Γ. Χατζημάρκος: Βελτιώνουμε τη ζωή των νησιωτών με έργα

Στη Σύμη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου για την έναρξη λειτουργίας του νέου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου

Γ. Χατζημάρκος: Βελτιώνουμε τη ζωή των νησιωτών με έργα
Ένα έργο που περίμενε η τοπική κοινωνία της Σύμης για δεκαετίες, παραδόθηκε σε λειτουργία, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, από τον Περιφερειάρχη Νοτίου, Γιώργο Χατζημάρκο και τον Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ, Χρήστο Ροϊλό.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελόριζου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Υψηλάντης, ο Δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου και η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Χαρούλα Γιασιράνη.
Το νέο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Σύμης, προϊόν συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την 2η ΔΥΠΕ και τον Διοικητή της, Χρήστο Ροϊλό, με χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της, σε ένα νεόδμητο, ευρύχωρο κτήριο, με πλήρη στελέχωση από έμψυχο δυναμικό, καθώς απασχολεί: τρεις ειδικευμένους ιατρούς, τρεις αγροτικούς, έναν τεχνολόγο και τρεις νοσηλευτές.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αφού ευχαρίστησε τον Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ για την στενή συνεργασία τους, που παράγει αποτελέσματα στις κοινωνίες των νησιών, δήλωσε:
«Όσα δεν έγιναν δεκαετίες, σε πιο εύκολους καιρούς, ολοκληρώνονται σήμερα και παραδίδονται στην κοινωνία. Στον αγώνα για την υγεία, μέσα στην πανδημία, πέσαμε με όλα μας τα όπλα και τις δυνάμεις. Η έναρξη της λειτουργίας του νέου Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης σήμερα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι, ακόμα και μέσα στην καταιγίδα, δεν αφήσαμε κανέναν πίσω, ειδικά τους πιο αδύναμους. Το νέο, υπέροχο κτήριο του Π. Π. Ιατρείο Σύμης δεν στέκει κενό. Στελεχώνεται σήμερα με τρεις ειδικευμένους ιατρούς, τρεις αγροτικούς, έναν τεχνολόγο και τρεις νοσηλευτές. Η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ. Αυτό το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο έχει τις προδιαγραφές και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αναβαθμιστεί σε ένα Κέντρο Υγείας. Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τη ζωή των νησιωτών με έργα, στην πράξη και στην πιο δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της χώρας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να εγκαινιάσει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο με το όνομα της αποθανούσας προέδρου του ΚΙΝΑΛ, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά στη συνέχεια αναβλήθηκε.
Το χρονικό ολοκλήρωσης του έργου
Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης εντάχθηκε αρχικά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 με προϋπολογισμό €896 χιλ. το 2012.
Προβλεπόταν η ανέγερση του κτηρίου, συνολικής επιφάνειας 651,1 τ.μ., και n προμήθεια του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Το κτιριακό έργο, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, άρχισε να κατασκευάζεται το 2013 ολοκληρώθηκε το 2016, με συνολική δαπάνη €708 χιλ..
Λόγω της ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ εκείνης της περιόδου, η προμήθεια του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με φορέα υλοποίησης τη 2η ΔΥΠΕ, συμπεριλήφθηκε στο έργο «Προμήθεια εξοπλισμού για τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των μικρών νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» που εντάχθηκε στο ΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 το 2017, με συνολικό προϋπολογισμό €2,27 εκ., και προϋπολογισμό για το Π.Π.Ι. Σύμης ~€132 χιλ. Η προμήθεια του εξοπλισμού ολοκληρώθηκε το 2019.
Για Το Π.Π.Ι. Σύμης προβλεπόταν η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, συνολικού κόστους ~€129 χιλ., που περιλάμβανε απινιδωτές, πιεσόμετρα, doppler αγγείων, ηλεκτροκαρδιογράφους, σετ διασωλήνωσης, εξοπλισμό χειρουργείου, ψηφιοποίηση ακτινολογικών εργαστηρίων κτλ. και εξοπλισμού hardware, που περιλάμβανε φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, εκτυπωτή και πολυμηχάνημα, συνολικού κόστους ~3 χιλ. Οι παραπάνω προμήθειες κρίθηκαν απαραίτητες για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της δομής.
Κοινοποιήστε: