπει να έρθουν να έρθουν στη χώρα μας δηλαδή μόνο όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο ή  να έχουν αρνητικό τεστ, έχετε θέσει κάτι τέτοιο; Δηλαδή είναι στις προτεραιότητες, είναι στις υποχρεώσεις ας πούμε;

Είναι μια συζήτηση η οποία δεν έχει κλείσει, η αγορά δηλαδή η ιδιωτική οικονομία δεν θέλει να συνδέσει τη δυνατότητα μετακίνησης με τον εμβολιασμό. Θυμίζω ότι και το 2020 εμείς δεχτήκαμε εκατομμύρια κόσμο χωρίς εμβόλιο και όμως μείναμε πράσινοι, μείναμε καθαρή περιφέρεια, το λέω για να μην μπαίνει ο κόσμος σε πανικό. Γι αυτό λέω ότι το 2021 δεν είναι πιο δύσκολο από το 2020. Το 2021 θα έχουμε ένα ποσοστό των επισκεπτών μας που θα είναι εμβολιασμένο. Η ερώτηση είναι θα πρέπει να είναι όλοι εμβολιασμένοι για να μπορούνε να έρθουν; Η αγορά ΔΕΝ θέλει. Η Ευρωπαϊκή και η διεθνής αγορά δεν θέλει να τα συνδέσει αυτά. Θα δούμε πως θα τελειώσει αυτή η ιστορία, σύντομα θα ξέρουμε και θα δείτε και τις δικές μας αποφάσεις και ανακοινώσεις ανάλογα με αυτό. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τις αποφάσεις των κρατών και των κυβερνήσεών τους.

Θέλω να σταθώ σε μια δική σας απόφαση με δική σας πρωτοβουλία και θέλω και το σχόλιό σας σχετικά με το ΦΟΣΔΑ  και την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο της Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να ζητήσει την εξαίρεση. Ένα πρώτο σχόλιο θα ήθελα.

Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα, η δυνατότητα του καθενός να τοποθετείτε δημόσια, να έχει την άποψή του και να την εκφράζει και να την υπερασπίζετε  δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ και από κανέναν, αλίμονο. Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα. Είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε ανθρώπου είτε είναι πολιτικός ή οποιοσδήποτε πολίτης να υποστηρίζει την άποψή του, να την παρουσιάζει, να προσφέρει στη δικαιοσύνη και αυτό είναι αναφαίρετο  δικαίωμα, δεν υπάρχει κανένας σχολιασμός επί αυτού.

Θεωρείτε ότι είναι αντάρτικο αυτό του Δήμου Νάξου;

Όχι δε θα το σχολιάσω, ούτε ως αντάρτικο το λέω, είναι δικαίωμα του καθενός να έχει άποψη. Εγώ τοποθετήθηκα και θα συνεχίσω να τοποθετούμε όπως και εγώ δικαιούμαι και υποχρεούμαι και εγώ να έχω μια άποψη. Μπορώ να πω όμως το εξής, εδώ υπάρχει κάτι το οποίο είναι οξύμωρο, ανήθικο, παραβιάζει τους κανόνες ηθικής αλλά και νομικούς κανόνες. Τι εννοώ; Δεν επιτρέπετε να είσαι στο Διοικητικό Συμβούλιο μιας ανώνυμης εταιρίας, εκλεγμένος από τη γενική συνέλευση της εταιρίας και να λες δημόσια ότι εγώ δε βάζω το μετοχικό κεφάλαιο που μου αναλογεί. Αυτό απαγορεύεται. Δηλαδή έχουμε χάσει το μέτρο. Κανένας δεν αφαιρεί το δικαίωμα στον Δήμαρχο ή στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε οποιονδήποτε πολίτη να έχει μια άποψη. Δεν μπορεί, και διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Δε θέλω να σας διορθώσω, εγώ θέλω να ρωτήσω, αυτή η απόφαση προφανώς είχατε γνώση και ενημέρωση από τον κ. Λιανό ότι θα πάει σε εξαίρεση. Ενδεχομένως να σας είπε ότι είχε πιέσεις από το Δημοτικό συμβούλιο ή την τοπική κοινωνία, δεν ξέρω.

Όχι βέβαια εγώ δεν είχα καμία ενημέρωση γιατί αυτό, η γενική συνέλευση έγινε τον Ιούνιο, η δεύτερη ένστασή μας είναι η εξής, δεν μπορείς να μιλάς δημόσια με ανακρίβειες και ψέματα, δε μπορείς να λες δημόσια ότι εμείς δεν πήραμε ποτέ το καταστατικό. Είναι στα  e mails των Δήμων από τις 4 Ιουνίου, αν θέλετε να σας στείλουμε και το  e mail που έχει σταλεί το καταστατικό. Λοιπόν αυτό είναι, τώρα θέλει κάποιος να εξαιρεθεί, θέλει να πάει στα δικαστήρια; Έχει το δικαίωμα να το κάνει, κανένας δε θα του πει όχι, αλίμονο και η άποψη η πολιτική του καθενός είναι δική του. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούμε όλοι, αυτή είναι και η ομορφιά της δημοκρατίας μας. Σε αυτό να υποστηρίξουμε και το δικαίωμα του καθενός να έχει την άποψή του. Ξαναλέω δύο ενστάσεις, είσαι στο διοικητικό συμβούλιο μιας ανώνυμης εταιρίας, έχεις πάρει μέρος σε τρεις τουλάχιστον συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, έχεις πάρει μέρος σε συγκρότηση σε σώμα, έχεις ψηφίσει και μετά λες εγώ δε βάζω το δημοτικό κεφάλαιο; Ερώτηση τώρα, δηλαδή τα έξοδα στο Δήμο Νάξου θα τα πληρώνουμε οι υπόλοιποι Δήμοι, η Περιφέρεια από τα δικά μας λεφτά; Είμαστε σοβαροί;

Άρα για να καταλαβαίνει και ο κόσμος μπαίνει σε μια νέα περίοδο η σχέση της Περιφέρειας όσον αφορά αυτό το κομμάτι για το ΦΟΣΔΑ μιλάω όχι τίποτα άλλο;

Κάποια πράγματα είναι ξεκάθαρα, χάνουμε το μέτρο και καμιά φορά μπορεί να έχεις και λίγο δίκιο σε μια άποψη που λες και χάνεις μόνος σου το δίκιο σου για κάποιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες. Απαράδεκτες συμπεριφορές είναι οι ανακρίβειες να διαδίδεις στην κοινή γνώμη ανακρίβειες του τύπου δε πήραμε ποτέ καταστατικό. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δε χτίζεις μια σχέση εμπιστοσύνης έτσι. Και σήμερα που μιλάμε αυτοί που εργάζονται για να ωριμάσουν το έργο της Νάξου το οποίο δεν έχει απόφαση ένταξης με τίνος τα έξοδα το κάνουν αυτό; Γιατί χρωστάμε οι υπόλοιποι να πληρώνουμε τα έξοδα για να ωριμάσει το έργο της Νάξου; Θέλω να πω ότι ο σεβασμός όλων των υπολοίπων και στη Νάξο και στο πρόσωπο του Δημάρχου και στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι αποδεδειγμένος. Τον αντίστοιχο σεβασμό τον απαιτούμε, έτσι; γιατί αυτό χτίζει μια καλή συνεργασία και μια σχέση εμπιστοσύνης και αν υπάρχουν διαφορές τις συζητάμε, αλλά δε τις συζητάμε εκβιαζόμενοι δημόσια και διασυρόμενοι με ψεύδη στην κοινή γνώμη. Αυτά είναι πράγματα και συμπεριφορές που έρχονται από το πολύ σκοτεινό παρελθόν και πρέπει κάποια στιγμή να τα χτυπήσουμε και να τα βγάλουμε από το δημόσιο βίο της χώρας, έτσι; Εγώ είμαι ξεκάθαρος.

Το κλείνουμε αυτό το θέμα, ήσασταν ξεκάθαρος και κλείνοντας τη συζήτηση ήθελα να ρωτήσω, προφανώς βλέπουμε και πολλά έργα, είναι και το καινούριο ΕΣΠΑ με πολλά χρήματα που θα πάρει η Περιφέρεια, που θα δώσετε προτεραιότητα;

Έχουμε δώσει προτεραιότητα στις υποδομές, αυτό που πετύχαμε τον Δεκέμβριο του 2020 είναι μια ιστορική νίκη με το Ν. Αιγαίο γιατί έφυγε από τις περιφέρειες που ήταν στον χαρακτηρισμό των πολύ πλούσιων περιφερειών της Ευρώπης και μας στερούσε αυτό δύναμη και πόρους και το ανατρέψαμε που επί 10ετίες μας βασάνιζε και έχουμε δώσει βάρος στις υποδομές. Αυτή τη στιγμή χτίζουμε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το επόμενο πρόγραμμα. Είναι ήδη σε διαβούλευση οι άξονες αυτοί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και αμέσως μετά θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά. Ο στόχος μας και ο κυβερνητικός στόχος είναι όλη αυτή η δουλειά να έχει κλείσει τον Ιούνιο του 2021. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι νωρίτερα. Επαναλαμβάνω πρώτη προτεραιότητα οι υποδομές!

Πηγή: cyclades24.gr

Κοινοποιήστε: