ΥΓΕΙΑ

 • Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά που θέσπισε οικονομικά κίνητρα εξ ιδίων πόρων, για να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών.
 • Διαθέσαμε μεγάλο μέρος ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας μας για την αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών μας.
 • Χρηματοδοτήσαμε το σύνολο του προγράμματος ανανέωσης του στόλου ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.
 • Χρηματοδοτήσαμε το σύνολο του προϋπολογισμού ανέγερσης ενός νέου υπερσύγχρονου Νοσοκομείου που παραδόθηκε πλέον σε χρήση, στην Κάρπαθο.
 • Είμαστε η Περιφέρεια που διαθέτει σημαντικό ύψος ίδιων πόρων για την εκτέλεση έργων στις δομές Υγείας των νησιών της.

ΠΑΙΔΕΙΑ

 • Χρηματοδοτήσαμε με τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειάς μας 12 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν την κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων ή την επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων στην Α’βάθμια και B’βάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα 1.500 και πλέον μαθητές να επωφελούνται από βελτιωμένες υποδομές.
 • Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά και στην ιστορία του θεσμού, που δημιούργησε Ειδικό Πρόγραμμα Συντήρησης Σχολικών Μονάδων, όλων των βαθμίδων, για όλα τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, παρά το γεγονός οτι αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας αλλά σε αυτές των Δήμων. Για το πρόγραμμα αυτό, η Περιφέρεια μας εξασφάλισε ως αρχική χρηματοδότηση το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συμπληρώνει όπου χρειαστεί και με ίδιους πόρους της.
 • Χρηματοδοτήσαμε μέσω των Ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας μας, με δύο διακριτά προγράμματα, την αγορά εξοπλισμού σε όλες τις σχολικές μονάδες, όλων των βαθμίδων, σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας μας.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 • Ανατρέψαμε το στοιχείο που κρατούσε το Νότιο Αιγαίο καθηλωμένο σε εξαιρετικά χαμηλή χρηματοδότηση, πετυχαίνοντας την ιστορικών διαστάσεων επαναφορά του στον «Στόχο 1» (Μεταβατικές Περιφέρειες της Ευρώπης), που σημαίνει εντυπωσιακή αύξηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στα νησιά μας.
 • Πετύχαμε νέους δρόμους και δυνατότητες χρηματοδότησης, ανοίγοντας την πόρτα του Νοτίου Αιγαίου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (2η Περιφέρεια στην Ελλάδα που το πετυχαίνει αυτό).

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • Πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα στους τουριστικούς δείκτες: Επισκέψεις, Διανυκτερεύσεις, Εισπράξεις, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας.
  • Το 2020, εν μέσω πανδημίας, ανοίξαμε τουριστικά, με δικό μας σχέδιο,  όχι για να κάνουμε τζίρους, αλλά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της τουριστικής αγοράς, ως ένας ώριμος, αξιόπιστος, υπεύθυνος προορισμός.  Συστήσαμε την «Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό», τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία που κτίσαμε, στην ιστορικά δύσκολη διετία της πανδημίας, μαζί με τις υγιείς κοινωνικές, θεσμικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Σήμερα, το Νότιο Αιγαίο κεφαλαιοποιεί αυτήν την τιτάνια, συλλογική προσπάθεια.
  • To 2022 υπήρξε καλύτερη τουριστική χρονιά που ξεπέρασε το ορόσημο του 2019, σπάζοντας το φράγμα των 6εκ. επιβατών πετυχαίνοντας αύξηση +15%.

 

  • Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε την πιο πλήρη τουριστική καμπάνια που συναντάται σε τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί αντιμετωπίζουμε το κάθε νησί μας με βάση την προσωπικότητα και την ιδιαίτερη ταυτότητά του.

 

  • Καταρτίζουμε και εκπονούμε μία ευρεία και πολύπλευρη στρατηγική που χρηματοδοτούμε από ίδιους πόρους της Περιφέρειας μας, χωρίς να στηριζόμαστε σε κρατική επιχορήγηση. Μόνο μέσα στο 2022, σχεδιάσαμε και διενεργήσαμε περισσότερες από 250 δράσεις προωθητικών ενεργειών σε 13 χώρες. Είμαστε σε όλα τα «δυνατά» Μέσα και πλατφόρμες, όπως το Tripadvisor και το Expedia αλλά και το TikTok και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

  • Αυτό όμως που ξεκάθαρα κυριαρχεί στο μείγμα του μάρκετινγκ της Περιφέρειάς μας πλέον είναι η ψηφιακή προβολή με τα πιο σύγχρονα εργαλεία. Μία στροφή που έχει αποδώσει πάνω από 430 εκατομμύρια επιλεκτικές εμφανίσεις ή αλλιώς views μόνο μέσα στο 2022 και έχει κάνει τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες πρωταγωνιστές στις οθόνες των κινητών όλης της Ευρώπης.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΙΑ

 • The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination: Η Ρόδος γίνεται το πρώτο παγκόσμιο παράδειγμα ολιστικού μετασχηματισμού ενός τουριστικού προορισμού, με στόχο τη μακροπρόθεσμη ευημερία των κατοίκων, του φυσικού περιβάλλοντος, και της τοπικής οικονομίας, με όρους βιωσιμότητας.
 • Tilos Just Go Zero: ένα πρόγραμμα κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων που ξεκινάει από συλλογή πόρτα-πόρτα και καταλήγει στην αξιοποίηση των αποβλήτων που παράγονται στο νησί. Σήμερα, έχει καταφέρει να κλείσει τον ΧΥΤΑ του νησιού, να εξαφανίσει τους κάδους απορριμμάτων, επί ένα χρόνο να μην έχει θάψει ούτε ένα κιλό σκουπίδια και να έχει πετύχει 87% ανακύκλωση και 13% κομποστοποίηση!
 • Αστυπάλαια, Το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου – Εφαρμογή Astybus: Το εμβληματικό έργο στοχεύει στην μετατροπή του νησιού στο πρώτο ενεργειακά «έξυπνο» και πράσινο νησί στη Μεσόγειο και ήρθε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  και τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen. Μέχρι το 2030, το νησί θα πετύχει τον στόχο της κινητικότητας με μηδενικές εκπομπές. Ήδη λειτουργεί στην Ελλάδα η πρωτοποριακή υπηρεσία «e-mobility on demand», από το νησί της Αστυπάλαιας. Κάτοικοι και επισκέπτες, μέσα από μία εύχρηστη εφαρμογή καλούν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με οδηγό που τους οδηγεί στον προορισμό τους.
 • Χάλκη, το πρώτο GReco island με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα:

  Στην Χάλκη, εγκαινιάσαμε σε πανελλαδικό επίπεδο το φιλόδοξο αλλά και επίκαιρο πρόγραμμα «GReco Islands», το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 2021. Το νησί της Χάλκης μετατρέπεται σε πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης. Ο στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας, που ήταν η μετατροπή του νησιού της Χάλκης σε τόπο μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, έχει ήδη επιτευχθεί.

 • Η Σύρος μετατρέπεται σε κόμβο καινοτομίας: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας «Aegean Neorion Innovation Center – ANIC» άνοιξε τις πόρτες του στη Σύρο. Οι ιδρυτές του, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ONEX Neorion Shipyards, με τη Cisco και την COSMOTE ως βασικοί τεχνολογικοί πάροχοι και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως Ακαδημαϊκός συνεργάτης, προβαίνουν στην από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών και υλοποίηση δράσεων προς όφελος της Κοινωνίας. Στηριζόμενο στους πέντε πυλώνες, Κοινωνία – Τεχνολογία – Εκπαίδευση – Υγεία – Περιβάλλον στοχεύει στην ανθρώπινη ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 • Βάλαμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον παγκόσμιο χάρτη των Διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, φέρνοντας στα νησιά μας μεγάλο αριθμό Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων σε πολλά αθλήματα.
 • Φιλοξενήσαμε και συνδιοργανώσαμε δεκάδες Πανευρωπαικά και Πανελλήνια events.
 • Στηρίξαμε οικονομικά, οργανωτικά και διοικητικά εκατοντάδες αθλητικές εκδηλώσεις σε όλα τα νησιά μας, σε όλα τα αθλήματα.
 • Κτίσαμε το μεγαλύτερο Ειδικό Πρόγραμμα Συντήρησης και Αναβάθμισης Αθλητικών Εγκαταστάσεων στα νησιά μας, παρά το γεγονός οτι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας αλλά των Δήμων, εξασφαλίζοντας το αρχικό ποσό των 10 εκατομμυρίων Ευρώ για το σκοπό αυτό και υλοποιώντας τα αντίστοιχα έργα όπου ο οικείος Δήμος αδυνατεί λόγω έλλειψης Τεχνικών Υπηρεσιών.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

 • Υλοποιήσαμε και συνδιοργανώσαμε εκατοντάδες γαστρονομικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ τοπικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας, όπως τον Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας με τη συμμετοχή 29 εκ των πιο σημαντικών δώρα γαστρονομίας από οκτώ βραβευμένες Παγκόσμιες/Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας
 • Το Νότιο Αιγαίο έγινε η πρώτη ελληνική Περιφέρεια που διεκδίκησε και κέρδισε τον τίτλο της “Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019”. Βάλαμε τα νησιά μας και τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη των γαστρονομικών προορισμών.
 • Για πρώτη φορά στην ιστορία της Περιφέρειας μας οι παραγωγοί αλλά και τα προϊόντα των νησιών μας, ταξιδεύουν και συμμετέχουν σε όλες τις εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών της Ελλάδας αλλά και τις μεγαλύτερες του Εξωτερικού.
 • Τα προϊόντα των νησιών μας, προστατεύονται μέσα απο την κατοχύρωση τους και προχωρήσαμε στην ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Νοτίου Αιγαίου, που στόχο έχει την ανάδειξη της παραγωγής του πρωτογενή τομέα των νησιών μας.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 • Το Νότιο Αιγαίο είναι η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
 • Συγκεκριμένα, κατέγραψε ανάπτυξη 16,7%, ενώ ακολουθούν περιφέρειες της Ιρλανδίας & Κροατίας.
 • Αυτό συνάδει με τα στοιχεία ότι το Νότιο Αιγαίο υπήρξε πρωταθλητής και στον τουρισμό το 2021 σε ολόκληρη την Ευρώπη & τη Μεσόγειο, καταφέρνοντας να στηρίξει την τοπική και εθνική οικονομία εν μέσω πανδημίας.

 

 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

 • Πρώτη Περιφέρεια σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων πανελλαδικά για 3η συνεχόμενη χρονιά
 • Πρώτη Περιφέρεια στην ενεργοποίηση της νέας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2021-2027)

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 • Είμαστε η Περιφέρεια που χρηματοδοτεί και με ίδιους πόρους την αναστήλωση μνημείων των νησιών μας.
 • Διαθέσαμε σημαντικό ποσοστό των Ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας μας για την εκτέλεση έργων πολιτισμού απο το Υπουργείο Πολιτισμού σε μεγάλο αριθμό νησιών μας.
 • Λειτουργώντας με εξωστρέφεια, κτίσαμε συνεργασίες με μεγάλους φορείς πολιτισμού της Ελλάδας αλλά και του Εξωτερικού (Μουσείο του Λούβρου, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κ.ά) συνδιοργανώνοντας και υλοποιώντας μαζί τους εξαιρετικά σημαντικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες.
 • Στηρίξαμε τη λειτουργία των πολιτιστικών Συλλόγων των νησιών μας, συνδιοργανώνοντας μαζί τους εκατοντάδες εκδηλώσεις υπερτοπικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος.