Γιώργος Χατζημάρκος: «Ξύδι κύριε Γιαλίμ, αυτή είναι η απάντησή μου στον Τούρκο για το Μαράθι»

«Μας έχει συνηθίσει ο γείτονάς μας σε έναν λόγο ανιστόρητο. Από την πλευρά μας αναδεικνύουμε σε όλο τον κόσμο ότι το Νότιο Αιγαίο είναι το σύνορο της Ευρώπης και «Θερμοπύλες»  πολιτισμού, σε έναν κόσμο ειρηνικό» αναφέρει ο περιφερειάρχης Νοτίου  Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος,  απαντώντας στο τουρκικό κρεσέντο προκλητικότητας. «Τα έργα στο Μαράθι ή στην Στρόγγυλη είναι για μένα τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά  έργα γιατί μπορεί να είναι μικρά, αλλά εκπληρώνουμε το καθήκον απέναντι στην πατρίδα μας και οφείλουμε και εμείς να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές», καταλήγει ο Γιώργος Χατζημάρκος. Θυμίζουμε ότι τα πρόσφατα εγκαίνια μονάδας αφαλάτωσης στη νησίδα Μαράθι της Πάτμου, ενόχλησαν τον πρώην Γενικό Γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, απόστρατο αξιωματικό και γεωπολιτικό – στρατιωτικό αναλυτή, Γιουμίτ Γιαλίμ, που χαρακτήρισε  «κατοχικό κυβερνήτη» τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή και την Eφημερίδα Κυκλαδική

 

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τα τουρκικά δημοσιεύματα. Δεν ξέρω αν αισθάνεστε πορθητής, αν αισθάνεστε καταληψίας ή αν αισθάνεσθε πως είστε ένας Έλληνας πατριώτης που έκανε το καθήκον του και ταυτόχρονα ως περιφερειάρχης που έκανε ένα σημαντικό έργο στο Μαράθι.

Μας έχει συνηθίσει δυστυχώς ο γείτονάς μας σε έναν λόγο ανιστόρητο και σε μια συμπεριφορά η οποία προκειμένου να καλύψει εσωτερικά ζητήματα και να λύσει εσωτερικές διαφορές αναδεικνύει με τον πιο στρεβλό τρόπο ζητήματα διεθνούς δικαίου. Εμάς, κάθε φορά που οι γείτονές μας αναπτύσσουν αυτές τις συμπεριφορές, μας δίνεται μια υπέροχη δυνατότητα. Να αναδείξουμε σε όλη την Ευρώπη, να αναδείξουμε σε όλο τον κόσμο τι είναι το Νότιο Αιγαίο. Ότι είναι ένα σύνορο πολιτισμού της Ελλάδας και της Ευρώπης, ένα σύνολο δικαίου και είναι και Θερμοπύλες. Θερμοπύλες Ελληνικού και Ευρωπαϊκού πολιτισμού, Θερμοπύλες μιας πίστης σε έναν κόσμο ειρηνικό. Σε ό,τι μας αφορά από την πρώτη στιγμή της θητείας μου αγκαλιάσαμε όλα μας τα μικρά νησιά και χαίρομαι πάρα πολύ για μερικά πολύ μικρά έργα. Έχουμε κάνει πάρα πολλά έργα και πολύ μεγάλα και πολύ σοβαρά σε όλα μας τα νησιά. Άμα δείτε έργα που έχουμε κάνει σε μικρά νησάκια όπως την Στρογγύλη ή στο Μαράθι αυτά είναι της τάξης των διακοσίων περίπου χιλιάδων ευρώ ίσως και λίγο λιγότερο. Είναι πάρα πάρα πολύ μεγάλα αυτά τα έργα. Για εμένα είναι τα μεγαλύτερα έργα που έχουμε κάνει στην περιφέρειά μας, γιατί είναι έργα που υπηρετούν όχι μόνο τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά της μικρής κοινωνίας διότι ακόμα κι αν είναι 4 άνθρωποι ή 5 ή 6 σε ένα νησί δεν παύει να είναι μια κοινωνία που έχει της ανάγκες της. Αλλά δεν εκπληρώνουμε εκεί μόνο τις ανάγκες αυτής της κοινωνίας, εκπληρώνουμε ένα καθήκον απέναντι στην ιστορία, απέναντι στην πατρίδα, απέναντι σε ιδέες που έρχονται από γενιά σε γενιά και οφείλουμε και εμείς να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είμαστε πραγματικά πάρα πολύ περήφανοι για αυτό. Σε ό,τι αφορά στον «φίλο μου» τον Γιαλίμ, τον πρώην γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, νομίζω πως οι νησιώτες μας με μια λέξη μπορούν να πουν «Ξίδι κύριε Γιαλίμ»!

Με αφορμή αυτό που είπατε και για την Στρογγύλη και για το Μαράθι. Υπήρχε πάντα η άποψη ότι αυτά τα νησιά εκτός από το ότι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ακτογραμμής μας με τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενδεχομένως αυτό που χρειαζόταν ήταν αυτό που κάνατε, δηλαδή να αποκτήσουν κοινωνική ζωή. Γιατί δεν είναι βραχονησίδες, είναι νησιά τα οποία κατοικούνται, έχουν ζωή. Επιτελείτε ένα εθνικό έργο και φαντάζομαι το έχετε όχι μόνο στο πίσω μέρος του μυαλού σας αλλά και στόχο.

Ναι, αλλά εδώ πρέπει κάθε φορά που συζητάμε για αυτά τα θέματα, να αναδεικνύουμε την διαφορά μας. Ποια είναι η διαφορά μας από τους γείτονές μας; Εμείς πώς το κάνουμε αυτό; Ο γείτονάς μας το κάνει με εποικισμό. Εμείς δεν κάνουμε εποικισμό! Εμείς δίνουμε ευκαιρίες, εμείς δημιουργούμε ευκαιρίες σε κάποιον που πάει να χτίσει την ζωή του ή να μείνει εκεί γιατί είναι ήδη κάτοικος και να μην φύγει. Να του κάνουμε την ζωή του όπως οφείλουμε να του την κάνουμε: ακόμα ευκολότερη. Δεύτερη διαφορά μας και θυμώνω όταν σκέφτομαι κάποιο μνημείο σαν την Αγιά Σοφιά και μετά να έρχεται να μιλήσει για δίκαιο. Λοιπόν εμείς το κάνουμε αυτό ερχόμενοι να χτίσουμε υποδομές οι οποίες κάνουν την ζωή των ανθρώπων που ήδη κατοικούν εκεί, ευκολότερη. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά αυτό σε σχέση με την συμπεριφορά των γειτόνων μας, γιατί σεβόμαστε κάθε αναφορά, κάθε λέξη, κάθε γραμμή, κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου. Σεβόμαστε πρωτίστως την ανάγκη να ζήσουμε σε έναν κόσμο ειρηνικό πολύ περισσότερο σήμερα που η Ευρώπη έχασε την πιο μακρά περίοδο ειρήνης στην ιστορία της. Αυτό ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ένα πολιτικό εγχείρημα για το οποίο πολλοί έχουν να πούνε και πολλά αρνητικά πράγματα, υπάρχει κάτι το οποίο είναι αναμφισβήτητο. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση χάρισε στην Ευρώπη την πιο μακρά περίοδο Ειρήνης στην ιστορία της και αυτό δυστυχώς με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διεκόπη. Πολύ περισσότερο σήμερα λοιπόν αναδεικνύεται η ανάγκη να ζήσουμε μαζί, να συνεννοηθούμε, να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον και αυτό γίνεται μόνο με κανόνες σεβασμού στο δίκαιο. Οι ευθύνες δικαίου, δίκαιο ανθρωπιστικό, δίκαιο πολιτιστικό είναι δική μας κληρονομιά και είναι κάτι το οποίο κουβαλάμε από τους προγόνους μας και δεν θα το προδώσουμε ποτέ, γιατί καμιά κούρσα αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο να γίνουμε και εμείς αυτό που δεν θέλαμε ποτέ να είμαστε.

Θέλω να περάσουμε σε ένα θέμα που με εντυπωσίασε όταν το διάβασα και αφορά και την πρωτοβουλία που πήρε το περιφερειακό συμβούλιο και νομίζω και προσωπικά εσείς: από την μια να αποτελέσει μια διακριτή υγειονομική περιφέρεια το νότιο Αιγαίο, από την άλλη -το πιο σημαντικό- να περάσει στην αρμοδιότητα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εννοείται με εξειδικευμένο προσωπικό φαντάζομαι και οικονομικούς πόρους, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Νομίζω δεν έχει γίνει σε άλλη περιφέρεια αυτό, ούτε να το κάνει ούτε να το ζητήσει, αλλά είναι πάρα πολύ σοβαρό αυτό το ζήτημα κύριε Χατζημάρκο.

Για εμάς είναι μια παλιά θέση αυτή, την είχαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης αυτής της υπέροχης γειτονιάς της Ελλάδας. Είναι μια γειτονιά με πάρα πολύ ειδικές συνθήκες και από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι η πρωτοβάθμια υγεία σε ένα νησιωτικό σύμπλεγμα όπως το δικό μας, με αυτές τις δύο πολύ μεγάλες ομάδες νησιών, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τους ίδιους κανόνες που αντιμετωπίζεται η Ηπειρωτική χώρα και κοιτάξτε πως κλιμακώνεται αυτό. Τουλάχιστον σε εμάς η πρωτοβάθμια υγεία πρέπει να περάσει στις περιφέρειες, στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σήμερα στο μεταξύ έχει κερδίσει και οπαδούς αυτή η άποψη για την οποία παλεύω χρόνια και ήδη ο περιφερειάρχης Αττικής ο κύριος Πατούλης δημόσια πήρε και αυτός θέση και υποστήριξε την ίδια άποψη. Νομίζω ότι είναι ζήτημα χρόνου να ακολουθήσουν και άλλες περιφέρειες και όλοι μαζί πια να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτό το οποίο πιστεύω ότι είναι δίκαιο και αποτελεσματικό και θα δώσει λύση καλύτερη στα ζητήματα αυτά γιατί αυτός ο βαθμός της αυτοδιοίκησης είναι πολύ κοντά στην ομάδα της κοινωνίας αφενός, αφετέρου είμαστε ένας βασικός χρηματοδότης της υγείας και με στεναχωρεί γιατί δεν είναι ευρέως γνωστό και πολλές φορές στοχοποιούμαστε και εμείς οι οποίοι ερχόμαστε με όλους τους δυνατούς τρόπους να στηρίξουμε τις δομές υγείας και να βελτιώσουμε την υγειονομική υπηρεσία την οποία απολαμβάνουν οι συμπατριώτες μας οι νησιώτες. Για παράδειγμα 11,9 εκατομμύρια έχουμε ήδη φτάσει για την μισθοδοσία προσωπικού, για πρώτη φορά στην ιστορία γίνεται αυτό. Όπως πρώτη φορά στην ιστορία ο θεσμός αυτός πληρώνει 80 περίπου επιδόματα σε γιατρούς. Τα 11,9 εκατομμύρια είναι όλοι η μισθοδοσία, είναι στην Νάξο 15 άτομα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι στην Σύρο 27, είναι στην Κάλυμνο 22, είναι στην Ρόδο 30, είναι στο ΕΚΑΒ σε όλο το Αιγαίο 17, είναι στην 2η ΥΠΕ 48. Όλη τους την μισθοδοσία!

Δεν πιστεύετε ότι έχει ένα μεγάλο ρίσκο να το αναλάβει η περιφέρεια γιατί είναι πολύ ευαίσθητος ο τομέας της υγείας.

Για εμένα που λειτούργησα από την πρώτη μέρα σε μια λογική και φιλοσοφία που λέει ότι η ευθύνη μας ωριμάζει, η ευθύνη είναι αυτό για το οποίο μπαίνουμε στην πολιτική, είναι η πιο ευχάριστη εξέλιξη. Έχουμε πάρει πάνω μας πάρα πολλά ζητήματα τα οποία δεν είναι της αρμοδιότητάς μας, έχουμε χρεωθεί πάρα πολλά θέματα γιατί θέλαμε να το κάνουμε, γιατί ήταν το σλόγκαν μας, αν θέλετε. Αλλά χαίρομαι γιατί δεν ήταν απλά ένα σλόγκαν, το κάναμε πράξη αυτό. Θέλουμε να αναλάβουμε την πρωτοβάθμια υγεία γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά, χωρίς να θέλω να μιλήσω αρνητικά για αυτούς που τώρα έχουν αναλάβει την διοίκηση, λέω απλά το εξής: ότι ο βαθμός εγγύτητας ο δικός μας, η γνώση των τοπικών συνθηκών των κοινωνιών μαζί με το γεγονός της ήδη υπάρχουσας χρηματοδότηση, υποδεικνύει τη μεταφορά της αρμοδιότητας αυτής. Να γίνει μαζί με την μεταφορά  προσωπικού και πόρων. Ερχόμενοι λοιπόν σε εμάς και στην δική μας αρμοδιότητα θα προστεθούν και οι δικοί μας πόροι και πιστέψτε με ότι μέχρι στιγμής έχουμε αποδείξει πως κάνουμε εξαιρετική χρήση στην διοίκηση και ενώ βρισκόμαστε στην περίοδο με την χαμηλότερη χρηματοδότηση στην ιστορία του Νοτίου Αιγαίου, στην σύγχρονη ιστορία του Νοτίου Αιγαίου, έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στην παραγωγή έργου γιατί σεβόμαστε κάθε ευρώ.

Ο κύριος Κόκκινος λέει να αφήσετε τους διθυράμβους γιατί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πλήττεται και με φτωχοποίηση της κοινωνίας. Έχει μια αντίφαση αυτό, πώς μπορεί η πλουσιότερη περιφέρεια και αν όχι η πλουσιότερη μια από τις πλουσιότερες περιφέρειες της χώρας μας, να κινδυνεύει από φτωχοποίηση της κοινωνίας. Προφανώς ή κάποιοι παίρνουν πολλά χρήματα και η κοινωνία ζει φτωχικά που το ξέρουμε αυτό και συμβαίνει είτε κάτι άλλο υπάρχει.

Ανοίξατε δύο δρόμους εδώ, ο ένας δρόμος ήταν να σχολιάσω αυτόν που έκανε αυτή την δημόσια δήλωση, τον Χαράλαμπο Κόκκινο. Και ο άλλος είναι να συζητήσουμε το πραγματικό θέμα που έχει να κάνει με τα προβλήματα τις περιόδου αυτής της κοινωνίας και θα τα πάρω και τα δύο για να μην νομίζετε ότι κάτι αποφεύγω. Σε ό,τι αφορά τον Χαράλαμπο Κόκκινο, έχω πάψει προ πολλού να σχολιάζω το οτιδήποτε λέει. Ο άνθρωπος αυτός λέει το οτιδήποτε φτάνει να κερδίσει τα 4 δευτερόλεπτα δημοσιότητας που πιστεύει ότι μπορεί να τον κρατήσουν όρθιο στην πολιτική γραμμή του τόπου. Όμως στην πολιτική γραμμή του τόπου δεν μένεις μόνο με δηλώσεις, μένεις με το αποτύπωμα σου. Το αποτύπωμα του Χαράλαμπου Κόκκινου είναι τέτοιο που τον οδήγησε και στην πολιτική καταδίκη που οι πολίτες του επιφύλαξαν. Αυτό είναι μέσα στην πολιτική μας ζωή. Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, μετά από 10 χρόνια συνεχόμενα πολύ μεγάλης οικονομικής ύφεσης, ενώ πηγαίναμε να βρούμε ας πούμε ένα ξέφωτο να το πω έτσι, όχι μια λιακάδα, αλλά ένα διάλλειμα όπου τα πράγματα θα βελτιώνονταν…ήρθε κάτι το οποίο ήταν εντελώς αναπάντεχο. Όλος ο πλανήτης σε τεράστια αμηχανία στην αρχή και βεβαίως έγινε το πρώτο μεγάλο παγκόσμιο θέμα που έφερε επίσης μια πολύ μεγάλη ύφεση στην οικονομία όλου του πλανήτη και αναφέρομαι στην πανδημία. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες κληθήκαμε να ασκήσουμε διοίκηση και εγώ λέω ότι εμείς κάναμε μόνο διαχείριση κρίσεων. Έχουμε διαχειριστεί μια σειρά από κρίσεις. Τα εύκολα τα λογάκια, είναι πολύ εύκολα να τα λες, αλλά όταν είσαι μέσα σε ένα γραφείο το οποίο έχει μετατραπεί σε στρατηγείο όπου κάθε μέρα έχεις απανωτές κρίσεις να διαχειριστείς, εκείνη την ώρα κάνεις απολογισμό. Μέσα σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη περίοδο της παγκόσμια οικονομίας και της εθνικής οικονομίας, εμείς είχαμε έναν στόχο: να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις αυτών των φαινομένων που μας ξεπερνούν και επηρεάζουν την κοινωνική ζωή των νησιών. Προφανώς και υπάρχουν προβλήματα. Είναι της ίδιας έκτασης που είναι στην υπόλοιπη Ελλάδα ή στον υπόλοιπο πλανήτη; Εδώ λοιπόν δεν έχω κανένα απολύτως ενδοιασμό, γιατί γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σας λέω και σας λέω όχι! Δεν είναι ίδιες οι επιπτώσεις. Έχουμε τις λιγότερες επιπτώσεις ακριβώς γιατί ασκήσαμε μια πολιτική η οποία είχε στόχο ταυτόχρονο και διπλό. Στήριξη της κοινωνίας και στήριξη την οικονομίας. Τι είναι η οικονομία μας; Είναι ο τουρισμός. Που στηρίζεται το μεροκάματο στο Νότιο Αιγαίο; Στον τουρισμό. Τι κάναμε στον τουρισμό; Κάναμε πράγματα τα οποία δεν έχουν ξαναγίνει στην παγκόσμια ιστορία του τουρισμού. Το 2020 με όλο τον πλανήτη ακίνητο, εμείς κάναμε τουριστική σεζόν. Κάναμε τουριστική σεζόν, όταν γίγαντες του τουρισμού, χώρες ναυαρχίδες του παγκόσμιου τουρισμού ήταν σφραγισμένες. Το Νότιο Αιγαίο ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας.  Το 2020 και το 2021 είχαμε σε πάρα πολλά νησιά μας, κυρίως στα μικρότερα νησιά, επιδόσεις οικονομικές οι οποίες ήταν ανώτερες του 2019 που ήταν ρεκόρ. Αυτό είναι θέσεις εργασίας, είναι εισόδημα, αυτό είναι μεροκάματα στην κοινωνία μας. Τελικά όλα αυτά φέρνουν ένα μικρό χαμόγελο και αισιοδοξία σε  μια κοινωνία την ώρα που το έχει ανάγκη. Αυτό είναι πολιτική για εμένα και όχι να βγαίνεις να συλλέγεις πτώματα και να προσπαθείς να κλέψεις μέσα από τον ανθρώπινο πόνο, πολιτικό χρόνο. Εμείς δεν κλέβουμε πολιτικό χρόνο. Στον δικό μας πολιτικό χρόνο παράγουμε αποτελέσματα στην κοινωνία.

Πάντα τέτοια περίοδο σας κάνω αυτή την ερώτηση και πάντα κρατούσατε μικρό καλάθι και λέγατε είμαστε σε πόλεμο θα τα δούμε. Φέτος εξακολουθείτε να κρατάτε μικρό καλάθι ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα κάνουμε ρεκόρ;

Φέτος κρατάω μεγάλο καλάθι! Και το έχω πει πολλές φορές δημόσια και στην αρχή ακόμα, στο ξεκίνημα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, τέλη Ιανουαρίου σε δύσκολες περιόδους, αλλά και αρχές Μαρτίου στις πρώτες μέρες του Μάρτη που ξεκίνησε και αυτός ο απίστευτος πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης είχα πει ότι εμείς θα πάμε καλά.

Θα είναι καλύτερα από το 2019, τι λέτε;

Θα πάμε καλά κύριε Δεμερτζή! Θα πάμε πάρα πολύ καλά. Αυτόν τον πήχη γιατί τον βάλατε αν θα πάμε καλύτερα από το 2019;

Γιατί κάναμε ρεκόρ τότε, δεν κάναμε;

Όχι! Μα το είπα και πριν για το 2020 και το 2021. Τα περισσότερα νησιά μας σε πλήθος, σε αριθμό νησιών ως καλύτερή τους χρονιά έχουν το 2021 πιά.

Εγώ αναφέρομαι στα έσοδα.

Για αυτό σας λέω και εγώ! Τα αποτελέσματα της τράπεζας της Ελλάδος που δείξανε τα συγκριτικά στοιχεία σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, δείξανε τα συντριπτικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα προηγούμενα χρόνια μιλούσαμε για την ποιότητα, ότι χρειαζόμαστε ποιότητα και όχι ποσότητα. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν βγει. Ας συγκρίνει κάποιος τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του 2021 του επισκέπτη του Νοτίου Αιγαίου με τους επισκέπτες των υπόλοιπων περιοχών.

Το λέω γιατί όλοι βάζουν ορόσημο το 2019. Για αυτό αναφέρθηκα.

Ξέρετε γιατί; Γιατί είμαστε ένας λαός που έχει ρηχή μνήμη και αγαπάει τους μύθους. Σας λέω λοιπόν ότι ο μύθος του 2019 στα περισσότερα νησιά μας δεν ισχύει. Στα μεγάλα νησιά μας θα πλησιάσουμε το 2019 -πχ Ρόδο, Κω που είναι πολύ μεγάλα σε τουριστικό ποσοστό για τον εγχώριο- αλλά σε πολύ περισσότερα της περιφέρειας μας και στα μικρότερα νησιά και πολύ μικρά νησιά ο στόχος είναι να επαναλάβουμε το 2021. Σε πολλά από αυτά φαίνεται στα πρώτα στοιχεία που έχουμε, ότι θα επαληθευτούν οι προβλέψεις μας, εάν κάτι δραματικό δεν έρθει να τα ανατρέψει. Το ενεργειακό βέβαια είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που κανένας δεν είχε υπολογίσει και βλέπετε τις τελευταίες μέρες να συζητιέται ακόμα και στις πιο πλούσιες χώρες της Ευρώπης η πιθανότητα δελτίου στο ρεύμα. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα έχουμε ακόμα μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε . Όμως έχουμε αποδείξει ότι είμαστε για τα δύσκολα, ότι έχουμε αντανακλαστικά στα δύσκολα και ακόμα περισσότερο έχουμε σχέδιο για τις δύσκολες καταστάσεις. Όπως βγήκαμε όρθιοι μέσα από την καταιγίδα της πανδημίας, να ξέρουν οι συμπολίτες μας ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα παλέψουμε να βγούμε όρθιοι και από αυτήν την καταιγίδα την ενεργειακή.

Πηγή: www.kykladiki.gr

Κοινοποιήστε: