Υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση για την κατασκευή του 2ου Κυττάρου ΧΥΤΥ της Καρπάθου και της Μονάδας Κομποστοποίησης του νησιού

Γιώργος Χατζημάρκος: Ένα ακόμα έργο του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, που σε δύο μόλις χρόνια αλλάζει με τρόπο καθοριστικό το περιβαλλοντικό μέλλον των νησιών μας
Με γοργούς ρυθμούς, ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποιούν το πρόγραμμα περιβαλλοντικών υποδομών, που μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια θα αλλάξουν με τρόπο δραστικό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νησιών, με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας.
Ένα ακόμη μεγάλο περιβαλλοντικό έργο, η κατασκευή 2ου κυττάρου ΧΥΤΥ και μονάδας κομποστοποίησης Καρπάθου, περνά στη φάση της υλοποίησής του, μετά την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης, ύψους 2.578.666,28 ευρώ, από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ, Γιώργο Χατζημάρκο, τον Αντιπρόεδρο του ΦοΔΣΑ, Πρόεδρο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Αντώνη Καμπουράκη και τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας «ΕΡΓΩΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΙΚΕ».
Το έργο, αποτελεί το πρώτο υποέργο της ενταγμένης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 Πράξης με τίτλο «Ολοκλήρωση 2ου Κυττάρου ΧΥΤΥ Καρπάθου και προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων».
Χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (85% από το Ταμείο Συνοχής και 15% από Εθνικούς Πόρους) και από Ιδίους Πόρους του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.
Η όλη διαδικασία δημοπράτησης και διαδικασιών ανάδειξης αναδόχου υλοποιήθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Φορέας Υλοποίησης) στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου (Κύριος του έργου) και τον Δήμο Καρπάθου.
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει τη δημιουργία δεύτερου κυττάρου ΧΥΤΥ Καρπάθου για τη διάθεση των υπολειμματικών αποβλήτων και την δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης βιοαποβλήτων , η οποία θα εγκατασταθεί εντός του οικοπέδου του υφιστάμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής, στη θέση «Γεννατού».
Το δεύτερο κύτταρο, έκτασης περίπου 9 στρεμμάτων και με χωρητικότητα 79.504 m3, θα κατασκευαστεί για να καλύψει τις ανάγκες τελικής διάθεσης των υπολειμματικών αποβλήτων του Δήμου (μετά από την εφαρμογή δράσεων διαλογή στην πηγή).
O υφιστάμενος ΧΥΤΑ Καρπάθου σήμερα δέχεται σύμμεικτα απόβλητα, έχει κορεστεί και δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες διάθεσης υπολειμματικών αποβλήτων του νησιού. Εντός του γηπέδου θα εγκατασταθεί μονάδα ανοικτής κομποστοποίησης 315 τον/έτος προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, τα οποία θα συλλέγονται χωριστά από τους οικισμούς του Δήμου Καρπάθου.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε ογδόντα τέσσερις (84) μήνες από την ημέρα
υπογραφής της σύμβασης.
Οι πρώτοι δώδεκα (12) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης αφορούν στην κατασκευή και την 3μηνη δοκιμαστική λειτουργία και οι επόμενοι εβδομήντα δύο (72) μήνες την κανονική λειτουργία, με την χρηματοδότηση να υλοποιείται από ίδιους πόρους του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:
«Υπογράψαμε την Σύμβαση για την Κατασκευή του 2ου Κυττάρου ΧΥΤΥ της Καρπάθου και της Μονάδας Κομποστοποίησης του νησιού.
Ένα ακόμα έργο του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, που σε δύο μόλις χρόνια αλλάζει με τρόπο καθοριστικό το περιβαλλοντικό μέλλον των νησιών μας.
Με την Περιφέρεια μας να στηρίζει σε επίπεδο Τεχνικών Υπηρεσιών και τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, το ένα έργο διαδέχεται το άλλο, το ένα νησί διαδέχεται το άλλο, η μια προοπτική διαδέχεται την άλλη.
Γιατί, το Νότιο Αιγαίο αλλάζει, Καθοριστικά και αισιόδοξα»
Κοινοποιήστε: