Γιώργος Χατζημάρκος: Το σχέδιο για το μεταναστευτικό, στέλνει το σωστό μήνυμα σε Ανατολή και Δύση

Συνέντευξη στον Σωτήρη Πολύζο για το e-ota.gr

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος είναι από τους ανθρώπους που από το 2015, οπότε ξέσπασε η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, κλήθηκε να την διαχειριστεί, καθώς το 1/3 των συνολικών προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που κινήθηκαν προς την Ευρώπη, πέρασαν από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και κυρίως από τα νησιά της Δωδεκανήσου. Με την εμπειρία της πενταετίας, τώρα που το ζήτημα επιστρέφει δριμύτερο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, μιλώντας αποκλειστικά στο e-ota. gr αποτιμά το κυβερνητικό σχέδιο που ανακοινώθηκε προ ημερών, μετά και από σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας.

Ο κ. Χατζημάρκος εκφράζει την ικανοποίησή του από την στήριξη του πρωθυπουργού στα νησιά, με το σχέδιο αποσυμφόρησής τους μέχρι το τέλος του έτους και τονίζει ότι το κρισιμότερο όλων είναι το μήνυμα αποτροπής που το κυβερνητικό σχέδιο εκπέμπει σε Ανατολή και Δύση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Κύριε Χατζημάρκο, είστε ικανοποιημένος από τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος;

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε να διαχειριστούμε την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση και την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.   Το 1/3 των συνολικών προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που κινήθηκαν προς την Ευρώπη, πέρασαν από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και πρωτίστως από τα νησιά της Δωδεκανήσου. Κως, Λέρος, Κάλυμνος, Ρόδος, Σύμη, Καστελλόριζο, Αγαθονήσι, δέχτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες εκπατρισμένους ανθρώπους που έφταναν στις ακτές τους.  Ροές αριθμητικά πολλαπλάσιες από τον αριθμό των μονίμων κατοίκων των νησιών, που ένιωθαν να λυγίζουν από ένα τεράστιο βάρος που δεν τους αναλογούσε και ούτε διέθεταν τα μέσα για να το αντιμετωπίσουν.

Χάρηκα πραγματικά όταν άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει ότι δεν μπορεί να ζητάει αλληλεγγύη από την Ευρώπη και να μην την συναντά στο εσωτερικό της χώρας μας. Και ζήτησε από όλους τους Περιφερειάρχες να σεβαστούν και να δείξουν αλληλεγγύη στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Δεν θα μπορούσε να με εκφράζει περισσότερο το μήνυμα αυτό, που πρακτικά σημαίνει ισοκατανομή του βάρους σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και αποσυμφόρηση των,νησιών μέχρι το τέλος του έτους.  Το γεγονός ότι ένας Πρωθυπουργός, ανοιχτά, καθαρά, με ένα τρόπο πολύ σαφή και υπεύθυνο, στηρίζει τα νησιά  – και τα στηρίζει δίκαια  – στο ζήτημα του μεταναστευτικού και προσφυγικού, εκφράζει απόλυτα όλους τους νησιώτες.

 

Το σχέδιο που ανακοινώθηκε εκτιμάτε ότι είναι αποτελεσματικό;

Η έξαρση του προβλήματος τους τελευταίους μήνες έδειξε ότι η  χώρα χρειαζόταν  επειγόντως αλλαγή σχεδίου. Ακόμη περισσότερο, χρειαζόταν αλλαγή του μηνύματος που στέλνει και προς την Ανατολή και προς τη Δύση. Θεωρώ ότι αυτό είναι το κρίσιμο. Το μήνυμα που εκπέμπουμε ως χώρα. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε, πιστεύω ότι εκφράζει όλους τους Έλληνες, διότι η χώρα χρειάζεται να διαχειριστεί το ζήτημα  με έναν πολύ συγκροτημένο και συμπαγή τρόπο. Το ζητούμενο είναι το μήνυμα αποτροπής που στέλνει η χώρα μας σε αυτούς τους ανθρώπους, που παίρνουν μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη απόφαση, πληρώνουν διακινητές και θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους για να περάσουν στην Ευρώπη μέσω των νησιών μας.  Το σωστό μήνυμα προς τους ανθρώπους στα απέναντι παράλια είναι: μην πληρώσετε τους διακινητές με όσα έχετε και δεν έχετε και μην ρισκάρετε τη ζωή σας, διότι είναι εκατοντάδες οι ζωές που χάθηκαν στο Αιγαίο, μέσα από αυτό το εμπόριο ανθρώπινου πόνου που κάνουν οι διακινητές.

 

Είναι νομικά ορθή η δημιουργία κέντρων κλειστού τύπου, όπου εξισώνεται ο μετανάστης με τον πρόσφυγα;

Είναι νομικά ορθή. Την ώρα που φτάνει στην παραλία  μια βάρκα με δεκάδες ή εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες,  ποιος είναι εκείνος που ξέρει τον χαρακτήρα καθενός εξ αυτών,  όπως ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο; Εκείνη την ώρα, αυτό που προέχει είναι η περίθαλψη αυτών των ανθρώπων. Πρέπει να οδηγηθούν κάπου, εκεί όπου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνεις ως οργανωμένο κράτος. Και αυτό είναι το σημείο όπου πρέπει να δουλέψουμε διαφορετικά, με τρόπο ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα αποτυπώσουν ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι μετανάστες. Το ζητούμενο είναι, στα νησιά – πύλες εισόδου, να λειτουργήσουμε με πιο σφιχτές  διαδικασίες. Εκείνο που έχει σημασία είναι , η χώρα μας , πάντα με κανόνες,  να έχει σταθερά τον έλεγχο της όποιας διαδικασίας, να μην σύρεται πίσω από τετελεσμένα, να μην στέκεται αμήχανα, να μην έρχεται “πυροσβεστικά” να αντιμετωπίσει τα τετελεσμένα. Η χώρα μας να είναι οδηγός των εξελίξεων.

 

Με τα κλειστά κέντρα πιστεύετε ότι θα λυθεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα στη χώρα μας;

Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, πολυεπίπεδο και πολυπαραγοντικό.  Έχει ταλανίσει τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η διαχείρισή του, δεν ήταν εύκολη ούτε σε χώρες με ισχυρή δημόσια διοίκηση, οικονομία, θεσμούς . Σε καμία χώρα δεν θα βρείτε ιδανικό μοντέλο διαχείρισης ενός τόσο μεγάλου προβλήματος. Μια χώρα βασανισμένη δημοσιονομικά και πολιτικά, όπως η Ελλάδα, έπεσε στο μάτι του κυκλώνα και ψάχνει να βρει τα βήματά της. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, όπως όλοι καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι, εκτός Ελλάδος,  χρησιμοποιούν και αξιοποιούν  αυτό το πρόβλημα, για άλλους λόγους. Και νομίζω ότι είναι καιρός να συμφωνήσουμε όλοι  ότι πρέπει, πολύ πιο συγκροτημένα να απαντήσουμε με ένα σχέδιο το οποίο θα θωρακίζει τη χώρα μας από πολλούς κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό το ζήτημα. Γι αυτό έχει σημασία να εκπέμψουμε ένα σαφές και καθαρό μήνυμα  αποτροπής, προς κάθε κατεύθυνση. Ότι η Ελλάδα είναι μια οργανωμένη και σοβαρή χώρα, με αληθινά σύνορα. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά.  Το 2020 πρέπει να μας βρει πολύ καλύτερα θωρακισμένους. Τα μέτρα που προ ημερών ανακοινώθηκαν, είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Σχέδιο αποτροπής και ανθρωπισμός. Πως συνδυάζονται αυτά τα δύο;

Εγώ συμμετέχω σε αυτή τη συζήτηση για τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό μας και συμμετέχω κοιτώντας όλους τους συνομιλητές μου στα μάτια, όπως έχω κάνει και στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι τον πολιτισμό αυτής της χώρας, αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες, πάνω στις οποίες έχει κτιστεί η Ευρώπη,  εμείς τις έχουμε υπερασπιστεί στα νησιά, όλα αυτά τα χρόνια και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι αυτό. Στεκόμαστε απέναντι στην ιστορία μας, με πολύ καθαρή ματιά.

Έχουμε περιθάλψει ευπαθείς ομάδες και εκατοντάδες παιδιά ασυνόδευτα και το έχουμε κάνει με πολλή αγάπη. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιους, εκτός Ελλάδος, που μπορεί να επιβουλεύονται τη χώρα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Για μένα είναι πολύ περίεργο, υπό φυσιολογικές συνθήκες, το γεγονός,  αυτόν τον μήνα που η θάλασσα φοβίζει ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί θάλασσα, να έχουμε τόσο μεγάλες ροές. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε την κρισιμότητα των καιρών, τη σοβαρότητα του ζητήματος και πόσοι είναι οι κίνδυνοι από αυτό. Πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε με ένα αίσθημα πολύ υψηλής ευθύνης, απέναντι στις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη χώρα συνολικά και πολύ περισσότερο για τα νησιά μας.

 

Τι απαντάτε σε εκείνους που αντιδρούν στη δημιουργία των προαναχωρησιακών κέντρων;

Το θέμα είναι πόσο σήμερα, ο καθένας από μας που ασκούμε την τοπική διακυβέρνηση, αντιλαμβάνεται την θέση του σε αυτό το σταυροδρόμι της ιστορίας. Κι εμείς που εκλεγόμαστε, ζητώντας από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν, αναλαμβάνουμε ένα πολύ μεγάλο βάρος στις πλάτες μας. Το λέω αυτό, γιατί ο λαϊκισμός είναι αυτό το “σαράκι” που λέει “κοίτα να χαϊδέψεις τ’ αφτιά σε κάποιους που σε ψήφισαν και μην ασχολείσαι με την ευθύνη. Ζεις, πολιτικά, όσο χαϊδεύεις αφτιά”. Ε, λοιπόν αυτό δεν είναι έτσι και προσωπικά δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να σκεφτεί ούτε δευτερόλεπτο με αυτόν τον τρόπο.

 

Ποια είναι η θέση σας για τη δράση των ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα;

Με ικανοποίησε αυτό που άκουσα δια στόματος του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης, του κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, σχετικά με τις προδιαγραφές των ΜΚΟ. Να ξέρετε ότι αγαπάμε πολύ τις ΜΚΟ. Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι , όποιος θέλει πραγματικά να προσφέρει στην κοινωνία, ανιδιοτελώς, από μας θα βρει και ανοιχτό μυαλό και ανοιχτές πόρτες και ανοιχτό προϋπολογισμό. Αλλά να μας αποδείξει ότι το κάνει για να προσφέρει στην κοινωνία και στον συνάνθρωπό του ανιδιοτελώς, διότι είχαμε και εκεί φαινόμενα που δεν τιμούν κανέναν.

Κοινοποιήστε: