Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου στην Έκθεση Φωτογραφίας του GMB Akash, «Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της γης»

Τρίτη 19 Απριλίου 2016 – Μουσείο Μπενάκη

 

Δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκλονιστικό, τίποτα πιο τρομακτικό, τίποτα πιο σοκαριστικό από τα παιδιά στους δρόμους της προσφυγιάς. Βρέφη και μεγαλύτερα, με τους γονείς τους αλλά και ασυνόδευτα, κατά εκατοντάδες χιλιάδες,  στους κακοτράχαλους, αφιλόξενους δρόμους και στις μανιασμένες, βραχώδεις ακτές, στοιχειώνουν τις συνειδήσεις μας. Παιδιά αντιμέτωπα με τον πόλεμο, τα στρατόπεδα,  τα συρματοπλέγματα, τους φράχτες, τα κλειστά σύνορα, τον θάνατο τον ίδιο… Σοκάρει πιο πολύ το γεγονός ότι η Ευρώπη του Διαφωτισμού,  είναι το μαύρο «φόντο» αυτής της τραγωδίας.

 

Το αξιακό ερώτημα στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απάντησε ακόμη, ο λαός μας απάντησε με τρόπο αυθόρμητο. Ναι, αυτή η μικρή και πολύπαθη χώρα, αγκάλιασε τα παιδιά της προσφυγιάς με όση αγάπη διαθέτουν οι άνθρωποί της και κυρίως οι άνθρωποι των μικρών νησιών που άνοιξαν διάπλατα τα σπίτια τους και την καρδιά τους. Νησιά λίγων δεκάδων  ή εκατοντάδων κατοίκων,  έστειλαν το πιο ηχηρό  μήνυμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.  Αιχμηρό σχόλιο, χωρίς παρερμηνείες,  απέναντι  στην  αμήχανη Ευρώπη, την αδύναμη να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη  ανθρωπιστική κρίση, από  τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι ο GMB Akash,  με τον φωτογραφικό φακό του,  στέλνει παντού την ελληνική αφήγηση της  ιστορίας.

 

Η στάση της χώρας μας απέναντι στην προσφυγική κρίση,  ανακουφίζει πρόσκαιρα, αλλά δεν γιατρεύει.  Η πληγή του ξεριζωμού είναι βαθιά και αιμορραγεί ακατάπαυστα. Κι όσο μένει ανοιχτή, η δύναμη της φωτογραφίας, θα αποτυπώνει την αλήθεια της προσφυγικής τραγωδίας «αιχμαλωτίζοντας», τον πόνο, το δάκρυ, τον φόβο, την απελπισία, αλλά και την ελπίδα για την γη της επαγγελίας, στα μάτια των παιδιών.

Συγχαίρω  την «Μέριμνα» για αυτή την εξαιρετική έκθεση.  Οι φωτογραφίες  του GMB Akash δίνουν φωνή στα παιδιά που δεν μπορούν και σ’ εκείνα που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν… Συμβάλουν  στην αφύπνιση της συλλογικής συνείδησης της Ευρώπης.

 

Αυτές οι εικόνες δεν δίνουν απάντηση, αλλά κάνουν ακόμη πιο έντονο το «γιατί;». Κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη,  το απελπισμένο  «γιατί» να απαντηθεί. 

 

 Γιώργος Χατζημάρκος

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κοινοποιήστε: