Λύση για την άμεση μετεγκατάσταση και αποκατάσταση του Κτηματολογίου Ρόδου από την ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εγκρίνει και χρηματοδοτεί τη μελέτη της Περιφέρειας για την αποκατάσταση του κτιρίου
Ο Δήμος Ρόδου παραχωρεί κτίριο για την προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών
Συμφωνία για την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος του Κτηματολογίου Ρόδου ήταν το αποτέλεσμα της ευρείας σύσκεψης, που συγκάλεσε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή, σήμερα, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου.
Από τα πρώτα λεπτά της σύσκεψης εργασίας, έγινε ξεκάθαρο το στίγμα των προθέσεων τόσο από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμο Ρόδου, για την άμεση και οριστική επίλυση του ζητήματος και περιγράφηκε το σχέδιο λύσης, που συμφωνήθηκε και το οποίο συνίσταται στα εξής βασικά βήματα:
Ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης επανέλαβε τη βούλησή του, που από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα έχει εκφράσει, να παραχωρήσει τη νέα πτέρυγα του παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου για να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του το συντομότερο δυνατόν.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής γνωστοποίησε ότι το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, ύψους κατ’ ελάχιστον 515.000 ευρώ, ενώ η Περιφέρεια, αμέσως μετά την έγκριση της μελέτης από το Υπουργείο, θα επισπεύσει, κατά το δυνατόν, τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ρόδου προχωράει άμεσα στο έγγραφο γνωστοποίησης της πρόθεσής του να παραχωρήσει τη νέα πτέρυγα του παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου προς την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, η οποία αμέσως μετά, και εντός της επόμενης εβδομάδας, θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο χώρο. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται η προσωρινή επίλυση της μεταστέγασης των υπηρεσιών, που είναι επιτακτική ανάγκη για την επανέναρξη των εργασιών, που βρίσκονται σε αναστολή με μεγάλο αντίκτυπο στις νομικές και οικονομικές υποθέσεις των πολιτών.
Σχετικά με την οριστική λύση της αποκατάστασης του υφιστάμενου κτιρίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει με την έγκριση της μελέτης της Περιφέρειας, η οποία θα εμπλουτιστεί, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με επιπλέον εργασίες όσον αφορά τα ηλεκτρολογικά του κτιρίου και θα εγκρίνει κονδύλι, τουλάχιστον 515.000 ευρώ για τις εργασίες αποκατάστασης, σύμφωνα με τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα.
«Σήμερα, σε ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο, παίρνουμε αποφάσεις και δίνουμε λύσεις. Σήμερα, κάναμε αυτό που δεν έγινε σε εκατοντάδες συσκέψεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Τα προβλήματα δεν χρειάζονται λόγια και διαπιστώσεις. Χρειάζονται αποφασιστικότητα και πράξεις. Μόνο έτσι προχωράμε μπροστά» δήλωσε ο Περιφερειάρχης για την έκβαση της τηλεδιάσκεψης.
Στην σύσκεψη εργασίας, εκτός από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τον Περιφερειάρχη, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ρόδου και Κω, Βασίλης Περίδης και Μανώλης Χατζηάμαλλος αντίστοιχα, ο Πρόεδρος των Πρωτοδικών Κω, Αντώνης Κουρτόγλου, ο Κτηματολογικός Δικαστής Ρόδου, Δημήτρης Χαραλαμπάκης, η Διευθύντρια Κτηματολογίου Ρόδου Ηλιάνα Βασιλειάδη, ο Διευθυντής Κτηματολογίου Κω-Λέρου Αναστάσιος Στεφάνου και ο Διευθυντής Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, Παναγιώτης Τριανταφύλλας, η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Κατερίνα Πατσαδέλη και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, Νίκος Λυμπερόπουλος. Στην σύσκεψη είχε κληθεί και η Πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου, Θωμαΐς Πατρώνα, η οποία δεν μπόρεσε να συμμετάσχει λόγω κωλύματος.
Κοινοποιήστε: