Η κατασκευή σχολικών κτιρίων σε Σύρο και Νάξο εντάσσεται στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου

Η αναβάθμιση και επέκταση των σχολικών μονάδων στα νησιά, προτεραιότητα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Δύο ακόμη σημαντικά έργα ενίσχυσης και αναβάθμισης των σχολικών υποδομών στα νησιά της Σύρου και της Νάξου, εντάσσονται, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020».

Πρόκειται για τα έργα «Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και αναδιαρρύθμιση κτιρίου για τη στέγαση του Νηπιαγωγείου Βάρης ν. Σύρου» με συνολικό προϋπολογισμό 2.446.000,00 € και «Προσθήκη τμήματος 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου» με προϋπολογισμό 1.758.900, 00 €.

 Το πρώτο έργο αφορά στην αναδιαρρύθμιση του υφιστάμενου κτιρίου και στην ανέγερση κατ’ επέκταση νέου κτιρίου, για τη στέγαση και λειτουργία Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στη Βάρη Σύρου, δυναμικότητας 120 μαθητών και 40-50 νηπίων.

Ολοκληρωμένη η σχολική μονάδα Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, θα έχει  συνολικό εμβαδόν 1.910,04τ.μ., με Αίθουσες Διδασκαλίας, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Εργαστήρια, Ιατρείο, Γραφεία, Βοηθητικούς Χώρους και Γήπεδο (μπάσκετ-βόλεϋ), πλήρως ενταγμένη στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον με χαρακτηριστικά από την τοπική αρχιτεκτονική και τον νεοκλασικό χαρακτήρα του υφιστάμενου κτίσματος.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα βελτιωθούν οι βασικές υποδομές εκπαίδευσης, θα αυξηθεί η ελκυστικότητα του σχολείου και θα δοθεί δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό μαθητών της περιοχής να κάνουν χρήση των σύγχρονων δόμων, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της εκπαίδευσής τους.

Επιπλέον, εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα ΑμεΑ, που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατή στην υφιστάμενη σχολική μονάδα.

Η θέση του οικοπέδου, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί η σχολική μονάδα, επιτρέπει τον βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτιρίου, με χρήση νέων τεχνολογιών θέρμανσης και μόνωσης (π.χ. φυτεμένο δώμα), για την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και το φιλικό, προς το χρήστη, περιβάλλον.

Το δεύτερο έργο αφορά στην ανέγερση τμήματος του 12-θέσιου 2ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου μετά από κατεδάφιση υπάρχοντος τμήματος και διαμόρφωση του αύλειου χώρου.

Το 2ο 12-θέσιο Δημοτικό Σχολείο Νάξου, λόγω στατικών βλαβών σε τμήμα του κτιρίου, λειτουργεί εν μέρει σε προκατασκευασμένες αίθουσες ως αίθουσες διδασκαλίας στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Με την υλοποίηση του έργου θα καθαιρεθεί το ακατάλληλο τμήμα του σχολείου και θα ανεγερθεί στην ίδια θέση νέο διώροφο κτίριο, αποτελούμενο από 5 αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρι πληροφορικής, βιβλιοθήκη, γραφείο διευθυντή, γραφείο γραμματείας, γραφείο δασκάλων, κουζίνα, τουαλέτες μαθητών, προσωπικού και ΑμεΑ, γενικό αρχείο και αποθήκη σχολικών βιβλίων, γενική αποθήκη, καθώς και εσωτερικό πολυδύναμο χώρο. Στον προαύλιο χώρο θα κατασκευαστούν γήπεδο βόλεϊ και μπάσκετ, μικρές κερκίδες, καθιστικά, πέργκολα σκίασης, καθώς και ο χώρος εισόδου. Μαζί με το υφιστάμενο τμήμα, το σχολείο θα έχει δυναμικότητα 250 μαθητών και σε αυτό θα δύνανται να λειτουργούν συνολικά έντεκα αίθουσες διδασκαλίας.

Με το έργο πραγματοποιείται σημαντική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του σχολείου, το οποίο γίνεται πλήρως λειτουργικό και αποκτούν οι μαθητές καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης.

Και τα δύο έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Κοινοποιήστε: