Την συνδρομή της Περιφέρειας για την λειτουργία της νέας δομής του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, ζήτησαν τα μέλη του ΠΕ.ΚΕ.Σ από τον Περιφερειάρχη

Επέκταση της συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και σε άλλους τομείς, στα πρότυπα της επιτυχημένης περιβαλλοντικής δράσης ‘Keep Aegean Blue”

 

Τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Βασίλη Καραγιάννη και μέλη του νεοσύστατου 2ου ΠΕ.ΚΕ.Σ Νοτίου Αιγαίου,  δέχθηκε την Τρίτη στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του Περιφερειάρχη για την νέα δομή  του Περιφερειακού  Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.ΚΕ.Σ), το οποίο αποτελείται από συντονιστές εκπαιδευτικού έργου όλων των ειδικοτήτων και έχει σκοπό την υλοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής, την οργάνωση της επιμόρφωσης και την παιδαγωγική καθοδήγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Από το 2ο ΠΕ.ΚΕ.Σ. Νοτίου Αιγαίου, που καλύπτει τα Δωδεκάνησα, παρόντες στην συνάντηση ήταν οι Χαράλαμπος Ψαρός, Αδαμαντία Φατσέα, Κωνσταντίνος Καντάς, Δημήτρης Ματζάνος, Σταυρούλα Ποζαπαλίδου, Γεώργιος Μαυρουδής,  Κωνσταντίνα Καλαουζή,  Στυλιανός Ορφανός, Αγλαΐα Γαλανοπούλου,  Ελένη Παπαδοπούλου και  Θεοδώρα Τσιμπούρη. Συμμετείχε επίσης και ο Εντεταλμένος Πολιτισμού Δωδεκανήσου, Κάλλιστος Διακογεωργίου.

Όπως εξήγησαν, για τη νέα δομή που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, δεν υπήρξε πρόβλεψη για την στέγασή της, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το 1ο ΠΕ.ΚΕ.Σ Νοτίου Αιγαίου, που καλύπτει τα νησιά των Κυκλάδων. Δεδομένης της ευαισθησίας της Περιφερειακής Αρχής στα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, ζήτησαν από τον κ. Χατζημάρκο την συνδρομή της Περιφέρειας για την εξεύρεση στέγης.

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του διαβεβαίωσε τον κ. Καραγιάννη και τα μέλη του ΠΕ.ΚΕ.Σ. ότι η Περιφέρεια, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της στέγασης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Στην διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Χατζημάρκος  ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που στόχο έχουν να λύσουν χρονίζοντα προβλήματα της εκπαίδευσης στα νησιά, κυρίως όσον αφορά την σχολική στέγη και τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων με σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό, ακόμη και στα πιο μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, συνεισφορά που αναγνωρίζεται από τους εκπροσώπους της εκπαίδευσης, οι οποίοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον Περιφερειάρχη.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζημάρκος, η στήριξη της εκπαίδευσης γίνεται είτε μέσω του ΕΣΠΑ, με πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014 – 2020, είτε μέσω του ειδικού κωδικού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας,  με τα 10 εκατ. ευρώ, που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου– πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά – εξασφάλισε αποκλειστικά για έργα συντήρησης των σχολικών κτηρίων, παρά τα γεγονός ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

Ειδικότερα, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους,  οι παρακάτω παρεμβάσεις:

  • Εργαστηριακός εξοπλισμός σχολικών μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης ΠΕ Δωδεκανήσου. Το έργο  αφορά το ΕΠΑΛ Ρόδου και το ΕΠΑΛ Καλύμνου. Έχει δημοπρατηθεί   και βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών.
  • Εξοπλισμός ΤΠΕ σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το έργο αφορά όλες της σχολικές μονάδες της Περιφέρειας και βρίσκεται στο στάδιο της παράδοσης του εξοπλισμού.
  • Προμήθεια εξοπλισμού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ο εξοπλισμός παραδόθηκε και το έργο ολοκληρώθηκε.

Όσον αφορά την συντήρηση των σχολικών κτιρίων, με στόχο την βελτίωση των συνθηκών μέσα στις οποίες παράγεται το εκπαιδευτικό έργο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ, αποκλειστικά για έργα συντήρησης και επισκευής σχολικών κτιρίων. Με την πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής παρέχεται στους Δήμους μια επιπλέον, σημαντική πηγή χρηματοδότησης, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων. Τονίζεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που διεκδίκησε και πήρε χρηματοδότηση για έργα συντήρησης σχολικών μονάδων, παρά το γεγονός ότι η επισκευή και η συντήρηση δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

Στην διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε η επέκταση της συνεργασίας της Περιφέρειας με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευση και τις Διευθύνσεις Α΄βαθμιας και Β΄βάθμιας  Εκπαίδευσης σε δράσεις περιβαλλοντικές, πολιτισμού κλπ.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη δράση της Περιφέρειας Keep Aegean Blue” για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και συμφωνήθηκε να υπάρξει ακόμα συχνότερη και στενότερη συνεργασία  για νέες κοινές επιμορφωτικές δράσεις.

 

Κοινοποιήστε: