Γιώργος Χατζημάρκος στα ΝΕΑ: “Το πείσμα μας μεγαλώνει, φέρνει αποτελέσματα”

Στη Ρόδο καταβλήθηκε τιτάνια προσπάθεια από υπηρεσίες και εθελοντές, προκειμένου να γίνει η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού σε καιρό ειρήνης χωρίς να ανοίξει μύτη, με 25.000 ανθρώπους

Η Ρόδος δοκιμάστηκε σκληρά λόγω των πυρκαγιών. Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και όλος ο μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μιλώντας στα “ΝΕΑ” τονίζει την ανάγκη επανασχεδιασμού της Πολιτικής προστασίας καθώς “τίποτα δεν μπορεί πλέον να προβλεφθεί”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΡΑΠΤΗ

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στο νησί της Ρόδου, μετά τη μεγάλη δασική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου;

Η φωτιά της Ρόδου, όπως και όλα τα πρωτοφανούς έντασης και διάρκειας ακραία συμβάντα που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, όπως άλλωστε και σε όλον τον κόσμο, μας επιβεβαιώνουν ότι έχουμε πλέον περάσει στην περίοδο της κλιματικής κατάρρευσης. Τίποτα δεν είναι πια όπως το ξέραμε, τίποτα δεν μπορεί πια να προβλεφθεί. Η νέα πραγματικότητα μας αναγκάζει όλους να επανεξετάσουμε και να επανασχεδιάσουμε εκ βάθρων την Πολιτική Προστασία. Είναι μάχη με τον χρόνο, είναι στοίχημα επιβίωσης.

Για την διαχείριση της πυρκαγιάς της Ρόδου, τις απαντήσεις στον δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε για το τι έγινε και τι δεν έγινε, τις έδωσε η ίδια η ζωή, τις έδωσαν και οι συγκρίσεις με άλλες περιοχές του πλανήτη.  Στη Ρόδο καταβλήθηκε τιτάνια προσπάθεια από υπηρεσίες, και εθελοντές,  προκειμένου να γίνει η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού σε καιρό ειρήνης χωρίς να ανοίξει μύτη, με 25000 ανθρώπους να τυγχάνουν άμεσης συνδρομής και μέριμνας φιλοξενίας. Κερδίσαμε έτσι το στοίχημα των ανθρώπινων ζωών.

Αμέσως μετά κερδίσαμε και το στοίχημα της επιστροφής στην κανονικότητα της σεζόν. Η φωτιά διήρκεσε ως τις 26 Ιουλίου.   Ως τις 20 Αυγούστου το νησί είχε ανακάμψει τουριστικά και μάλιστα με αύξηση σε σχέση με το ρεκόρ του 2022. Η ταχύτατη επιστροφή της Ρόδου σε αφίξεις που δημιουργούν περιβάλλον νέου ρεκόρ, υπερκαλύπτοντας στο σύνολο τους και τις όποιες απώλειες των ημερών των δασικών πυρκαγιών, δίνει το στίγμα του σχεδίου που έχει κύρια συστατικά την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα. Ενός σχεδίου που βασίστηκε στη στενή συνεργασία μας με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.

Σας προβληματίζει η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο;

Όχι, κάθε άλλο. Αυτή η «μονοκαλλιέργεια»  είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειάς μας. Η πραγματικότητα  έχει δείξει ότι το Νότιο Αιγαίο της «ευάλωτης»  τουριστικής μονοκαλλιέργειας, είναι η Περιφέρεια της χώρας που ανέκαμψε από την πανδημία γρηγορότερα από κάθε άλλη τουριστική περιοχή.  Το Νότιο Αιγαίο είναι η Περιφέρεια με την μεγαλύτερη ανάπτυξη και την μικρότερη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας με δημογραφική αύξηση πληθυσμού και μάλιστα στις πιο παραγωγικές ηλικίες. Όλες αυτές οι πρωτιές οφείλονται στον τουρισμό. Είναι  εντυπωσιακές οι αντοχές αυτού του κλάδου της οικονομίας μας, παρά τις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων ετών.  Στόχος μας είναι να παρατείνουμε τη σεζόν και πέραν τις 15ης Νοεμβρίου

Τα νησιά αποτελούν τα πλέον ευαίσθητα οικοσυστήματα. Τι κάνετε ως Περιφέρεια προς αυτή την κατεύθυνση;

Με σύμμαχο τις τοπικές κοινωνίες προχωρήσαμε σε πρωτοβουλίες αειφόρου ανάπτυξης και καινοτομίας. Η Τήλος με το πρόγραμμα “Just Go Zero” που πιστοποιήθηκε ως η πρώτη Zero Waste  – Μηδενικών Αποβλήτων  – κοινότητα στην Ελλάδα και το πρώτο νησί στην ιστορία της Ευρώπης. Η Αστυπάλαια, με το eAstypalea”, που ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα “Mobility on Demand” στη χώρα μας.  Η Χάλκη, όπου εγκαινιάσαμε σε πανελλαδικό επίπεδο το φιλόδοξο αλλά και επίκαιρο πρόγραμμα GReco Islands”, νησί με Μηδενικό Ανθρακικό Αποτύπωμα.  Η Σύρος, με το νέο Κέντρο Καινοτομίας “Aegean Neorion Innovation Center – ANIC” . Τέλος, η  Ρόδος που γίνεται πάλι παγκόσμιο πρότυπο. Στη μεγάλη αγωνία της εποχής μας, το περιβάλλον, έχουμε ακόμη να προσθέσουμε ένα απολογισμό που μετρά 21 έργα ύδρευσης, 6 έργα αποχέτευσης, 11 έργα Ενεργειακής Αναβάθμισης, 14 μεγάλα έργα απορριμμάτων.

Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι υποδομές στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου;

Στο ερώτημά σας θα απαντήσω  – ενδεικτικά και μόνο – με τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που, για την Περιφέρειά μας, αποτυπώθηκε σε  4.496 έργα και δράσεις. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Νότιο Αιγαίο βρέθηκε στην 1η θέση σε ποσοστό απορρόφησης στη χώρα μας. Για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 που ήδη ξεκίνησε, ο διπλασιασμός των πόρων που καταφέραμε μετά από αγώνα που δώσαμε στις Βρυξέλλες, μας επιτρέπει να μην έχουμε καμία αγωνία για το μέλλον, εκτός από την έλλειψη εργολάβων!  Κάποτε μας έλειπαν έργα, τώρα μας λείπουν εργολάβοι. Όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η επάρκεια μελετών που διαθέτουμε, μας δίνει εκείνον τον βαθμό ετοιμότητας που απαιτείται, για να αξιοποιήσουμε και αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο στα στενά χρονικά περιθώρια που το Ταμείο θέτει

Ποιος είναι ο στόχος που βάζετε για την επόμενη θητεία σας;

Να συνεχίσουμε τη διαρκή μάχη  για την βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας. Να διατηρήσουμε τις κορυφές που κατακτήσαμε. Να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε.

Μπορούμε, το έχουμε αποδείξει. Οι κρίσεις που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, αντί να γίνουν άλλοθι αδράνειας έγιναν καταλύτες για να φύγουμε μπροστά. Όσο δύσκολα είναι τα έργα στα νησιά, τόσο το πείσμα μας μεγαλώνει και φέρνει αποτελέσματα. Γιατί έχει αξία να μην το βάζεις κάτω.

Κοινοποιήστε: