Δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ.Χατζημάρκου για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ρόδο «Εφημερίδα Δημοκρατική»

Η παρουσία για μια ακόμη φορά του πρωθυπουργού στην Ρόδο καταδεικνύει την επίγνωση  από πλευράς κυβέρνησης του κρίσιμου ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο τόπος μας στην αναπτυξιακή προοπτική που έχει ανάγκη η χώρα. Αρκεί να ξεπεραστούν προβλήματα και προσκόμματα που αναστέλλουν την φυγή προς τα εμπρός.

Υπό αυτό το πρίσμα, με ικανοποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε από την ομιλία του, έχει υιοθετήσει πλήρως την ατζέντα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, για να αντιμετωπίζουμε χρονίως άλυτα προβλήματα, αλλά και να δώσουμε την αναπτυξιακή ώθηση που σήμερα, μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης, έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε.

Αναφέρομαι ειδικότερα στο πιλοτικό πρόγραμμα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου όπως αυτό παρουσιάστηκε στο τελευταίο συνέδριο του ΣΕΤΕ και η περιοχή μας παίρνει από αυτό την μερίδα του λέοντος.  Θεωρώ πολύ σημαντικό γεγονός για την Ρόδο  την ίδρυση, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, δύο πανεπιστημιακών τμημάτων διοίκησης τουρισμού, ένα ελληνόφωνο και ένα αγγλόφωνο, όπως και την ίδρυση, για πρώτη φορά, Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο,   το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, που καθιστά τον τόπο μας σημείο αναφοράς στην τουριστική εκπαίδευση, όπως δικαιούται να είναι.

Ο κ. Σαμαράς παράλληλα παρείχε την στήριξή του στην φιλόδοξη πρωτοβουλία που αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή των καθηκόντων μας, την δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων, με προφανή οφέλη για την Περιφέρειά μας.

Πέραν  αυτών, θεωρώ ότι το πλέον σημαντικό όλων είναι η δέσμευσή του για την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, μετά από δική μας δουλειά και προτροπή,  που θα δώσει τη δυνατότητα στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να στηρίξουν τα μικρά νησιά με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Έτσι, θα είμαστε επιτέλους σε θέση να λύσουμε αποτελεσματικά το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Περιφέρειάς μας.

Με χαρά άκουσα τον πρωθυπουργό να υιοθετεί το δικό μας σκεπτικό, ακόμη και την δική μας φρασεολογία, περί εξωστρέφειας, σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο πολιτισμός στην ανάκαμψη της Περιφέρειας, με αφορμή την έκθεση στο Λούβρο.

Ως προς την οικονομία του τόπου, οφείλω να αναγνωρίσω ότι ο κ. Σαμαράς υπήρξε συνεπής στην δέσμευσή του περί μη κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά. Με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι έχει πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος, όταν τον άκουσα να λέει ότι, αν αυτό το κεκτημένο χαθεί για τα νησιά, δεν πρόκειται ποτέ να ανακτηθεί.

Ως Περιφέρεια, δεν μπορεί παρά να επικροτήσουμε την πρόθεση να εκχωρηθεί  στις Περιφέρειες η διαχείριση των πόρων για τα προγράμματα της αγροτικής ανάπτυξης και αλιείας, όπως και την  εκχώρηση πόρων από τα επιχειρησιακά τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Προσωπικά, και επειδή πρόκειται για μια πρόταση που επί χρόνια επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία, άκουσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον πρωθυπουργό να μιλά για την απόδοση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι είναι ο μοναδικός τρόπος η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει την αυτοτέλεια και αυτονομία που απαιτείται για να εκπληρώσει το στόχο της και χαίρομαι που ο κ. Σαμαράς αποδέχεται την πρόταση μου και την περιλαμβάνει μεταξύ των δεσμεύσεών του.

 

Κοινοποιήστε: