Στη Σίφνο το 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Το Φεστιβάλ έχει πλέον διεθνή απήχηση με συμμετοχές από Βραζιλία, Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο, ενώ το «παρών» δίνουν και άλλες περιοχές της χώρας

 

Για 12η χρονιά φέτος, στη Σίφνο, στη γενέτειρα του Νικόλαου Τσελεμεντέ, του «προκαθήμενου» της ελληνικής γαστρονομίας, πραγματοποιείται από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου το «Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές».

Το Φεστιβάλ που έχει  πλέον διεθνή απήχηση, ως ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας στην Ευρώπη, αποτελεί συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019   – η οποία συμμετέχει με την πρέσβειρά της, σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου  – και τον Δήμο Σίφνου.

Σημειώνεται ότι το 2016 το Φεστιβάλ της Σίφνου απέσπασε το Βραβείο «European Gastronomic Festival 2016», της CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας) στο συνέδριό της, που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διασφάλισε και φέτος την διεθνή εμβέλεια του Φεστιβάλ, όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Με δική της πρωτοβουλία διοργανώθηκε δημοσιογραφική αποστολή με Ιταλούς συντάκτες γαστρονομίας, σε συνεργασία με την Λομβαρδία – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2017  και το γραφείο του ΕΟΤ Μιλάνου. Επίσης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της  Βραζιλίας στην Αθήνα, στο Φεστιβάλ της Σίφνου  υπάρχει συμμετοχή  με πενταμελή αντιπροσωπεία που θα παρουσιάσει βραζιλιάνικες σπεσιαλιτέ, ενώ και η Ιταλία  συμμετέχει με τον διάσημο  Σεφ Francesco Pardera. Για πρώτη φορά  συμμετέχει και η Ισπανία, με 9μελή αντιπροσωπεία.

Τα νησιά που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ είναι: Αμοργός,  Άνδρος, Αντίπαρος, Ίος, Κέα, Κίμωλος,  Κύθνος, Λέρος, Μήλος, Μύκονος,  Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος και  Σχοινούσα.

Ειδικότερα η Άνδρος, η Αμοργός, η Σαντορίνη, η Ίος, η Πάρος, η Σέριφος και η Σίφνος  παρουσιάζουν γλυκά του γάμου με την Πρέσβειρα του Νοτίου Αιγαίου- Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, σεφ  Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Επίσης, τοπικές σπεσιαλιτέ παρουσιάζουν  ο Έβρος, Κοζάνη,  η  Παιανία, ο Πόντος και η Κύπρος.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το εικαστικό εργαστήρι με τον εικαστικό Γιάννη Δανέλη «Συνδυάζοντας τη γαστρονομία με την τέχνη της κεραμικής και την ιστορία της τέχνης» για παιδιά ηλικίας από 5 ετών και πάνω  (Κοινή δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών»), εκδρομές, μουσικοχορευτικές βραδιές και άλλες.

 

 

 

 

 

 

 

Κοινοποιήστε: