Γιώργος Χατζημάρκος: «Στο πιο βαθύ σκοτάδι κτίσαμε την προοπτική»

 

Συνέντευξη του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου στην εφημερίδα «Δημοκρατική της Ρόδου» και στον Δαμιανό Αθανασίου

«Στις αλλεπάλληλες κρίσεις αντιτάξαμε τις ανεξάντλητες δυνατότητές μας» – «Το νέο Νότιο Αιγαίο δεν έχει καμία σχέση με το Νότιο Αιγαίο του 2014»

Με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο έχω καθιερώσει ένα ραντεβού για συνέντευξη-συζήτηση που πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες κάθε χρόνου. Χαίρομαι κάθε φορά αυτή την συζήτηση γιατί ο συνομιλητής μου εκτός από εξαιρετικά ενδιαφέρων άνθρωπος έχει την συνήθεια, δέσμευση το λέει ο ίδιος, να απαντά σε όλες τις ερωτήσεις. Αυτό κάνει την δουλειά μου πολύ πιο εύκολη, γιατί δεν χρειάζεται να κάνω πολύπλοκες διαδρομές για να φτάσω σε κάποια απάντηση που αναζητώ.
Φέτος, είναι μια ιδιαίτερη χρονιά γιατί ήταν εκλογική. Και μάλιστα με πολλές εκλογικές αναμετρήσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Είναι η χρονιά στην οποία ο Γιώργος Χατζημάρκος πέτυχε τρίτη επανεκλογή στο αξίωμα του περιφερειάρχη και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό.
Από την άλλη, ήταν μια χρονιά στην οποία ζήσαμε μεγάλες αγωνίες και περάσαμε από συμπληγάδες.
Για όλα αυτά αλλά και για όσα σχεδιάζει για το άμεσο μέλλον, είχα την ευκαιρία να μιλήσω διεξοδικά μαζί του, τον ευχαριστώ για αυτό για μια ακόμη φορά, και πιστεύω ότι προέκυψε μια, εξίσου με τις προηγούμενες, ενδιαφέρουσα συζήτηση.

• Κύριε περιφερειάρχη, σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και την ευκαιρία που μου δίνετε να έχουμε ξανά μια συζήτηση για την «Δημοκρατική της Ρόδου».
Κύριε Αθανασίου, πρώτον είμαι συνεπής στα ραντεβού μου, δεύτερον απολαμβάνω και εγώ αυτή την συζήτηση και βέβαια σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να απευθυνθώ μέσω της εφημερίδας σας στους συμπολίτες μας.
• Χρόνια παρατηρώ, σε κάθε δική σας συνέντευξη Τύπου, να επαναλαμβάνετε ότι επιτρέπονται όλες οι ερωτήσεις και για οποιοδήποτε θέμα επιθυμούν οι δημοσιογράφοι. Ισχύει και στη σημερινή συζήτησή μας;
Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν κ. Αθανασίου. Έτσι έμαθα εγώ να κάνω πολιτική και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Έχω άλλωστε πει ότι την ημέρα που θα φοβηθείς ερώτηση θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά αν πρέπει να παραμείνεις στην πολιτική.
• Ωραία λοιπόν, γιατί σήμερα αποφάσισα να σας κάνω σκληρές ερωτήσεις.
Πάντα αυτό δεν κάνατε; (γελά)
• Προσπαθούμε ξέρετε οι δημοσιογράφοι να ανακαλύψουμε τα ερωτήματα που οι αναγνώστες μας θα σας έθεταν αν είχαν την ίδια ευκαιρία.
Κύριε Αθανασίου, πιστέψτε με, εσείς έχετε την ικανότητα να το πετυχαίνετε αυτό με ακρίβεια.
• Θέλω να ξεκινήσω από τις εκλογές. Τις περιφερειακές εκλογές.
Πάλι καλά. Τελευταία νομίζω ότι όλοι θέλουν να μου μιλήσουν περισσότερο για τις δημοτικές εκλογές (γελά).

 

• Θα μιλήσουμε και για αυτές. Αλλά εννοείται ότι θα ξεκινήσουμε από τις δικές σας εκλογές. Το περιμένατε το αποτέλεσμά τους;
Η σωστή απάντηση είναι ότι έτρεφα την ελπίδα για θετικό αποτέλεσμα.
• Μόνο θετικό; Σε όλη την Ελλάδα, η νίκη σας χαρακτηρίστηκε ως θρίαμβος.
Εγώ δεν επιτρέπεται να υιοθετώ τέτοιους χαρακτηρισμούς. Για μένα και τους συνεργάτες μου είναι σημαντική η εμπιστοσύνη. Στέκομαι με εξαιρετικό σεβασμό μπροστά σε αυτή την δήλωση εμπιστοσύνης.
• Νομίζω ότι είστε μετριόφρων και μάλλον καλά κάνετε, αλλά εγώ πρέπει να επισημάνω ότι είναι η πρώτη φορά στην δική μας ιστορία που περιφερειάρχης πετυχαίνει τρίτη συνεχόμενη εκλογή. Πετύχατε δε, να έχετε συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό αφού ξεπεράσατε με άνω των 10 μονάδων το ποσοστό με το οποίο κερδίσατε, πάλι από τον πρώτο γύρο, τις εκλογές του 2019. Δεν μπορείτε να αποφύγετε τον σχολιασμό του εντυπωσιακού 66,3%.
κ. Αθανασίου, δεν σας λέω ότι δεν υπάρχει η ανθρώπινη χαρά. Αλοίμονο. Υπάρχει και είναι φυσικά μεγάλη. Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει η ικανοποίηση της επιβράβευσης της πολιτικής που εφαρμόστηκε και αυτό είναι ακόμα πιο μεγάλο από την ανθρώπινη χαρά. Και πιο σημαντικό. Γιατί, οι πολιτικές μπαίνουν στην κρίση των πολιτών κατά την εκλογική διαδικασία. Κάποιοι συμπολίτες μας θέλουν να λένε ότι στις εκλογές κρίνονται μόνο πρόσωπα, αλλά αυτό κατά την δική μου γνώμη, θα έλεγα και γνώση πλέον μετά από πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, είναι εσφαλμένο. Κυρίως πολιτικές κρίνονται και αν θέλετε να το συνδυάσω με αυτό που πιστεύουν πολλοί συμπολίτες μας για τα πρόσωπα, τότε ναι, κρίνονται τα πρόσωπα για τις πολιτικές που εκφράζουν ή αν είναι εν ενεργεία, αυτές που έχουν εφαρμόσει.
• Επιβράβευση πολιτικών λοιπόν;
Ναι. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί έτσι παίρνεις το πιο καθαρό μήνυμα πορείας. Συνηθίζω να λέω ότι στην διάρκεια μιας θητείας ο δημόσιος διάλογος κατακλύζεται από τους “συνήθεις” συμμετέχοντες που συχνά έχουν προσωπική ή άλλη σκληρή ατζέντα. Η ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας είναι ιερή. Είναι η ώρα που με τον δικό τους τρόπο, σου στέλνουν το δικό τους μήνυμα οι πολίτες.

 

• Μήνυμα πορείας λοιπόν. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;
Έχει κάτι πιο σημαντικό από αυτό; Πιστεύω όχι.
• Σήμερα, σας χαρακτηρίζουν ως κυρίαρχο στην τοπική πολιτική σκηνή. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Για εμένα αυτό που έχει αξία είναι να είμαι αντάξιος της εμπιστοσύνης που έλαβα και αυτή είναι η κύρια αγωνία μου. Να είμαι εντάξει στον λόγο μου, να μπορώ να πω σε όλους τους πολίτες ότι πάλεψα, αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις, δεν έλειψα από μάχη, δεν κρύφτηκα στα δύσκολα και ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή των ιδεών μου και των στόχων μου. Αυτά περί κυριαρχίας, είναι μάλλον άλλοθι άλλων και δεν με αφορούν. Εγώ υπηρετώ την πολιτική των ορατών αποτελεσμάτων.
• Αυτά περί κυριαρχίας, εσείς μπορεί να τα απορρίπτετε αλλά πολλοί σας αποδίδουν και δυνάμεις που χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Στις δημοτικές εκλογές για παράδειγμα.
Δεν μπορέσατε βλέπω να αντισταθείτε στον πειρασμό (γελά). Λοιπόν, έχω να σας πω μόνο ότι την όποια δύναμη έχω, στην ζωή μου την έχω χρησιμοποιήσει μόνο για να κάνω καλό. Ποτέ κακό. Και έχω τραβήξει πολλά στην πολιτική, αλλά ποτέ δεν κράτησα κακία και δεν έκοψα γέφυρες. Τουλάχιστον, όχι με δική μου πρωτοβουλία.
• Με νέα σύνθεση από την 1η Ιανουαρίου το περιφερειακό συμβούλιο.
ΓΧ: Ναι, και με μεγάλο ποσοστό ανανέωσης. Σε όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν σε αυτό και όχι μόνο στην δική μας παράταξη. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά αισιόδοξο σημάδι και η απόδειξη ότι το ενδιαφέρον των πολιτών για την πολιτική είναι ζωντανό. Και αυτό είναι εξαιρετικά αισιόδοξο μήνυμα γιατί ξέρετε και από παλιότερες μας συζητήσεις μας ότι θεωρούσα πάντα επικίνδυνη την απόσταση πολιτικής και κοινωνίας.
• Πιστεύετε ότι η απόσταση αυτή έχει μικρύνει;
Αυτό μου έδειξαν οι τελευταίες εκλογές. Είδα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για συμμετοχή σε αυτές και μεγάλη προθυμία για είσοδο στα κοινά.
• Στην δική σας παράταξη;
Όχι μόνο στην δική μας παράταξη. Εγώ είδα πολύ ανανεωμένα όλα τα ψηφοδέλτια. Σας επαναλαμβάνω ότι αυτό το θεωρώ πολύ αισιόδοξο. • Αισιόδοξο ως προς τι;
Για την δημοκρατία μας, για την εκπροσώπηση, για την αναγκαία λογοδοσία, για την σχέση πολιτών και πολιτικής, για την υγεία εντέλει της σχέσης μεταξύ πολιτών και πολιτικής.

• Περιμένετε σκληρή αντιπολίτευση;
Περιμένω την ευκαιρία να μιλήσουμε συγκροτημένα και με κανόνες δημοκρατίας, ο καθένας για αυτά που πιστεύει, πρεσβεύει και προτείνει. Περιμένω αντίλογο, περιμένω όλα όσα το υπέροχο πολίτευμα της δημοκρατίας προβλέπει για την ανάδειξη των διαφορετικών προτάσεων που υπάρχουν στην κοινωνία μας. Και σήμερα, επειδή με ρωτήσατε λίγο πριν και για το περιφερειακό συμβούλιο, υπάρχουν στο περιφερειακό συμβούλιο και εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές απόψεις που υπάρχουν και στην κοινωνία μας. Η δουλειά μας εκεί δεν έχει να κάνει με αναμέτρηση. Αν μου επιτρέπετε να το πω εγώ αυτό, όσοι στο παρελθόν είδαν τα συλλογικά όργανα ως χώρο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και προσωπικών επιθέσεων, δεν μακροημέρευσαν. Και αυτό θετικό μήνυμα είναι (γελά).

•Το λέτε αυτό για την εικόνα των προσωπικών επιθέσεων που δεχθήκατε στο παρελθόν και της σκληρής αναμέτρησης που συχνά παρουσίαζε το περιφερειακό συμβούλιο.
Έχω νομίζω, αποδείξει ότι δεν πτοούμε από τέτοιες πρακτικές. Μου είναι αποκρουστικές και επειδή έχω γίνει πολλές φορές στόχος προσωπικών επιθέσεων, καταδικάζω κάθε ίχνος τέτοιας πολιτικής από όπου και αν προέρχεται. Αλλά, το σημαντικότερο για εμένα είναι το εξής: πού είναι σήμερα όλοι αυτοί οι πρωταγωνιστές και εμπνευστές των προσωπικών επιθέσεων;
• Τους κερδίσατε.
Λάθος κάνετε. Μόνοι τους κέρδισαν μια θέση στο περιθώριο γιατί ο κόσμος αναγνώρισε την έλλειψη πολιτικού περιεχομένου. Δεν καθορίζεις εσύ την πορεία των όποιων αντιπάλων σου. Ο καθένας καθορίζει την δική του πορεία και ο κόσμος στο τέλος τους κρίνει όλους.

• Η νέα θητεία είναι πενταετής για πρώτη φορά. Τι διαφορετικό πιστεύετε ότι φέρνει αυτό; Πολλοί λένε ότι επιτέλους τώρα θα μπορέσει η αυτοδιοίκηση να παράξει έργο.
Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι το πρόβλημά μας είναι ή ήταν η διάρκεια της θητείας. Εγώ πιστεύω στην πρόταση, στο σχέδιο, στην ικανότητά σου να σχεδιάσεις και να εφαρμόσεις πολιτικές, να συγκρουστείς και να περάσεις αποφάσεις, να αφήσεις πίσω σου τον αρνητισμό και την μιζέρια και να φύγεις μπροστά με δημιουργικότητα. Αν αυτό δεν μπορείς να το κάνεις σε 4 χρόνια, θα το κάνεις σε 5; Απαντώ όχι. Είτε το έχεις, είτε δεν το έχεις.
• Δηλαδή, δεν θεωρείτε θετική την αύξηση της χρονικής διάρκειας της θητείας;
Δεν σας είπα αυτό. Σας είπα ότι είναι θέμα περιεχομένου πολιτικής που έχεις να εφαρμόσεις. Αν έχεις σχέδιο, η πενταετία λειτουργεί ευεργετικά. Να ξέρετε ότι ο πολιτικός χρόνος της πενταετούς θητείας σε σύγκριση με τον πολιτικό χρόνο της τετραετούς θητείας, είναι διπλάσιος.
• Αυτό σε ποιους λειτουργεί πιεστικά; Μόνο στο πολιτικό προσωπικό;
Σωστά το εντοπίζετε. Λειτουργεί πιεστικά και στους πολίτες που πρέπει να αυστηροποιήσουν τα κριτήρια των επιλογών τους. Και αυτό θετικό είναι.
• Το Νότιο Αιγαίο έχει σχέδιο για την επόμενη πενταετία;
Ακόμα δεν το καταλάβατε αυτό; (γελά)
• Εγώ κάνω τις ερωτήσεις.
Δηλαδή στις πόσες πρωτιές, εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο και δεν είμαστε σε μια πορεία συγκυριακών επιδόσεων; Ξέρετε κ. Αθανασίου, η πορεία του Νοτίου Αιγαίου τα τελευταία χρόνια είναι μια πορεία έξω και μακριά από κάθε πρόβλεψη.
Ένας τόπος στον οποίο η κυρίαρχη πολιτική στάση ήταν η κλάψα και η γκρίνια, έφυγε μπροστά. Και έφυγε μπροστά μέσα στην πιο σκληρή και δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία. Όταν κτυπήθηκε από μια σειρά κρίσεων που η μία διαδέχετο την άλλη. Όταν όλες οι προβλέψεις ήταν αρνητικές και το εθνικό και διεθνές περιβάλλον, απρόβλεπτο και ασταθές.
Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την πορεία των νησιών μας και όλα όσα αυτά έχουν πετύχει και κατακτήσει τα τελευταία χρόνια.
• Να μας πείτε ποια θεωρείτε εσείς σημαντικότερη πρωτιά;
κ. Αθανασίου, είμαι ο μόνος που δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Η πρώτη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, η πρώτη θέση στην μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη, η μόνη Περιφέρεια στην Ελλάδα με αύξηση πληθυσμού, η πρώτη θέση στην Ελλάδα σε ποσοστό απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων, η πρώτη θέση στην Ελλάδα σε κάθε ποσοτικό αλλά ποιοτικό τουριστικό δείκτη, ακόμα και η πρόσφατη παγκόσμια πρωτιά σε διαδικτυακές αναζητήσεις στην google ανάμεσα σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Ποια από αυτές, αλλά και άλλες πολλές επιδόσεις, κατατάσσεις σε αύξουσα ή φθίνουσα σειρά; Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό, γιατί ξέρω την αξία και την σημασία της κάθε μιας από αυτές τις επιτυχίες στην οικονομία και κυρίως στην κοινωνία.

 

• Τώρα που το αναφέρατε, δεν μπορώ να μην σας μεταφέρω αυτό που λέγεται από πολλούς Ροδίτες για την πρωτιά σε αναζητήσεις στην Google, ότι οφείλεται στις δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου στη Ρόδο.
Τώρα, περνάμε στην σφαίρα της ψυχολογίας. Υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν ανέχονται το καλό απ᾽ όπου και αν προέρχεται. Είναι αυτοί που τρέφονται από την αποτυχία και γίνονται φορείς και κήρυκες της κακομοιριάς. Η απάντηση που δίνω εγώ, η απλοϊκή απάντηση που δίνω εγώ είναι η εξής: αν οι αναζητήσεις για τις δασικές πυρκαγιές ήταν κυρίαρχες, γιατί δεν υπάρχει στην πρώτη θέση ή τέλος πάντων κάπου στην δεκάδα η Χαβάη; Η απάντηση ήρθε από την ίδια την Google, που δήλωσε ότι οι αναζητήσεις που αφορούσαν, σε όλους τους προορισμούς, φυσικές καταστροφές, τρομοκρατικές επιθέσεις, πολέμους και άλλα τέτοια συμβάντα, έχουν εξαιρεθεί της λίστας κατάταξης. Μια ακόμη λοιπόν καθαρή εξαιρετική πρωτιά, που καλώ όλους να την χαρούν γιατί ήρθε με πολλή μεθοδική και συλλογική δουλειά και δίνει και αυτή προοπτική στον τόπο μας.
• Μια και μιλήσαμε για δασικές πυρκαγιές. Τον Ιούλιο η Ρόδος πέρασε δύσκολες ώρες. Φοβηθήκατε καθόλου κατά την διάρκειά τους;
Φυσικά κ. Αθανασίου. Είναι δυνατόν να μην φοβηθείς μπροστά στην πιθανότητα απώλειας ανθρώπινης ζωής; Δύσκολες ώρες. Που όμως ανέδειξαν μια ακόμα υπέροχη πτυχή της προσωπικότητας αυτού του τόπου και των ανθρώπων του.
• Ευθύνες υπάρχουν;
κ. Αθανασίου, σε μια ευνομούμενη πολιτεία αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Σε ό,τι με αφορά, με τα όσα ακολούθησαν σε Έβρο, Θεσσαλία, Χαβάη, Νότια Γαλλία, Νότια Ισπανία, Βόρεια Αφρική και αλλού στον κόσμο, έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου.
• Τα αντιπλημμυρικά έργα σε τι στάδιο βρίσκονται;
Καταρχάς, θα μου επιτρέψετε να πω ότι η Περιφέρεια δεν έχει δέσμια αρμοδιότητα και είναι ένας από τους πέντε φορείς του δημοσίου ικανός να εκτελέσει αντιπλημμυρικά έργα. Συνεννοηθήκαμε με την Διεύθυνση Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και σε χρόνο ρεκόρ, περίπου 70 ημέρες, μελετήσαμε, δημοπρατήσαμε και συμβασιοποιήσαμε αφού ελεγχθήκαμε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα αντιπλημμυρικά έργα στα πεδινά των περιοχών που επλήγησαν. Τονίζω τα πεδινά, γιατί εντός των δασικών περιοχών μόνο η Δασική Υπηρεσία μπορεί να παρέμβει. Τα έργα, σε 24 ποτάμια και ρέματα του νησιού είναι σε πλήρη εξέλιξη.
• Εντυπωσιακή ήταν η επιστροφή της Ρόδου στην κανονικότητα της τουριστικής περιόδου. Το λέω γιατί δεν σας κρύβω ότι φοβηθήκαμε κάποια στιγμή ότι χάθηκε η σεζόν.
Νομίζω ότι για μια τουλάχιστον εβδομάδα, όλοι πίστευαν ότι η σεζόν χάθηκε. Η σεζόν όχι μόνο δεν χάθηκε, αλλά η Ρόδος το 2023 έσπασε ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ της.
• Πώς έγινε αυτό;
Με αντανακλαστικά. Με δουλειά. Με σχέδιο. Με επαγγελματισμό. Με καθαρό μυαλό. Με συνένωση δυνάμεων. Με προϋπολογισμό. Με διεκδίκηση. Με συνεργασίες. Με ανάδειξη των θετικών στοιχείων που ανέδειξε η κρίσιμη περίοδος. Πολλά ακόμα μπορώ να σας πω, αλλά σημασία έχει ότι επικράτησε η καθαρή και θετική σκέψη.
• Παρατηρώ ότι σε κάθε ευκαιρία τονίζετε την θετική σκέψη. Το κάνετε για να φέρετε σε αντιδιαστολή αυτή την επιλογή με την επιλογή της γκρίνιας και κλάψας του παρελθόντος, όπως μου περιγράψατε σε προηγούμενη απάντησή σας;
Σωστά. Γιατί είναι η κυρίαρχη αλλαγή που έγινε στην πολιτική ζωή του τόπου. Και έγινε από εμάς κ. Αθανασίου. Γιατί η ευκαιρία κρύβεται πάντα δίπλα στον κίνδυνο και για να την δεις και πολύ περισσότερο για την αξιοποιήσεις, πρέπει να μπορείς να δεις, να σκεφτείς, να λειτουργήσεις θετικά και δημιουργικά. Να πάρεις πρωτοβουλία, να αναλάβεις και το ρίσκο, να κτίσεις πάνω στην ευκαιρία.
• Αυτή η θετική σκέψη χαρακτηρίζει το Νότιο Αιγαίο τώρα;
Αυτή η θετική σκέψη χαρακτηρίζει το νέο Νότιο Αιγαίο κ. Αθανασίου. Το νέο Νότιο Αιγαίο που κοιτάει το μέλλον κατάματα και συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωσή του. Που το συνδιαμορφώνει έξυπνα, το σχεδιάζει πράσινο, φιλόξενο και βιώσιμο.
• Σας άκουσα να μιλάτε για το νέο Νότιο Αιγαίο και στην ομιλία σας κατά την τελετή ορκωμοσίας σας στην Ερμούπολη της Σύρου.
κ. Αθανασίου, έχει καμία σχέση το Νότιο Αιγαίο του 2023 με αυτό του 2019 ή αυτό του 2014; Σας απαντώ εγώ, Οχι δεν έχει καμία σχέση. Το νέο Νότιο Αιγαίο δεν χάνει πια ευκαιρίες, το νέο Νότιο Αιγαίο ξέρει να διεκδικεί και να παίρνει, το νέο Νότιο Αιγαίο ξέρει να αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, να κτίζει υποδομές, να σχεδιάζει και να υλοποιεί κοινωνικές πολιτικές, να ταξιδεύει στον κόσμο και να παρουσιάζει παραδείγματα εφαρμοσμένης βιωσιμότητας, αειφορίας και καινοτομίας, να κατακτά κορυφές.
Να στέκεται στα πόδια του μέσα και μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις κερδίζοντας φέρνοντας τα παιδιά τους και τα όνειρά τους να μείνουν ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να κτίσουν την ζωή τους.
• Το κύριο στοιχείο του νέου Νότιου Αιγαίου;
Ο τόπος που μέσα στα βαθιά σκοτάδια ανακαλύπτει την προοπτική.
Ο τόπος που στις αλλεπάλληλες κρίσεις απαντά με ανεξάντλητες δυνατότητες.
• Δυστυχώς, κλείνουμε την συζήτησή μας κ. περιφερειάρχη. Θέλω στο τέλος να σας ρωτήσω ποια είναι η επόμενη κίνηση του πολιτικού Γιώργου Χατζημάρκου.
Βλέπω δεν κουράζεστε ποτέ. Δεν βαρεθήκατε να παίρνετε, επί χρόνια, την ίδια απάντηση; Βρίσκομαι εκεί που θέλω κ. Αθανασίου. Στα νησιά μας. Είμαι εκεί που είναι η καρδιά μου.
• κ. περιφερειάρχη, σας ευχαριστώ για τον χρόνο που μου διαθέσατε, την ζεστή φιλοξενία στο γραφείο σας και την εξαιρετική συζήτηση. Ευχές για κάθε καλό.
Και εγώ σας ευχαριστώ κ. Αθανασίου. Εύχομαι υγεία και χαμόγελο σε όλο τον κόσμο.
Ευτυχισμένο το νέο έτος!

Κοινοποιήστε: