Στη Ρόδο η πρώτη επίσημη επίσκεψη της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού

Ενημερωτικού χαρακτήρα η πρώτη συνάντηση με τους τοπικούς φορείς , στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με το “The Rhodes Co-Lab” και την “Πρωτοβουλία για τον Τουρισμό” να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Ρόδο πραγματοποίησε χθες η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, λίγες μόνο μέρες μετά την διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, που μετά από μια δεκαετία επέστρεψε στο Υπουργείο Τουρισμού, η Υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, αρμόδια για την τουριστική εκπαίδευση και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, βρέθηκαν χθες στην Ρόδο, για τις πρώτες ενημερωτικές επαφές με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και τους τοπικούς παραγωγικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

Όπως τονίστηκε, τόσο κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όσο και κατά τη σύσκεψη με τους φορείς που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Ρόδος  – εκτός των θεαματικών επιδόσεών της στον τουρισμό – μέσα από την πρωτοποριακό project “The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination”, ανταποκρίνεται πλήρως στο μοντέλο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, που η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, έχει θέσει ως πρώτο και βασικό πυλώνα της πολιτικής που θα χαράξει, ενώ συχνές ήταν οι αναφορές στην άτυπη μεν, εξόχως αποτελεσματική δε “Πρωτοβουλία για τον Τουρισμό”, που ένωσε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου στον ίδιο σκοπό, στην πιο δύσκολη περίοδο του παγκόσμιου τουρισμού.

Με την άφιξη της Υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη στη Ρόδο χθες αργά το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, όπου συμμετείχαν η Υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης και ο σύμβουλος τηςΥπουργού, Κωνσταντίνος Ζήκος. Στην διάρκειά της, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τα τελευταία στοιχεία όσον αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό αλλά και για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια, και που έχουν φέρει τη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο στην κορυφή. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και αμέσως μετά, σύσκεψη φορέων στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου παρέστησαν και οι βουλευτές Μάνος Κόνσολας, Μίκα Ιατρίδη και Βασίλης Υψηλάντης, οι υποψήφιοι βουλευτές Αντώνης Γιαννικουρής, Κατερίνα Εμμανουήλ και Λίτσα Φτακλάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, ενώ από πλευράς φορέων συμμετείχαν, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Ζωγραφίδης , ο Πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, ο Πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, Χρήστος Μιχαλάκης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Ματσίγκος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων, Παναγιώτης Τοκούζης, ο Αερολιμενάρχης Ρόδου, Βασίλης Κατταβενάκης, η Διευθύντρια της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) Δωδεκανήσου, Εγγλέζα Φτάκλα, ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, Δημήτρης Σαλαχούρης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου, Σταύρος Τσαντής, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Ηλίας Τσέρκης, ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων, Μανώλης Ανδρουλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της  Αναπτυξιακής Εταιρείας Δήμου Ρόδου “Κολοσσός 2047”, Γιάννης Δημόπουλος, ο επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας για θέματα Τουρισμού, Γιάννης Φώτης, επαγγελματίες του τουρισμού και άλλοι.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, καλωσορίζοντας τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί τον τουρισμό, τον βασικό αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας από τις επιθέσεις που δέχεται εκ των έσω το τελευταίο διάστημα:

«Χαιρόμαστε πάρα πολύ να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους τους οποίους γνωρίζουμε τόσο καλά και τους εμπιστευόμαστε, γιατί έχουμε συνεργαστεί ξανά μαζί και από αυτή τη συνεργασία, έχουμε μόνο καλά να θυμόμαστε. Σε ένα τόπο που ζει και αναπνέει τουρισμό, που το 97% του εισοδήματός του παράγεται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό, για μας, προφανώς δεν είναι ούτε κάτεργο, ούτε γαλέρα. Για μας είναι ένας υπέροχος κλάδος της οικονομίας, όπου οι συμπολίτες μας, έχοντας στο DNA τους τη φιλοξενία, ασκούν αυτό το επάγγελμα με ένα τρόπο που κερδίζει επισκέπτες, εμπιστοσύνη, μερίδιο αγοράς και μάλιστα επαναλαμβανόμενα. Προφανώς δεν μπορεί να πάρει πρωτάθλημα καμία γαλέρα. Πρωτάθλημα παίρνει μόνο μια ομάδα που έχει πολύ μεγάλη αφοσίωση στον στόχο της, έχει πειθαρχία, κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και κρίνεται στον πιο σκληρό στίβο του διεθνούς εμπορικού ανταγωνισμού. Ευτυχώς – και λυπάμαι που το λέω – κρίνεται στο εξωτερικό. Γι αυτό, η τουριστική Ελλάδα κερδίζει διαρκώς έδαφος και φέρνει αυτά τα υπέροχα αποτελέσματα».

Από την πλευρά της, η κα Κεφαλογιάννη δήλωσε χαρούμενη για την επίσκεψή της στην Ρόδο και τόνισε τα εξής: «Είμαι σε έναν τόπο που μετρά σχεδόν έναν αιώνα τουριστικής ανάπτυξης. Το νησί πρωταγωνίστησε και πρωταγωνιστεί στη δημιουργία και την εξέλιξη αυτών που εννοούμε σήμερα ως ελληνικό τουρισμό. Γι αυτό και χαίρομαι που σε αυτό που βάζουμε και εμείς ως στόχο στο Υπουργείο Τουρισμού για την βιωσιμότητα, πάλι η Ρόδος πρωτοπορεί με πρωτοβουλίες όπως το ‘The Rhodes CoLab”  που μπορεί να καταστήσει τη Ρόδο ένα παράδειγμα με παγκόσμια απήχηση».

Αφού σημείωσε ότι η παρουσία στη Ρόδο  της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου έχει στόχο να ακούσει και να καταγράψει τις απόψεις και τις προτάσεις των τοπικών φορέων, η κα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής που θα ακολουθήσει και είναι:

  • Η  βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη
  • Ο εμπλουτισμός και η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος
  • Η ενίσχυση της εικόνας και της ταυτότητας της χώρας στο διεθνές περιβάλλον
  • Η αναβάθμιση της εθνικής τουριστικής εκπαίδευσης και των προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης.

«Εμείς, στο υπουργείο Τουρισμού, είμαστε εδώ –όχι για να πανηγυρίζουμε για μία καλή, επιτυχημένη χρονιά, αλλά για να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα. Να μεριμνούμε για το διαχρονικό και όχι το εφήμερο. Οφείλουμε να δουλεύουμε για έναν βιώσιμο, ελληνικό τουρισμό που να μπορεί να πρωταγωνιστεί σε βάθος χρόνου. Να μπορεί να φέρνει εισόδημα στην ελληνική οικονομία, να δίνει ευκαιρίες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε όσο το δυνατόν, περισσότερο κόσμο. Σε αυτή τη νέα οπτική, η βιωσιμότητα, είναι η κεντρική μας προτεραιότητα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ήδη το ζήτημα της βιωσιμότητας, το έχει θέσει ως προτεραιότητα για την Ρόδο, για έναν ώριμο και τόσο αναπτυγμένο τουριστικό προορισμό, που έχει καταλάβει ότι το μέλλον του τουρισμού, δεν μπορεί να είναι άλλο παρά μόνον συνδεδεμένο με την βιωσιμότητα. Με το μέτρο, με την ισορροπία – αυτά είναι τα κριτήρια που θα πρέπει να αποτελέσουν κεντρική μας προτεραιότητα  – και οι βασικοί μας άξονες για τον σχεδιασμό οποιασδήποτε πολιτικής. Εμείς, λοιπόν, σχεδιάζουμε το αύριο του ελληνικού τουρισμού, διότι πάντα πίστευα  και συνεχίζω να πιστεύω ότι η επιτυχία περνάει μέσα από τις συνεργασίες και τις συνέργειες του κεντρικού κράτους, της αυτοδιοίκησης και βεβαίως, όλου του ιδιωτικού τομέα και των εργαζομένων στον ελληνικό τουρισμό».

Η Υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη αναφέρθηκε στο κομμάτι της τουριστικής εκπαίδευσης και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην ΑΣΤΕΡ και στο ΙΕΚ Τουρισμού:

 «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τους εκπροσώπους για τα ζητήματά τους και τα προβλήματα της σχολής. Ταυτόχρονα διαπίστωσα από κοντά τα κτηριακά προβλήματα που υπάρχουν. Εμείς, επεξεργαζόμαστε λύσεις για όλα αυτά. Να ευχαριστήσω και τον Περιφερειάρχη που προσφέρθηκε να στηρίξει τις εργασίες για την συντήρηση του κτηρίου προκειμένου αυτό να καταστεί ασφαλές. Ειδικά για την ΑΣΤΕΡ, ήδη συζητούμε με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για το επίπεδο σπουδών των αποφοίτων της Σχολής. Δρομολογούμε νέο διεθνή διαγωνισμό προμήθειας συγγραμμάτων ΑΣΤΕΡ της επόμενης χρονιάς, ενισχύουμε την ΑΣΤΕΡ με πρόσληψη ενός μόνιμου διοικητικού, εντός του 2024 κι επίσης συζητούμε με το Υπουργείο Οικονομικών το θέμα με το πάσο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για τους σπουδαστές. Αμέσως μετά επισκέφθηκα τα ΙΕΚ τουρισμού. Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για φοίτηση στα ΙΕΚ τουρισμού για την περίοδο 2023 – 24, όπου ανοίγουν 881 θέσεις. Έχουμε μετατρέψει το ΙΕΚ Ρόδου σε θεματικό ΙΕΚ Νοτίου Αιγαίου τονίζοντας τον περιφερειακό του χαρακτήρα αλλά και την θεματική της παρεχόμενης κατάρτισης, με ειδίκευση στον τουρισμό. Επίσης, θα προσληφθεί μόνιμος εκπαιδευτικός και διοικητικός υπάλληλος, εντός του 2024».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης  εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψή του στην Ρόδο, την οποία χαρακτήρισε «εικόνα της χώρας προς τα έξω». Αναφέρθηκε στις δράσεις του ΕΟΤ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους της χώρας, με ειδική αναφορά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λέγοντας πως «έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα μαζί» και πως «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ένα παράδειγμα διαχείρισης του προορισμού συνολικά, ειδικά στο κομμάτι της προβολής του προορισμού στο εξωτερικό». Επίσης ο Γενικός γραμματέας του ΕΟΤ αναφέρθηκε σε πρόγραμμα συνδιαφήμισης που μαζί με την με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα προχωρήσουν – αφού το επιτρέπει πλέον το νομοθετικό πλαίσιο – τόσο με αεροπορικές εταιρείες όσο και με tour operators, που είναι το «κλειδί», όπως είπε,  για την αύξηση των επισκεπτών.

Στην διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων έθεσαν μια σειρά από ζητήματα και προτάσεις, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου και γενικά του Νοτίου Αιγαίου, ενώ ζήτησαν την παρέμβαση της Υπουργού Τουρισμού προς τα Υπουργεία, για την επίλυση προβλημάτων που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, εν τούτοις επηρεάζουν καίρια τον τομέα του τουρισμού.

Σχεδόν από το σύνολο των συμμετεχόντων που έλαβαν τον λόγο επισημάνθηκε ο καταλυτικός ρόλος της συνεργασίας των τοπικών φορέων μέσα από την «Πρωτοβουλία για τον Τουρισμό», αλλά και στην εργασιακή ειρήνη που έχει γίνει πράξη στη Ρόδο, με επιστέγασμα την καλύτερη τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί ποτέ μεταξύ ξενοδόχων και εργαζομένων και αποτελεί υπόδειγμα για όλη τη χώρα.

Επ’ αυτού ο Περιφερειάρχης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο τουρισμός για μας εδώ, δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, δεν είναι πεδίο αναμέτρησης. Είναι το κοινό έδαφος πάνω στο οποίο στεκόμαστε. Είναι η μεγαλύτερη κατάκτησή μας. Δεν θα είχαν έρθει οι πρωτιές και τα ρεκόρ αν δεν υπήρχε αυτό το πνεύμα συνεργασίας», για να καταλήξει: «Αυτό που είδατε σήμερα σε αυτήν την αίθουσα, από μόνο του, αποτελεί την απάντηση γιατί αυτή η Περιφέρεια, το Νότιο Αιγαίο, καταγράφει όλες αυτές τις πρωτιές, όσον αφορά την αύξηση πληθυσμού, τη μείωση της ανεργίας, τον ρυθμό ανάπτυξης συγκριτικά με όλη την Ευρώπη. Αυτό που είδατε σήμερα εδώ, η συνεργασία, είναι η μεγαλύτερη και πιο δύσκολη άσκηση σε αυτή τη χώρα».

Μετά το πέρας της σύσκεψης φορέων, ακολούθησε επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού και των συνεργατών της στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, με τη συνοδεία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου.

Κοινοποιήστε: