Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, στην έκθεση ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΗ 2018

Για το Νότιο Αιγαίο, η γαστρονομία δεν είναι απλά τροφή.  Αποτελεί τον πυρήνα της ευζωίας, είναι κοινωνικό και πολιτισμικό γεγονός. Είναι φιλοσοφία και τρόπος  ζωής. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Νοτίου Αιγαίου είναι ότι κάθε ένα από τα 50 κατοικημένα νησιά του, διαθέτει τη δική του ξεχωριστή, μοναδική κουζίνα και τοπικά προϊόντα υψηλότατης ποιότητας και διατροφικής αξίας. Το γεγονός ότι οι ρίζες της αιγαιακής γαστρονομίας φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα και αποτελούν τη βάση της σύγχρονης ευρωπαϊκής κουζίνας, είναι ένα ακόμη μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για το Νότιο Αιγαίο.

Αυτός ο εξαιρετικός, μοναδικός γαστρονομικός πλούτος, χάρισε στην Περιφέρειά μας  τη διάκριση της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019».  Το Νότιο Αιγαίο βρήκε τη θέση του στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας και στέκεται πλέον ισάξια δίπλα στους μεγαλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης, όπως είναι η Λομβαρδία της Ιταλίας, η Καταλονία της Ισπανίας και άλλες.  Είναι μεγάλο το όφελος από την διάκριση αυτή, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα.

 

Επενδύσουμε στην εξωστρέφεια που είναι το “κλειδί” της επιτυχίας μας. Κάθε πρωτοβουλία που προωθεί τη γαστρονομία του τόπου μας και τα γνήσια παραδοσιακά προϊόντα, μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο, που είναι η ανάδειξη της τοπικής παραγωγής, η προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων σε νέες αγορές και  η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον Τουρισμό.  Η συμμετοχή μας σε μεγάλες εκθεσιακές διοργανώσεις, όπως η «ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΗ», αποτελεί  την καλύτερη εγγύηση για το αποτέλεσμα. Μια έκθεση που προβάλει τη γαστρονομία όπως ακριβώς είναι. Ο αναπόσπαστος κρίκος του τρίπτυχου Γαστρονομία – Τουρισμός – Πολιτισμός.

 

Είναι σημαντική η συμμετοχή των εκθετών, καθώς μέσω αυτών των μεγάλων διοργανώσεων, έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τα προϊόντα τους, να ενισχύσουν το προφίλ τους στην αγορά των τροφίμων, είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε στο εξωτερικό και να υιοθετήσουν ένα πιο εξωστρεφή τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής τους.

Και μια εξαιρετική ευκαιρία για τους επισκέπτες της έκθεσης, για να γνωρίσουν την εμπειρία του Νοτίου Αιγαίου μέσα από τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα των νησιών του, εκείνα που χάρισαν στην Περιφέρειά μας και στην Ελλάδα τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης».

 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Γιώργος Χατζημάρκος

 

 

 

 

 

 

Κοινοποιήστε: