Το περιβάλλον και η ανάπτυξη, οι μεγαλύτερες σύγχρονες διεθνείς προκλήσεις

Εγκαινιάσθηκαν τα γραφεία του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Κ2 της ΠΝΑΙ
Σε μία λιτή και σεμνή τελετή, τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022, τα εγκαίνια των γραφείων του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου (ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε.) και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Κ2 Α.Ε. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που στεγάζονται στο παλαιό Προξενείο της Ελλάδας στη Ρόδο, επί της οδού Ι. Καζούλη 8.
Το νεοκλασικό κτίριο, ιδιοκτησία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ανασκευάστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μετατράπηκε σε πραγματικό «στολίδι», πήρε ξανά ζωή και γίνεται το στρατηγείο των δύο νέων Οργανισμών.
Τον αγιασμό του κτιριακού συγκροτήματος τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, ευχόμενος καλή κι ευλογημένη χρονιά, παραγωγική και με δύναμη στο έργο που επιτελείται στην Αυτοδιοίκηση.
Ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν.Α., Αντώνης Καμπουράκης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ότι
«Ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου είναι η ελπίδα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό της ημέρας. Τα απορρίμματα, το περιβάλλον, η διαχείρισή τους, μας καθιστούν εξαιρετικά υπεύθυνους, για να μη χάσουμε ούτε λεπτό, γιατί κάθε λεπτό που χάνουμε είναι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στην αυριανή ημέρα. Επιπλέον, η Αναπτυξιακή Εταιρία της Περιφέρειάς Κ2, μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Ταμείο Στήριξης, αλλά και μέσα από τις ανάγκες των νησιών μας –στερημένα μεν, αλλά με ελπίδα δε- βρίσκουν την ευκαιρία να πλησιάσουν γρηγορότερα εκεί που άξιζαν να είναι προ πολλού.
Κύριε Περιφερειάρχα, εγκάρδιες ευχές. Γνωρίζετε ότι εγώ προσωπικά, αλλά και ως Δήμος Ρόδου και ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, είμαστε στο πλευρό σας, θα σας στηρίξουμε να προχωρήσετε γρήγορα και να πάμε σε καλύτερες μέρες για τους νησιώτες, για τους δημότες, για τους πολίτες μας».
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ν.Α., Γιώργος Χατζημάρκος, στην ομιλία του, αφού ευχήθηκε καλή χρονιά, με υγεία, αισιοδοξία και καλές ειδήσεις, τόνισε τα εξής:
«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για μας, γιατί σ’ αυτόν τον υπέροχο χώρο, Προξενείο της Ελλάδος στα χρόνια της σκλαβιάς, έναν χώρο με πολύ μεγάλη ιστορία, για μας πολύ βαρύ σε συμβολισμό, έρχεται σήμερα να στεγάσει τις περιόδους αγωνίας και στοιχήματα. Κάθε εποχή έχει το δικό της περιεχόμενο. Τότε, στα χρόνια της σκλαβιάς που τα νησιά ζούσαν με το όνειρο της επιστροφής στην οικογένειά τους, ήταν η ελευθερία, η Δημοκρατία και το να αναπνεύσουν ελεύθερα. Σήμερα με τη Δημοκρατία μας να ωριμάζει, να ενηλικιώνεται σιγά-σιγά, οι προκλήσεις της εποχής είναι το περιβάλλον, το βιοτικό επίπεδο, η ποιότητα ζωής κι αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις έρχεται αυτός ο χώρος, ο οποίος πάντα στέγαζε τις αγωνίες της περιόδου, να τις φιλοξενήσει. Δύο Οργανισμοί της Αυτοδιοίκησης, ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και ο Αναπτυξιακός της ΠΝΑΙ, στεγάζονται σ’ αυτό το ιστορικό κτίριο.
Στην κοινωνία, αν διαβάζω σωστά τα μηνύματα, η συντριπτική πλειοψηφία εμφανίζεται να είναι υπέρμαχη μιας άλλης περιβαλλοντικής και διαχείρισης και αντίληψης, παρόλα αυτά όμως, η πρόοδος η οποία γίνεται σε ότι αφορά αυτό το οποίο ζούμε, βλέπουμε είναι πάρα πολύ μικρή. Γιατί είμαστε όλοι στα λόγια πάρα πολύ εύκολοι και γενναιόδωροι, αλλά όταν έρχεται η ώρα να εφαρμόσουμε τις πολιτικές αυτές, οι οποίες περιλαμβάνουν κυρίως ευθύνη, τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα. Γιατί ένα σημαντικό ποσοστό του πολιτικού συστήματος επί δεκαετίες εκπαίδευσε αυτό το λαό στο ν’ αποφεύγει την ευθύνη, λέγοντας του όμορφα λόγια, δίνοντάς του πάντα ελπίδες οι οποίες δε στηρίζονταν στην πραγματικότητα, κοιτάζοντας πάντα μια δωρεάν διαδρομή. Μια διαδρομή χωρίς υπευθυνότητα, απολογισμό και λογοδοσία και με απόλυτη ατιμωρησία. Έρχεται όμως το πλήρωμα του χρόνου και όλοι πληρώνουμε αυτή τη ξεγνοιασιά και τα εύκολα χρόνια και ήρθε ο λογαριασμός. Και είναι μεγάλος, βαρύς και πρέπει να εξοφληθεί.
Έχουμε ένα τρομακτικό σε μέγεθος έργο να κάνουμε. Σε περιεχόμενο, υπέροχο!
Μέσα σε τρία χρόνια μόλις, να κλείσουμε πληγές τριάντα ετών. Τρία χρόνια για τριάντα. Αυτό είναι ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου. Σήμερα στον πρώτο χρόνο απολογισμού της λειτουργίας αυτού του Οργανισμού, έχουν γίνει άλματα. Άλματα πραγματικά.
Με δεκάδες εκκρεμότητες σε πάρα πολλά νησιά μας που δεν έχουν κλείσει ή δρομολογηθεί. Με πάρα πολλή δουλειά, μ’ ένα τεράστιο πολιτικό δυναμικό το οποίο έχει δώσει ενέργεια για να προχωρήσουν τα θέματά μας και αντίστοιχα με μηδενικό προσωπικό. Με κανέναν εργαζόμενο. Ένας απολογισμός μιας Εταιρίας που δεν έχει ούτε έναν εργαζόμενο, σήμερα είναι πλουσιότατος, είμαστε όλοι υπερήφανοι και το παρουσιάζουμε σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε ήδη γίνει από τον πρώτο χρόνο παράδειγμα. Αυτό γίνεται με αγάπη. Γίνεται με υπευθυνότητα, γίνεται με μεράκι, γίνεται με ξενύχτι.
Μόλις πριν από μερικές ημέρες πήραμε την έγκριση και μια ειδική νομοθεσία για να αποκτήσει ο ΦοΔΣΑ προσωπικό και την επόμενη εβδομάδα θα εκκινήσουμε τις διαδικασίες για ν’ αποκτήσουμε και προσωπικό. Αλλά πρέπει να πω ότι για μένα αυτά είναι τεχνικά θέματα. Και τα τεχνικά θέματα έχουν τεχνικές λύσεις.
Η μεγάλη μάχη είναι στις αντιλήψεις και στις πρακτικές. Κι εδώ έχουμε ακόμη πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε στην κοινωνία. Γιατί ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας είναι δηλητηριασμένος. Πολύ περισσότερο αυτά τα χρόνια της μεγάλης αγωνίας. Και όχι μόνο στην περίοδο της πανδημίας. Και πριν με τη δημοσιονομική ύφεση, η οποία στοίχισε πάρα πολύ σε όλο το λαό μας. Είναι δηλητηριασμένος γιατί κυριαρχεί το κακό στο δημόσιο διάλογο. Κυριαρχεί ο αρνητισμός και η κλάψα. Κυριαρχεί η γκρίνια. Το καλό παλεύει να βρει μια διέξοδο μέσα από όλο τον αρνητισμό που –επαναλαμβάνω- δυστυχώς κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο. Γιατί είναι στοιχείο της προσωπικότητας ενός λαού. Όμως, εγώ θα προσθέσω και ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να πολιτευθεί το πιο ανίκανο κομμάτι του πολιτικού προσωπικού αυτή τη στιγμή. Γιατί δε μπορεί να σταθεί σε μια συζήτηση με όνειρα, με σχέδια, με δουλειά, με ανάληψη ευθύνης, με σχεδιασμό κι εφαρμογή, με αποφάσεις δύσκολες και δυσάρεστες. Δυστυχώς, αυτό είναι που έχουμε -περισσότερο- να παλέψουμε. Ευτυχώς, όμως, μέχρι στιγμής πάμε καλά. Οι υγιέστερες δυνάμεις αυτού του τόπου και όλων των νησιών έχουν πετύχει τον υψηλότερο βαθμό συνεργασίας που έχει τουλάχιστον γίνει στη χώρα μας.
Χθες είχα τη μεγάλη χαρά να μου ανακοινώσουν ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρειά μας είναι πρώτη στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων στα Ευρωπαϊκά Επιχειρησιακά Προγράμματα σε όλη την Ελλάδα.
Είναι τρίτη συνεχόμενη χρονιά: την πρώτη ήταν συγκυρία είπανε κάποιοι, τη δεύτερη ήταν τύχη, γιατί κάποιοι σε άλλες Περιφέρειες άργησαν να ξυπνήσουν, αλλά την τρίτη συνεχόμενη χρονιά δείχνει ότι κάτι γίνεται σωστά. Τι είναι αυτό που γίνεται σωστά;
Η συνεργασία!
Δεν είναι προσωπική νίκη του Περιφερειάρχη, είναι μια νίκη όλου του Νοτίου Αιγαίου, των εργαζόμενων στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, των εργαζομένων σε όλες τις Υπηρεσίες της ΠΝΑΙ και όλων των Δήμων και των Νομικών Προσώπων των Δήμων. Όλων των Οργανισμών του Α’ Βαθμού που υλοποιούν έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ. Τους ευχαριστώ πολύ γι΄ αυτή την πάρα πολύ στενή συνεργασία. Η συντριπτική πλειοψηφία συνεργάζεται, ακούει ο ένας τον άλλο, λύνει τα θέματα και προχωράει μπροστά. Τα ελάχιστα αρνητικά παραδείγματα δεν είναι παρά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Με πολύ μεγάλη χαρά μοιραζόμαστε αυτή την επιτυχία με όλους όσους εργάσθηκαν σκληρά».
Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χατζημάρκος, είπε χαρακτηριστικά:
«Θέλω να ζητήσω απ’ όλους σας να παραμείνετε σ’ αυτή την πλευρά της κοινωνίας, η οποία λειτουργεί με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, με δημιουργικότητα. Και δίνει καθημερινά τη μάχη για να φέρει πιο κοντά ένα καλύτερο αύριο γιατί δε θα έρθει μόνο του, δε θα έρθει από συγκυρία, δεν θα το φέρει η τύχη. Θα έρθει μόνο ως προϊόν δουλειάς, σχεδίου, αγάπης, οράματος και πολύ μεγάλης επιμονής και αφοσίωσης στη διεκδίκησή του. Και στην εφαρμογή όλων των δύσκολων αποφάσεων που πρέπει όλα αυτά τα χρόνια να εφαρμόσουμε.
Κυρίες και κύριοι,
Έχουμε διαλέξει το δρόμο στον οποίο θα πορευθούμε, έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο πολιτικό δυναμικό στα νησιά μας, το οποίο έχει σπάσει τα δεσμά του με όλο το νοσηρό παρελθόν κι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας το οποίο επίσης έχει αποφασίσει ν’ αφήσει πίσω του τη μιζέρια, τη γκρίνια και να προχωρήσει δημιουργικά, εργαζόμενο κάθε μέρα, όσο περισσότερο μπορεί.
Το δεύτερο θέμα, εκτός από το περιβάλλον, γιατί εκτός από το ΦοΔΣΑ στεγάζεται σ’ αυτόν εδώ το χώρο ένα όνειρο:
ο Αναπτυξιακός Οργανισμός. Ανάπτυξη είναι η ευημερία, η ποιότητα ζωής, οι θέσεις εργασίας, το εισόδημα, το χαμόγελο σε όλη την κοινωνία. Για την οικονομία των νησιών, δε θα πω πάρα πολλά. Γιατί ακόμη και στα πιο σκληρά χρόνια της πανδημίας, όταν η οικονομία των νησιών είναι απολύτως εξαρτημένη από τον πιο ευαίσθητο κλάδο της οικονομίας, τον Τουρισμό, τα νησιά έπιασαν κορυφή!
Η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό ανάκαμψης στην Ευρώπη, είναι το Νότιο Αιγαίο. Γιατί τα νησιά δούλεψαν με σχέδιο, με αγάπη, με αποφασιστικότητα, με ωριμότητα και υπευθυνότητα. Αυτό έρχεται να στηρίξει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου, γιατί χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες μας που δούλεψαν για να υλοποιηθεί αυτός ο χώρος, αλλά περισσότερο σ’ έναν άνθρωπο που δούλεψε εθελοντικά. Είναι ένας νεαρός Ροδίτης αρχιτέκτονας, ο Ευάγγελος Φώκιαλης, ο οποίος δούλεψε χωρίς αμοιβή. Θέλω να τον ευχαριστήσω για όλη την αγάπη που έβαλε εδώ…»
Μετά τον αγιασμό, τις ομιλίες και την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων, ακολούθησε η ξενάγηση των προσκεκλημένων στους χώρους του διώροφου ιστορικού κτιρίου, όπου παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μήλου Μανώλης Μικέλης και εκπρόσωποι του Α’ και Β’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) Δωδ/σου Αντώνης Γιαννικουρής, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νίκος Κωστάκης, εκπρόσωπος της 95 ΑΔΤΕ και των ΜΜΕ.
Κοινοποιήστε: