Γ. Χατζημάρκος για τη Γέφυρα Κρεμαστής: «Επιτέλους, να τελειώνουμε με τον παρελθόν»

 

Ως απολύτως χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου και της νοοτροπίας  με τον οποίον λειτουργούσε μέχρι πρότινος  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κατονόμασε το έργο της Γέφυρας Κρεμαστής ο Περιφερειάρχης κ Γιώργος Χατζημάρκος, κατά την ενημέρωση του Σώματος από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της ΠΝΑΙ κ. Δημήτρη Σκιαδά για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην αδειοδότηση του συγκεκριμένου έργου, ώστε να μην είναι δυνατή η έναρξη εκτέλεσής του, παρά το γεγονός ότι η σύμβαση με τον εργολάβο υπεγράφη στις 20 Μαΐου 2014.

 

Σημειώνεται ότι η συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχε μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, προκειμένου, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, να υπάρξει πλήρης ενημέρωση της κοινής γνώμης, με όλα τα στοιχεία, για το τι ακριβώς συμβαίνει με το συγκεκριμένο έργο, η απουσία του οποίου στοίχησε πριν ένα χρόνο σε ανθρώπινες ζωές.

«Να τελειώνουμε με το παρελθόν» τόνισε επανειλημμένως ο κ. Χατζημάρκος στην διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στις αιχμές του πρώην Περιφερειάρχη και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, απάντησε με το – αναπάντητο μέχρι σήμερα ερώτημα –  αν όλα έγιναν καλώς, «για ποιό λόγο δεν έχει εγκατασταθεί μέχρι σήμερα ο εργολάβος;».

Αναφερόμενος στις ενέργειες που έκανε η νέα Περιφερειακή αρχή  μόλις ανέλαβε καθήκοντα, προκειμένου το έργο να ξεκινήσει άμεσα και στα προβλήματα που αποκαλύφθηκαν, ο Περιφερειάρχης  είπε ότι «η πορεία του έργου της Γέφυρας Κρεμαστής ήταν προδιαγεγραμμένη από το παρελθόν και από τα χαρακτηριστικά του, σε προγενέστερο χρόνο με «άγνωστα» αίτια ή κίνητρα»

Ειδικότερα στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε: «Από τις 20 Μαΐου, για ποιο λόγο δεν εγκαταστάθηκε ο εργολάβος;  Ερώτημα αναπάντητο.  Πότε άρχισε η  αλληλογραφία  με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση; Μήνες μετά. Η πρώτη επικοινωνία με τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Συνεπώς, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι δεν σταμάτησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση το έργο. Επαναλαμβάνω το ερώτημα: Τι εμπόδισε τον ανάδοχο να εγκατασταθεί στους μήνες που μεσολάβησαν;  Εμείς; Προφανώς όχι. Απλώς, η γνώση ότι έλειπαν συγκεκριμένα στοιχεία του έργου. Που υπήρχε η γνώση; Ας το απαντήσει ο καθένας  μόνος του».

Ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στις ενέργειες που έκανε μόλις ανέλαβε καθήκοντα, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο της Γέφυρας, είπε ότι κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για να αναζητηθούν τρόποι κατασκευής των συμπληρωματικών έργων που απαιτούντο, τοιχία, ζαρζανέτια  και τα οποία περιλαμβάνονταν σε έγγραφο που κατέθεσαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, περί τις 15 με 20 Σεπτεμβρίου. «Μέχρι εκείνη τη στιγμή ούτε εγώ προσωπικά ούτε και κανένα άλλο πολιτικό πρόσωπο είχε γνώση αυτού του εγγράφου. Όταν ήρθε η απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 7 Οκτωβρίου, τότε μόνο αποκτούμε γνώση  του τι ακριβώς συμβαίνει» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Από τη στιγμή εκείνη ξεκινά η αναζήτηση τρόπων θεραπείας του προβλήματος που είχε ανακύψει. Στην πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα οι απαλλοτριώσεις όπου δεν είχαν γίνει. Στην δε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε τον Οκτώβριο στην Σύρο, ψηφίστηκε η ανάθεση της υδραυλικής μελέτης η οποία στην πραγματικότητα είχε ανατεθεί ανεπίσημα από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή στις 31 Ιουλίου 2014. «Τα λέω όλα αυτά για μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το αν θέλουμε να γίνει το έργο. Ασφαλώς θέλουμε να γίνει το έργο» τόνισε.

Ωστόσο το ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια, ήταν η εξεύρεση τρόπου πληρωμής των πρόσθετων τεχνικών έργων, από την ώρα που θα ξεπεραστούν τα προβλήματα των αδειοδοτήσεων. Προτάθηκε από τις υπηρεσίες,  τα έργα αυτά να χρηματοδοτηθούν από τον κωδικό για τα απρόβλεπτα. «Τι θα χαρακτηρίσουμε ως “απρόβλεπτο”;  Θέλουμε να κάνουνε γέφυρα σε ένα ποτάμι και θα χαρακτηρίσουμε ως “απρόβλεπτα” τα έργα διευθέτησης της κοίτης; Αστεία πράγματα. Από ποιόν αρμόδιο φορέα θα εγκριθεί ως “απρόβλεπτο”; Πως , πριν καν ξεκινήσει το έργο της γέφυρας , “βαφτίζεις”  ως “απρόβλεπτο” ένα έργο το οποίο είναι προϋπόθεση  για το ξεκίνημα κατασκευής της γέφυρας;».

Απευθυνόμενος στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι ακριβώς επειδή όλα αυτά δεν έχουν ίχνος σοβαρότητας,  από σεβασμό στο Σώμα, το θέμα δεν έρχεται προς ψήφιση, αλλά μόνο  για ενημέρωση.

Καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος  είπε : «Να σοβαρευτούμε σ ΄αυτόν το τόπο. Να σταματήσουμε να παίζουμε μ’ αυτά τα θέματα.  Σοβαρευόμενοι λοιπόν, λέμε το εξής. Να τελειώνουμε με το παρελθόν. Οι εκλογές έχουν τελειώσει, αφού αυτό το έργο χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά. Εμείς, ως νέα περιφερειακή αρχή, τελειώνουμε με το παρελθόν. Υστερόγραφο: Μόλις τελειώσουμε με όλα αυτά, ναι, το ποτάμι της Κρεμαστής θα αποκτήσει γέφυρα».

H  εισήγηση του Εκτελεστικού Γραμματέα κ. Σκιαδά για το έργο της Γέφυρας Κρεμαστής

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΉ

 

Κοινοποιήστε: