Η αρχόντισσα Σύμη υποδέχθηκε τη δράση “Aegean mamas know best”, στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης – Νότιο Αιγαίο 2019

Η δράση «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Taste the Seasons»  της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης – Νότιο Αιγαίο 2019 υλοποιήθηκε με επιτυχία στη Σύμη, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018.

 

Το πρόγραμμα επιμελείται, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας,  Φιλήμονας Ζαννετίδης με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Νίκο Χριστοφόρου και την Πρέσβειρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία, σεφ  Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

 

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, στις 11.00 το πρωί, στην Κεντρική Πλατεία του Γυαλού, η Σύμη απέδειξε ότι η πλούσια γαστρονομία της βασίζεται στην παράδοση και αποτυπώνει την κοινωνική και θρησκευτική ζωή αιώνων, από γενιά σε γενιά. Συνταγές πλούσιες από τα  προϊόντα που παράγει το νησί αλλά και συγχρόνως με δυτική επιρροή από τα ταξίδια των καπεταναίων και τα εισαγόμενα είδη. Πολλά θαλασσινά, λίγο κρέας, γαλακτοκομικά και λαχανικά, συνθέτουν με χρώματα και γεύσεις μοναδικές συνταγές για την καθημερινότητα, τις γιορτές, τις μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Σύμης κ.κ. Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος  Λευτέρης Παπακαλοδούκας που την προλόγισε, με αναφορές στην τοπική γαστρονομία. Στην έναρξη της εκδήλωσης έδωσε χρώμα η χορογραφία της Συμιακής Σούστας και ο Ικαριώτικος από μαθήτριες της σχολής της  Ειρήνης Μυλωνάκη. Συμμετείχαν με εδέσματα, τα μέλη της Ένωσης Γυναικών Σύμης, με την πρόεδρο Σέβα Νικολή και το ΔΣ. Εκ μέρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου συμμετείχε ο σεφ Μιχάλης Κοντίτσης. Η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ανέδειξε τη Συμιακή κουζίνα. Μαγείρεψαν και παρουσίασαν:

  •  Η Φωτεινή Χλόη Αττιτή, συγγραφέας του βιβλίου «Γευστικές Συμιακές Αναδρομές», γραμματέας της Ένωσης Γυναικών Σύμης, τα ντολμαδάκια με τη φάβα, μαρίδες μαρινάτες, μισοκοφτή φραγκοσυκένη, σύκα ξερά, κάππαρη, φακούρα γλυκό, χλωροκούκια με μάραθο, αμμωνιακένα, το ροσόλι της γιαγιάς (από 100φυλλο τριαντάφυλλο) και γλυκό τριαντάφυλλο.
  • Μαρμελάδα Κρούκοκο και κάππαρη, η  Άννα Λούπη
  • Ντολμαδάκια κρεμυδένα, πιταρούδια, κεφτεδάκια συμιακά με σάψυχο, η  Βαρβάρα Καραγιάννη
  • Ρακί, ο  Κυπριώτης Θεόδωρος που  μίλησε για τις βιολογικές καλλιέργειες του μοναστηριού που είναι σε εξέλιξη
  • Γαελόπιτα και γαριδάκι συμιακό, το εστιατόριο «Μερακλής»,  Σωτήρης Τσατταλιός
  • Καραβόλοι, καλογριές γιαχνί, ο καπετάνιος,  Μανώλης Κυριακάκης
  • Ακούμια, ο Όμιλος Αξιών, Γιάννης Διακογιάννης
  • Γαελόπιτες και Φακόρυζο, η  Ειρήνη Μοράρη
  • Μισοκοφτή φραγκοσυκένη, η Άννα Μοσχόβη
  • Σβύγγους, η  Ειρήνη Ζαννή
  • Σβύγγους η  Κυριακή Γεωργά
  • Symi Sea Salt, Ανθός άλατος, πιστοποιημένο προϊόν από τον  Χρήστο Βόλα
  • Ο φούρνος του Πανορμίτη,  τούρτες (τυρόπιτες συμιακές), χορτόπιτες, ψωμί με προτζύμι, αρτομυρισμένο ψωμί, κουλουράκια βουτυρένια, κουλουράκια κανέλας, κουλουράκια σμυρνέϊκα, παξιμάδι, άσπρο, μαύρο, μαρμελάδα σύκο
  • Παστίτσιο παραδοσιακό ψημένο στον ξυλόφουρνο, του Αγίου Νεκταρίου (συνοδεύεται από κεφτέδες που έχουν μέσα σάψυχο), που προσφέρονται στα μοναστήρια, στις γιορτές, στους γάμους
  • Κατσικάκι κοκκινιστό στον ξυλόφουρνο
  • Φούρνοι Νικολέττου και Φρατζαδάκη, παξιμάδια και κουλούρια
  • Ζαχαροπλαστείο Νικόλα με γλυκίσματα.

Βοήθησαν στις υποδομές, ο Δήμος Σύμης, το εστιατόριο Νεράϊδα, ο κ. Ιάκωβος Μισσός, ο  Ιορδάνης  Αττιτής και η  Δικαία Μαραβέλια που συμμετείχε στην προετοιμασία ενώ πληροφορίες για τη γαστρονομία της Σύμης έδωσε ο  Μανώλης Αντώνογλου εκ μέρους του συλλόγου Συμιακών Ρόδου «ο Γλαύκος».

Η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου συζήτησε με τον διατροφολόγο  Μανώλη Μοράρη και την κΔικαία Μαραβέλια, συγγραφείς του βιβλίου «Εκύλησε το τέτζερι κ’ ήβρε το καππακι» για το βιβλίο τους με παραδοσιακές συνταγές της Σύμης, το οποίο περιέχει και συμβουλές της «γιαγιάς».

Μικροί πρόσκοποι, με την βοήθεια του σεφ δημιούργησαν τα κουλουράκια τους με μεγάλο ενθουσιασμό.

Χορηγός των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Την εκδήλωση οργάνωσε και υλοποίησε η praxis plus.

Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

 

 

 

Κοινοποιήστε: