4 βάσεις ετοιμότητας για αεροδιακομιδές διεκδικεί το Νότιο Αιγαίο

Επιστολή του Περιφερειάρχη στον Πρωθυπουργό μετά την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, χαιρετίζοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο που εισήγαγε η κυβέρνηση για τη λειτουργία του νέου Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών (ΕΣΕΔΑ), επιχειρεί την αξιοποίησή του προς όφελος των νησιωτών του Νοτίου Αιγαίου και ζητά τη λειτουργία 4 βάσεων ετοιμότητας για αεροδιακομιδές με σκοπό την προστασία της ζωή των πολιτών.
Αυτό ήταν το θέμα της επιστολής που απέστειλε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης 24/2024 του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας-Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών μετεξελίσσει τις υφιστάμενες Βάσεις Ετοιμότητας/Επιφυλακής και επεκτείνει της επιχειρησιακή τους λειτουργία και στον τομέα των αεροδιακομιδών για την προστασία της ζωής των πολιτών.
Για λόγους σχετικούς τόσο με την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Νοτίου Αιγαίου, τη νησιωτικότητα και την ακραία εδαφική ασυνέχεια όσο και για λόγους αντικειμενικών δεδομένων των αεροδιακομιδών στην επικράτεια, στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης μεταφέρει το δίκαιο και εύλογο ομόφωνο αίτημα του Περιφερειακού Συμβουλίου του Νοτίου Αιγαίου να εγκαθιδρυθούν δύο τέτοιες βάσεις στις Κυκλάδες και δύο στα Δωδεκάνησα.
Κατά την τεκμηρίωσή του, ο Περιφερειάρχης παραθέτει στην επιστολή στοιχεία που αποτυπώνουν ότι διαχρονικά άνω του 60% των αεροδιακομιδών της χώρας διενεργείται από τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα του ΕΚΑΒ.
Παράλληλα, στην ίδια επιστολή ο κ. Χατζημάρκος μεταφέρει και το συναφές αίτημα για τον εκσυγχρονισμό, την αδειοδότηση, την αναβάθμιση και στελέχωση των ελικοδρομίων, όπως επίσης εκφράστηκε στην ίδια ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να επιτελέσουν τη φυσική τους αποστολή, μέρος της οποίας είναι και το έργο των αεροδιακομιδών.
Ακολουθεί η επιστολή του Περιφερειάρχη προς τον Πρωθυπουργό.
Κοινοποιήστε: