Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στην Έκθεση East Med Yacht Show – Zea Marina, Piraeus 2016 της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (HELLENIC PROFESSIONAL YACHT OWNERS ASSOCIATION)

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση στην μεγάλη αυτή έκθεση που αποτυπώνει τις απεριόριστες δυνατότητες του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα όμως, αναδεικνύει πολύ έντονα την μεγάλη απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις  εξαιρετικές προοπτικές του κλάδου και στην υποβάθμιση που έχει τύχει από πλευράς της Πολιτείας η καίρια συμβολή του στην διαμόρφωση της τουριστικής φυσιογνωμίας της χώρας.

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Περιφέρεια που ζει και αναπνέει κατ’ εξοχήν από τον τουρισμό, την Περιφέρεια που διαθέτει  115 λιμάνια, εκ των οποίων 2 είναι  διεθνούς σημασίας, 4 εθνικής,  3 μείζονος και 106  τοπικής σημασίας, γνωρίζω πολύ καλά τις δυνατότητες ανάπτυξης και τις προοπτικές του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα του τουρισμού yachting. Γνωρίζω επίσης τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός, τόσο στο yachting, όσο και στην κρουαζιέρα, αφορά κυρίως σε θέματα υποδομής και οργάνωσης των συνολικών υπηρεσιών του. Συνεχίζουμε να ταλαιπωρούμε τους επιβάτες της κρουαζιέρας, όταν αδυνατούμε να προσφέρουμε το επίπεδο της εξυπηρέτησης που οφείλουμε στους επισκέπτες μας και ταυτόχρονα να κλείνουμε την πόρτα σε επενδύσεις που πρόθυμα θα ερχόντουσαν σε ορισμένους από τους ελκυστικότερους προορισμούς κρουαζιέρας στον κόσμο, που διαθέτει αυτή η χώρα.

Και φυσικά είναι αδιανόητο να μην έχουμε γεμίσει μαρίνες τα δύο νησιωτικά συμπλέγματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, τα ιδανικά πεδία για το yachting διεθνώς.

Βρισκόμαστε στο μέσο μόνο μίας μεταβατικής περιόδου, της περιόδου των μεγαλυτέρων προκλήσεων, των μεγαλυτέρων κινδύνων και ταυτόχρονα των μεγαλυτέρων ευκαιριών.

Ο τουρισμός για μας, για τα νησιά μας,  δεν είναι απλά μια επιλογή ανάμεσα σε άλλες. Είναι η μόνη ρεαλιστική βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Αυτός  ο εξαιρετικά σημαντικός κλάδος της εθνικής οικονομίας, ο θαλάσσιος τουρισμός, απαιτεί την διαμόρφωση ενός νέου κανονιστικού, διοικητικού και νομικού πλαισίου λειτουργίας των λιμένων, με παρεμβάσεις τέτοιες ώστε τα λιμάνια να καταστούν όχι μόνο λειτουργικά αλλά και βιώσιμα.

Η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει ήδη κινήσει την διαδικασία διαμόρφωσης του νέου πλαισίου λειτουργίας και σας ζητώ να γίνετε οι φυσικοί σύμμαχοί μας σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Η διευθέτηση του θέματος αυτού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την δρομολόγηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που τόσο έχουν ανάγκη, υπό τις σημερινές συνθήκες, τα ελληνικά νησιά αλλά και η χώρα συνολικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κοινοποιήστε: