Γ. Χατζημάρκος: «Το Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελεί άλλη μία ψήφο εμπιστοσύνης επιχειρηματικών και τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ, η οποία επιβεβαιώνει τον στρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Έναν ρόλο σταθερότητας, ασφάλειας, συνεργασίας και προκοπής»

Ομιλία του Περιφερειάρχη κατά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Cisco και ΟΝΕΧ, για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας
Αξιότιμε Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα,
Αξιότιμε Υπουργέ,
Γενικοί Γραμματείς,
Αγαπητοί Επικεφαλής της Cisco και της ONEX,
Αγαπητοί φίλοι που συμμετέχετε διαδικτυακά σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση,
Tο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουμε για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο, αποτελεί μία σημαντική και πολύπλευρη νίκη.
Καταρχάς, αποτελεί άλλη μία νίκη της κοινωνίας μας απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα μίας πανδημίας, που μας στέρησε πολλά. Μας στέρησε ανθρώπους, μας στέρησε επικοινωνία, μας στέρησε ενέργεια και ζωή.
Αφήνουμε πίσω μας μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Τα νησιά μας, η πατρίδα μας, η κοινωνία και η οικονομία μας ανοίγουν και πάλι, με ασφάλεια, δημιουργικότητα και αισιοδοξία προς τον κόσμο. Με υπευθυνότητα, σχέδιο, αλλά και πρωτοβουλίες όπως η σημερινή δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον στην μετά CoVid εποχή.
Η σημερινή ημέρα είναι μία νίκη των δημιουργικών δυνάμεων. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον κολοσσό της πληροφορικής Cisco, την ONEX, συμβάλλει ουσιαστικά, προκειμένου να ενισχυθεί η εθνική προσπάθεια, όχι απλά για το οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος.
Οι στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου η χώρα μας να διαμορφώσει ένα στιβαρό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, με αιχμή του δόρατος την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μας δείχνουν το δρόμο.
Η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας είναι μία νίκη της γνώσης, των συνεργειών και της αξιοποίησης του απαράμιλλου επιστημονικού δυναμικού της πατρίδας μας.
Συνδυάζει της επιταγές της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών της Γαλάζιας Οικονομίας, με την δυναμική ενίσχυση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας μας, τη ναυτιλία, δημιουργώντας ταυτόχρονα ευκαιρίες, αλλά και νέες προκλήσεις για το επιστημονικό και επαγγελματικό δυναμικό της χώρας μας.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελεί μία στρατηγική νίκη για τη χώρα μας και ειδικά για την Περιφέρειά μας, που περιλαμβάνει την καρδιά του Αιγαίου, αλλά και το Νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας και ταυτόχρονα της ΕΕ. Αποτελεί άλλη μία ψήφο εμπιστοσύνης επιχειρηματικών και τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ, η οποία επιβεβαιώνει τον στρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Έναν ρόλο σταθερότητας, ασφάλειας, συνεργασίας και προκοπής.
Με τη συμβολή του υπουργείου Ανάπτυξης, της Cisco, της ONEX, και μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού ῾῾Κ2 Α.Ε.῾῾ της Περιφέρειάς μας, συμμετέχουμε ενεργά στη δημιουργία ενός νέου τεχνολογικού επιχειρηματικού μοντέλου.
Δημιουργούμε στη Σύρο έναν κόμβο θαλάσσιας καινοτομίας, με ανάπτυξη τεχνολογιών που θα ‘’αλλάζουν τα δεδομένα’’ για τον ναυτιλιακό κλάδο, ενώ θα ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά μας σε διεθνές επίπεδο. Δημιουργούμε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο σύγχρονο οικοσύστημα, επιστημονικών συνεργατών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, Start-up επιχειρήσεων, με τεράστιες προοπτικές εξέλιξης.
Το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας είναι μία νίκη για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ Τσιμπούκη, (γενικό διευθυντή της Cisco Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας), τον κ. Ξενοκώστα, (πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ONEX Neorion Shipyards), τους γενικούς γραμματείς, τον Αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Παπαθανάση και τον πρέσβη των ΗΠΑ κ. Geoffrey R. Pyatt για αυτή τη μεγάλη και πολύπλευρη νίκη που καταφέραμε όλοι μαζί με την υπογραφή αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας.
Κυρίες και Κύριοι,
Η Ελλάδα αποτελεί μια παραδοσιακή δύναμη στη θάλασσα τόσο σε εμπορικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο. Στη μετά CoVid εποχή, με στρατηγικές συνεργασίες, με καινοτόμες ιδέες, με τεχνολογικά επιτεύγματα, με πρωτοβουλίες σαν και τη σημερινή ο ρόλος μας στην ευρύτερη περιοχή ενισχύεται προς όφελος όλων μας και κυρίως προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των ανθρώπων των νησιών μας.
Η στήριξη και η συμπαράσταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αντίστοιχες μελλοντικές πρωτοβουλίες θα είναι αμέριστη.
Το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας είναι η αρχή.
Εύχομαι Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους μας.
Κοινοποιήστε: