Άρθρο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου για τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών

Σε μια περίοδο μεγάλων κινδύνων, που ανέτρεψε σχεδόν όλα όσα γνωρίζαμε,  το δικό μας στοίχημα,  στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι να την μετατρέψουμε σε περίοδο μεγάλων ευκαιριών, με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Η περίοδος της κρίσης μας έδειξε τις κατευθύνσεις που πρέπει να κινηθούμε. Είναι αδιαμφισβήτητη ανάγκη να μην υπάρξουν άλλες χαμένες ευκαιρίες, να βρούμε και να αξιοποιήσουμε τις κρυμμένες ευκαιρίες που υπάρχουν σ΄ αυτή τη χώρα, να αλλάξουμε ριζικά νοοτροπίες και αντιλήψεις,  να αποκτήσουμε, επιτέλους, σχέδιο και στρατηγική.

 

Η έλλειψη χρημάτων, άλλωστε, αναδεικνύει την ουσία της πολιτικής, που μέχρι πρότινος είχε υποκατασταθεί από την διαχείριση. Μας αναγκάζει να σκεφτούμε δημιουργικά, να κάνουμε την σωστή διάγνωση, να συνθέσουμε, να σχεδιάσουμε την σωστή πορεία που θα μας οδηγήσει στον επιθυμητό στόχο.  Αυτό κάνουμε. Χαράζουμε  συγκεκριμένο σχέδιο και το εφαρμόζουμε με προσήλωση.

 

Το Νότιο Αιγαίο είναι ένα σταυροδρόμι προκλήσεων, ένα σταυροδρόμι ευκαιριών. Όλοι οι κρίσιμοι τομείς για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, συναντώνται στο Νότιο Αιγαίο. Ενέργεια, τουρισμός, προσέλκυση επενδύσεων, ενεργοποίηση ιδιωτικοποιήσεων. Με αυτό ως γνώμονα χαράζουμε την μετάβαση στην νέα εποχή.

 

Παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες, ο μοναδικός τομέας που στάθηκε όρθιος, ήταν ο τουρισμός. Στα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης, ήταν και παραμένει ο μοναδικός τροφοδότης της εθνικής οικονομίας, η μοναδική πηγή αισιοδοξίας ότι αυτή η χώρα μπορεί τελικά να τα καταφέρει.

 

Στο Νότιο Αιγαίο αντιλαμβανόμαστε – λόγω των ποσοστών συμμετοχής μας στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδος – ότι ο ρόλος μας δεν εξαντλείται στο τοπικό επίπεδο. Πρέπει να λειτουργήσουμε υπερτοπικά και εθνικά και αυτό κάνουμε , χτίζοντας ισχυρές συνεργασίες και συμμαχίες. Αντιλαμβανόμαστε ότι η δική μας επιτυχία είναι και επιτυχία της χώρας.

 

Στην κοινή προσπάθεια, συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς της αγοράς, με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, με πολύ μεγάλο σεβασμό και εμπιστοσύνη. Είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε. Είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα. Ο δικός μας ρόλος είναι να διαμορφώσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορέσουν οι άνθρωποι της αγοράς να αποδώσουν καλύτερα, να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν, να πετύχουν. Με επαγγελματισμό, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, μεθοδικότητα χαράζουμε σχέδιο .Με τους ανθρώπους της αγοράς θα το υλοποιήσουμε. Αυτός είναι το περιεχόμενο και ο ρόλος της πολιτικής.

 

Παράλληλα, ανεβάζουμε ψηλά την νησιωτικότητα και διεκδικούμε. Με σοβαρότητα και μεθοδικότητα

ετοιμαζόμαστε για την μεγάλη πολιτική μάχη που έχουμε να δώσουμε στις Βρυξέλλες.

 Όχι με πρόταση, αλλά με προτάσεις. Αυτό που εμείς ζητάμε είναι τρόποι και εργαλεία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας. Οι προτάσεις που θα καταθέσουμε έχουν ένα κεντρικό τίτλο: νησιωτικότητα.  Αποτελεί την απάντηση σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα των νησιών μας.

 

Αφήνουμε οριστικά πίσω μας την περίοδο του αυτοσχεδιασμού και των χαμένων ευκαιριών. Η επιτυχία που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας, θα έρθει μόνο μέσα από πάρα πολύ δουλειά, οργάνωση, μέθοδο, μελέτη και σχέδιο.

Τους δρόμους που θα χαράξουμε, να τους ακολουθήσουμε όλοι μαζί, με συνεννόηση και συνεργασία, προς ένα κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της χώρας. Η σημερινή κρίση,  παρά τα αρνητικά της, μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία.  Δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το παρελθόν.

Κοινοποιήστε: