Τη συμμόρφωση του Δήμου Κω στους δεσμευτικούς όρους δημοσιότητας των συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ έργων και δράσεων, ζητά ο Περιφερειάρχης

Επιστολή του κ. Γιώργου Χατζημάρκου στον Δήμαρχο Κω κ. Γιώργο Κυρίτση

Την τήρηση των δεσμευτικών από την ευρωπαϊκή νομοθεσία όρων προβολής και δημοσιότητας που αφορούν σε έργα που υλοποιούνται με την συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, ζητά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με επιστολή  που απέστειλε στον δήμαρχο Κω κ. Γιώργο Κυρίτση.

Αφορμή για την επιστολή συμμόρφωσης στην κοινοτική νομοθεσία – η μη τήρηση της οποίας επισύρει σημαντικές κυρώσεις από τα ευρωπαϊκά  όργανα ελέγχου – απετέλεσε η πρόσκληση που εστάλη για τα εγκαίνια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κω, στην οποία δεν γίνεται καμία αναφορά στην συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και απουσιάζουν τα λογότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, σε κάθε έγγραφο ή ενέργεια δημοσιότητας (πρόσκληση, δημοσίευση στον Τύπο, διαφήμιση, εγκαίνια έργου, ανακοίνωση που απευθύνεται στο κοινό, κλπ) ο δικαιούχος οφείλει να αναφέρει την συγχρηματοδότηση από το εκάστοτε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και Ταμείο (ΕΤΠΑ, ΕΚΤ, Ταμείο Συνοχής), χρησιμοποιώντας την κατάλληλη σήμανση (Ευρωπαϊκή σημαία, λογότυπο του ΕΣΠΑ, λογότυπο του Ταμείου).

Η μη τήρηση των κανόνων δημοσιότητας εκ μέρους του δικαιούχου, που συχνά έχουν αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας και των όρων της απόφασης ένταξης της εκάστοτε πράξης, επισύρει σημαντικές κυρώσεις από τα όργανα ελέγχου, τόσο τα εθνικά όσο και τα ευρωπαϊκά και μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομική διόρθωση.

Επισυνάπτεται η επιστολή με την οποία ο Περιφερειάρχης ζητά την τήρηση στο εξής των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις αποφάσεις ένταξης των έργων.

Κοινοποιήστε: