Συνέντευξη Τύπου Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου

«Η προοπτική για το 2015 αποτυπώνεται ως εξαιρετική. Το ενδιαφέρον και η ζήτηση για τα νησιά μας είναι πολύ μεγάλη. Η εμφανής μεταστροφή στο κλίμα αποτελεί εξαιρετικό πεδίο για τις αφίξεις το 2015».

Αυτό ανέφερε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή,  σχετικά με τα συμπεράσματα από την πρόσφατη Έκθεση Τουρισμού του Λονδίνου WTM, όπου η Ρόδος είχε εντυπωσιακή συμμετοχή και λόγω της παρουσίασης της μεγάλης , αφιερωμένης στη Ρόδο, έκθεσης στο Μουσείο του Λούβρου, που ξεκινά σ τις 13 Νοεμβρίου.

 

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως μέσα στο βαρύ κλίμα που έχει διαμορφώσει η πολυετής οικονομική κρίση,  έχουμε ανάγκη από κάθε καλή  είδηση και εξέλιξη. «Να μην είμαστε μίζεροι στις θετικές ειδήσεις» ανέφερε για να προσθέσει παράλληλα ότι σε καμία περίπτωση οι καλές προοπτικές δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό, αντιθέτως «στο χέρι μας είναι να διατηρήσουμε τις καλές επιδόσεις και να τις αξιοποιήσουμε, με στόχο την διάχυση του οικονομικού προϊόντος σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας».

Εξωστρέφεια και στον Πολιτισμό

Για την παρουσίαση στο Λονδίνο της έκθεσης αρχαιοτήτων της Ρόδου στο Μουσείο του Λούβρου, ο κ. Χατζημάρκος είπε πως η διεθνής κοινότητα δείχνει έντονο ενδιαφέρον. Υπογράμμισε πάντως ότι η έκθεση αυτή «δεν προέκυψε με δικές μας ενέργειες και αυτό δείχνει δύο πράγματα, πόσο μεγάλος είναι ο πλούτος αυτού του τόπου και ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα, που είναι εξωστρέφεια και στον Πολιτισμό».

Επέκταση αεροδρομίου Σύρου

Στην παρουσία του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Σύρο την Πέμπτη αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης, στην διάρκεια της οποίας οριστικοποιήθηκε η ένταξη του έργου επέκτασης του αεροδρομίου του νησιού, στο Τεχνικό Πρόγραμμα του υπουργείου. Ο διαγωνισμός για το έργο της επέκτασης επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης κατά 140 μέτρα θα προκηρυχθεί  άμεσα, εντός δέκα ημερών και θα δώσει τη δυνατότητα σε μεγαλύτερα αεροπλάνα περισσοτέρων θέσεων να προσγειώνονται – απογειώνονται στη Σύρο.

Λύση – τομή στο πρόβλημα των άνυδρων νησιών

Στα αποτελέσματα της ευρείας και πολύωρης σύσκεψης που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και στην οποία συμμετείχε, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης.  Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Λιμενικών και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων της χώρας , κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Εκτός από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Αθανάσιος Χριστόπουλος,  ο Πρόεδρος της νεοσύστατης Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, Κωνσταντίνος Μουτζούρης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου

Στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα των άνυδρων νησιών του Αιγαίου. Όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης,  εντός δύο εβδομάδων το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για τις αφαλατώσεις των νησιών. Ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη και για την λειτουργία – ηλεκτροδότηση  των μονάδων αφαλάτωσης , ευθύνη από την οποία θα απαλλαγούν οι νησιωτικοί δήμοι. Το νερό θα φθάνει δωρεάν στους δήμους των νησιών, καθώς το κόστος θα καλύπτεται από το υπουργείο. Στον ίδιο διαγωνισμό προβλέπονται και κινητές μονάδες αφαλάτωσης, που θα αντιμετωπίζουν τις έκτακτες ανάγκες. «Πρόκειται για παρέμβαση – τομή που ανατρέπει τα δεδομένα δεκαετιών ως προς την υδροδότηση των άνυδρων νησιών» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Έναρξη διαλόγου για τα λιμάνι

Ειδικότερα για το θέμα των λιμανιών, που ήταν το βασικό της σύσκεψης στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου,  η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θεσμικό επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας των λιμενικών και δημοτικών λιμενικών ταμείων της χώρας, καθώς και στη χάραξη μίας νέας, ενιαίας λιμενικής πολιτικής η οποία θα βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.  Το θέμα αφορά ιδιαίτερα το Νότιο Αιγαίο το οποίο έχει 118 λιμάνια, το 15% του συνόλου των ελληνικών λιμένων.  Το υπουργείο δεν κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, αφού η συζήτηση είχε σκοπό την έναρξη του διαλόγου αποτύπωσης της κατάστασης και της διερεύνησης  λύσεων.  Αποφασίστηκε να συσταθεί τριμερής επιτροπή (Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου – ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ) για να μελετήσει διεξοδικά το θέμα. Επίσης, συμφωνήθηκε από τους συμμετέχοντες να εξετασθούν τα ζητήματα που προκύπτουν κατά περίπτωση, καθώς λόγω των ιδιαιτεροτήτων, των ιδιομορφιών και των διαφορετικών αναγκών, δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια λύση για όλα τα λιμάνια της χώρας. «Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στοχευμένα και  κατά περίπτωση, ώστε τα λιμάνια να καταστούν λειτουργικά και βιώσιμα» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος ενώ διευκρίνισε ότι «δεν τέθηκε ζήτημα ιδιωτικοποίησης των λιμενικών ταμείων».  

Ενεργειακό

Κοινή σύσκεψη με τον  Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας  (ΑΔΜΗΕ ) στη Ρόδο το προσεχές διάστημα  προανήγγειλε ο Περιφερειάρχης, για την ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου με την ηπειρωτική χώρα.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους απάντησε ότι παραμένει σταθερός στις θέσεις που έχει διατυπώσει για το ενεργειακό ζήτημα της Ρόδου, από όποια θεσμική θέση υπηρέτησε μέχρι σήμερα «και παρά την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να εντοπίσουν παρεκκλίσεις» όπως είπε. «Όλη αυτή η φιλολογία περί δήθεν αλλαγής θέσεων  εξυπηρετεί μόνο εκείνους που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την ουσία των προβλημάτων, αλλά κινούνται με βάση προσωπική ή κομματική ατζέντα» ανάφερε.

Τόσο για το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, όσο και για τον υποσταθμό στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι η Περιφέρεια παρακολουθεί τα θέματα αλλά δεν παρεμβαίνει, αφού δεν έχει καμία θεσμική εμπλοκή.

 

Ειδικότερα για τον Άγιο Νικόλαο είπε ότι ως επικεφαλής της  μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, είχε ζητήσει να συσταθεί επιτροπή από τον Δήμο Ρόδου, το ΤΕΕ και την ΔΕΔΔΗΕ, για να εξετάσουν όλες τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

«Σήμερα η  Περιφέρεια δεν παρεμβαίνει από σεβασμό στη λειτουργία του δήμου Ρόδου. Δεν θα υποσκελίσουμε τον δήμο Ρόδου στο θέμα αυτό. Έχω άποψη ως πολίτης και ως κάτοικος της πόλης. Ως Περιφερειάρχης  θα σεβαστώ την διαδρομή που ακολουθεί ο δήμαρχος της Ρόδου.  Θα χαρώ πάρα πολύ εάν προκύψουν εναλλακτικές λύσεις για να εξετασθούν», ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος χαρακτήρισε κατανοητή την αγωνία και την αμφισβήτηση των κατοίκων όσον αφορά την δημόσια υγεία από τη λειτουργία του υποσταθμού και πρόσθεσε ότι αυτό το θέμα πρέπει να απαντηθεί με συγκεκριμένα στοιχεία, πριν τη λήψη απόφασης. «Αν αποδειχθεί από τα στοιχεία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην γίνει ο σταθμός εκεί», ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια θα χαρεί να συμμετέχει στη συζήτηση του θέματος, αρκεί να της ζητηθεί.

Γ. Χατζημάρκος προς “Νησιωτική Ανατροπή”:

Ποιος  φοβάται τον τεχνικό έλεγχο;

Ερωτηθείς ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου για την απόφαση προκήρυξης ανοικτού διαγωνισμού για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου για τον έλεγχο του Τεχνικού Προγράμματος της ΠΝΑΙ με αντικείμενο ελέγχου το διοικητικό, φυσικό και οικονομικό αντικείμενο ανά έργο (θέμα για το οποίο εξέφρασε αντιρρήσεις η παράταξη Νησιωτική Ανατροπή) διευκρίνισε ότι παραδόθηκε «νοερώς» στην νέα Περιφερειακή αρχή από τους  προκατόχους της, ένα Τεχνικό Πρόγραμμα 434 τεχνικών έργων, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο που να αφορά την κατάσταση και εξέλιξή τους. «Όταν ασκείς διοίκηση πρέπει να έχεις μια εικόνα καθαρή. Εμείς παραλάβαμε ένα σκοτεινό δωμάτιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως έργο του τεχνικού συμβούλου είναι να αποτυπώσει και να κατηγοριοποιήσει τα έργα σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν και την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί «αφού κανένας δεν είχε το φιλότιμο ή την ευθιξία να ενημερώσει την Περιφερειακή Αρχή».

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις της Νησιωτικής Ανατροπής, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

«Η Νησιωτική Ανατροπή υπερασπίζεται το έργο του κ. Μαχαιρίδη. Και δεν κατάλαβα, αφού το υπερασπίζεται τόσο πολύ, γιατί δεν κατέβαιναν και μαζί στις εκλογές να τελειώνουμε. Βγαίνουν με ανερμάτιστες ανακοινώσεις και ανακρίβειες όσον αφορά τον τεχνικό σύμβουλο, από τον οποίο εμείς πρέπει να αποκομίσουμε πλήρη εικόνα του τεχνικού προγράμματος των 434 τεχνικών έργων. Ποιος φοβάται το τι μπορεί να βγάλει αυτός ο τεχνικός έλεγχος; Αποδεικνύεται ότι το «δεκανίκι» που λέγεται Νησιωτική Ανατροπή φοβάται ίσως πιο πολύ και από τον Γιάννη Μαχαιρίδη, διότι ο Γιάννης Μαχαιρίδης δεν βγήκε να το κατηγορήσει αυτό. Γιατί το κάνει η Νησιωτική Ανατροπή;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζημάρκος.

Για τον  τεχνικό σύμβουλο για τη Στρατηγική Επικοινωνίας Τουριστικής Προβολής της ΠΝΑΙ για το έτος 2015, για τον οποίο επίσης υπήρξαν επικρίσεις από την Νησιωτική Ανατροπή ο Περιφερειάρχης αναρωτήθηκε «ποιος έχει αντίρρηση στο να υπάρξει μια επαγγελματική τεχνοκρατική αντίληψη του θέματος» και πρόσθεσε: «Αυτό μας πείραξε; Όταν ξοδεύονταν  τα εκατομμύρια σε διάφορες εκδηλώσεις που οι κύριοι και οι κυρίες τα άφησαν να τα υπογράψω εγώ και οι συνεργάτες μου. Όλο αυτό το πάρτι “μοιράζουμε πεντοχίλιαρα” άφησαν να τα υπογράψουμε εμείς. Σε στοίβες μας έρχονται τα τιμολόγια. Είναι όλα της ίδιας περιόδου. Το περασμένο Απρίλιο. Σας θυμίζει τίποτα ο Απρίλιος του 2014; Τώρα γι αυτά η Νησιωτική Ανατροπή δεν μιλάει. Δεν μιλάει για το πάρτι των 600.000 ευρώ σε πεντοχίλιαρα. Μιλάει μόνο όταν μπαίνει νοικοκυριό και τάξη. Ξαναλέω: Ούτε η παράταξη Μαχαιρίδη δεν διαμαρτυρήθηκε έτσι. Ο ένας στη Νησιωτική Ανατροπή στεναχωριέται για τις επιθέσεις στον φίλο του τον Γιάννη, ο άλλος γιατί κάνουμε έλεγχο. Αν μετάνιωσαν που δεν κατέβηκαν μαζί του, μπορούν να συγχωνευθούνε τώρα».

 

Κοινοποιήστε: