Ξεκίνησε η ευρεία διαβούλευση για την εξειδίκευση του project «The Rhodes Co-Lab» – 1st Sustainable Global Tourism Destination

Γιώργος Χατζημάρκος: Το » Rhodes Co-Lab», έρχεται να ενώσει τις πιο δημιουργικές δυνάμεις ενός τόπου για ένα μέλλον βιώσιμο και ελπιδοφόρο
Ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, η ευρύτατη διαβούλευση για την διαμόρφωση του πενταετούς Business Plan, στο πλαίσιο του εμβληματικού παγκόσμιου project “The Rhodes Co-Lab” – Sustainable Tourism Destination, που σχεδίασαν από κοινού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Όμιλος TUI, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, για τον μετασχηματισμό της Ρόδου στον πρώτο, διεθνώς, πρότυπο βιώσιμο τουριστικό προορισμό.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει αναθέσει στη διεθνή εταιρεία συμβούλων Price Waterhouse Coopers (PWC) την κατάρτιση του business plan του Co-Lab, στην τελική διαμόρφωση του οποίου θα συμπεριληφθούν θέσεις και προτάσεις των εθνικών και τοπικών stakeholders μετά από διαδικασία διαβούλευσης.
Παράλληλα, με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έχει ζητήσει από το σύνολο των τοπικών φορέων να συμμετάσχουν στη διαβούλευση και να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση της στρατηγικής του Co-Lab. Στο πλαίσιο αυτό, θα καταγραφούν οι απόψεις τους σε θέματα που αφορούν στην Ρόδο και στον τουρισμό του νησιού, όσο και σε ζητήματα όπως, ενδεικτικά, η προστασία της βιοποικιλότητας, η ενεργειακή αναβάθμιση του νησιού και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής του πληθυσμού.
Οι συναντήσεις ξεκίνησαν χθες στη Ρόδο, με φυσική παρουσία, και θα διαρκέσουν έως τις 15 Απριλίου 2022. Στα τέλη Μαΐου η ομάδα εργασίας της Price Waterhouse Coopers (PWC) θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, μέσα από έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη, για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με την έναρξη της διαβούλευσης.
«Ένα μεγάλο έργο, το » Rhodes Co-Lab», έρχεται να ενώσει τις πιο δημιουργικές δυνάμεις ενός τόπου για ένα μέλλον βιώσιμο και ελπιδοφόρο. Στη συνεργασία μας με τον Όμιλο TUI, εταίροι είναι όλοι οι φορείς του τόπου, όλη η κοινωνία. Όσοι αγωνιούν, όσοι έχουν όνειρα, προτάσεις, ιδέες και θέλουν και μπορούν να δουλέψουν για αυτό ως μέλη μιας μεγάλης ομάδας. Η διεθνής Price Waterhouse Coopers, ξεκινά σήμερα την επαφή με όλους τους τοπικούς φορείς ώστε συνοπτικά, μεθοδικά και επαγγελματικά να αποτυπωθούν οι απόψεις όλων ! Γιατί, η κοινωνία που συνεργάζεται έχει ελπίδα!»
Το «The Rhodes Co-Lab» είναι μία στρατηγική συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ομίλου TUI, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να χτίσουν ένα πρωτοπόρο μοντέλο του μέλλοντος για το βιώσιμο τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Ρόδου, και με την κινητοποίηση και συμμετοχή τοπικών, εθνικών και παγκοσμίων stakeholders από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η συνεργασία αυτή αγκαλιάστηκε με θέρμη από την ελληνική κυβέρνηση. Η ανακοίνωση του pro-ject «The Rhodes Co-Lab» – 1st Sustainable Global Tourism Destination, έγινε τον περασμένο Ιανουάριο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen, παρόντων του Υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου και του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη.
Ακολούθησε η παρουσίασή της στη Ρόδο, ενώπιον των εκπροσώπων των φορέων του τουρισμού, των παραγωγικών τάξεων και της αυτοδιοίκησης, από τον
Περιφερειάρχη, τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τον CEO της TUI Group, Fritz Joussen, τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και τον Πρόεδρο του TUI Care Foundation, Thomas Ellerbeck.
Το project συνιστά απόρροια της επιτυχημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης της τελευταίας διετίας, όπου η Ρόδος και το Νότιο Αιγαίο συνολικά, επέδειξαν αντανακλαστικά ενός σοβαρού, ώ-ριμου και υπεύθυνου προορισμού, που κατόρθωσε να εμπνεύσει το αίσθημα της ασφάλειας στους επισκέπτες του, στην πιο κρίσιμη περίοδο στην ιστορία του παγκόσμιου τουρισμού. Στόχος είναι η ανάπτυξη της Ρόδου σε διεθνή φάρο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών διακοπών.
Η Ρόδος επελέγη από την TUI για να πρωταγωνιστήσει ως τουριστικός προορισμός στη δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, πράσινη ψηφιακή και βιώσιμη ανάπτυξη. Θα αποτελέσει έναν ο-δικό χάρτη και για άλλους προορισμούς με παρόμοια χαρακτηριστικά για τη στροφή από το παρωχημένο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης σε αυτό του πραγματικά βιώσιμου τουρισμού.
Το «The Rhodes Co-Lab» θα συνεργαστεί με την τοπική τουριστική βιομηχανία και διεθνείς εταίρους για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων και την ανάπτυξη και εφαρμογή τους στη Ρόδο. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή σκέψης στη Ρόδο για να συγκεντρώσει διεθνείς εμπειρογνώμονες και να ενισχύσει και να αναπτύξει περαιτέρω τον μετασχηματισμό της βιωσιμότητας του τουριστικού τομέα.
Μέσα από την ανταλλαγή γνώσης, δεξιοτήτων, καλών πρακτικών και καινοτόμων ιδεών, το «The Rhodes Co-Lab» θα χαρτογραφήσει, θα επανασχεδιάσει και θα προσδιορίσει λύσεις – προγράμματα που θα αποτελέσουν μία ολιστική προσέγγιση για την εφαρμογή ενός βιώσιμου επιχειρησιακού μοντέλου “νέας γενιάς” για τους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Η υλοποίηση των projects του «The Rhodes Co-Lab» αφορά σε όλο το φάσμα των υποδομών, προϊόντων και υπηρεσιών της τουριστικής αλυσίδας και της τοπικής αγοράς (ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις, λεωφορεία, ταξί, τουριστικά αξιοθέατα, μουσεία και πολιτιστικοί χώροι, εστίαση και ψυχαγωγία, λιμάνια-μαρίνες κτλ.).
Για την χρηματοδότηση του, το project μπορεί να αντλήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα, αφού οι στόχοι του υπηρετούν πλήρως και τους στόχους των ανωτέρω χρηματοδοτικών εργαλείων.
To «The Rhodes Co-Lab» Project επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες εργασίας, που ο καθένας υποστηρίζει τρεις τομείς εστίασης, για να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο και βιώσιμη ανάπτυξη:
1. Μετασχηματισμό προς μια κυκλική οικονομία
2. Αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και προστασία του οικοσυστήματος
3. Δημιουργία πράσινης οικονομικής ανάπτυξης και οφέλους για την τοπική οικονομία
4. Μείωση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος
Οι στόχοι που τίθενται είναι:
ü Νέες θέσεις εργασίας και τοπική επιχειρηματικότητα
ü Αύξηση της τοπικής προστιθέμενης αξίας μέσω καινοτόμων εμπειριών
ü Ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των τοπικών Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων και του τουριστικού τομέα
ü Διαχείριση ενέργειας, νερού και απορριμμάτων
ü Ώθηση της τοπικής παραγωγής πόρων
ü Βιώσιμη κινητικότητα και μετασχηματισμός καυσίμων
ü Αναδάσωση και ανάπλαση της γης
ü Διατήρηση της ποικιλομορφίας της φύσης
ü Θαλάσσια και παράκτια προστασία
ü Προώθηση της σταδιοδρομίας στον τομέα του τουρισμού μέσω της κατάρτισης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων
ü Ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων μέσω της εκπαίδευσης
ü Προστασία και προώθηση του τοπικού αυθεντικού πολιτισμού και κληρονομιάς
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "Creating a leading example for sustainable tourism of the future THE RHODES CO-LAB SUSTAINABLE DESTINATION SOUTH AEGEAN REGION & TUI GROUP"
Κοινοποιήστε: