Δυναμική η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη διεθνή διάσκεψη για τους ωκεανούς «Our Ocean Conference» (OOC-9)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή EU Mission παρέδωσε στον Περιφερειάρχη τη σημαία της ως μια συμβολική κίνηση αναγνώρισης των πρωτοπόρων περιβαλλοντικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στα νησιά
———————
Με ολοκληρωμένη παρουσία που περιείχε παραδείγματα, δεσμεύσεις και σχέδιο συμμετείχε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην 9η διεθνή διάσκεψη για τους ωκεανούς «Our Ocean Conference» (OOC-9), που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16-17 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το «Our Ocean Conference» αποτελεί έναν κορυφαίο διεθνή περιβαλλοντικό θεσμό, που εγκαινιάστηκε το 2014, με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, με στόχο να φέρει στο προσκήνιο ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των θαλασσών και να «αποσπάσει» δεσμεύσεις από κυβερνήσεις και φορείς της αγοράς.
Η Ελλάδα φιλοξένησε φέτος την διάσκεψη, αναδεικνύοντας την ενεργή συμβολή της στην διαχείριση των διεθνών προκλήσεων γύρω από τη βιωσιμότητα του πλανήτη και την προστασία των θαλασσών.
Ο Περιφερειάρχης ομιλητής σε πάνελ για τη μετάβαση στον Βιώσιμο Τουρισμό
Με αντίστοιχο σκεπτικό, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπήρξε η μόνη ελληνική Περιφέρεια που συμμετείχε ενεργά, διοργανώνοντας, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης, μια παράλληλη εκδήλωση με θέμα τη μετάβαση στον Βιώσιμο Τουρισμό, όπου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα που υλοποιούνται στο Νότιο Αιγαίο.
Στο ίδιο πάνελ, που συντόνισε η ειδικός σε θέματα βιωσιμότητας, Cheryl Novak, μίλησαν ακόμα ο Δημήτρης Σακίπης, Διευθυντής ESG της PwC για το The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination, ο Γιώργος Στέγγος, Διευθυντής στην Polygreen για το πρόγραμμα της Τήλου, Tilos just go zero, η Genevieve Pons, Διευθύντρια και Αντιπρόεδρος του Europe Jacques Delors για την ενσωμάτωση του μοντέλου για νησιά μηδενικών αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και ο Pascal Lamy, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της πολυμετοχικής προσέγγισης προς την επίτευξη καινοτόμων λύσεων ως Πρόεδρος του Mission Board, Mission Ocean and Waters της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόεδρος του Paris Peace Forum, Αντιπρόεδρος του Europe Jacques Delors και μέλος του ΕU Mission, ο οποίος επίσης είχε διατελέσει Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας στην προεδρία Ζακ Ντελόρ, Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Η σημαία EU MISSION παραδίδεται στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε ακόμα στην παράλληλη εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η «EU MISSIONS RESTORE OUR OCEAN & WATERS» μαζί με τις ΜΚΟ «Environmental Defense Fund» και «Blue Mission Med» υπό τον τίτλο “Συγκεκριμένες λύσεις για τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας. Αποστολή: Αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας έως το 2030».
Μάλιστα η «EU Mission» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέδωσε χθες στον Περιφερειάρχη τη σημαία της ως μία ως μια συμβολική κίνηση αναγνώριση των πρωτοπόρων περιβαλλοντικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Για την κίνηση αυτή, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι αποτελεί «εξαιρετική τιμή και μεγάλη ευθύνη να συνεχίσουμε να φέρνουμε αποτελέσματα ορατά, χειροπιαστά και με αξία που αντανακλάται στη ζωή κατοίκων και επισκεπτών των νησιών μας».
Στην παραπάνω εκδήλωση, την Περιφέρεια εκπροσώπησε η Περιφερειακή Σύμβουλος Μάρα Αντωνιάδη, Πρόεδρος Ενεργειακής Α.Ε. και Εντεταλμένη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η οποία συμμετείχε στη συζήτηση με το ειδικότερο θέμα «Ευθυγραμμίζοντας μη κερδοσκοπικές και δημόσιες επενδύσεις για τη μετάβαση των νησιών».
Μεταξύ των συμμετεχόντων, που συντόνισε η Χριστίνας Δεληγιάννη από το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη EPLO, ήταν επίσης ο Άρης Καραγεώργης, Διευθυντής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, η Charlina Vitcheva, Director-General for Maritime Affairs and Fisheries της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο προαναφερθείς Pascal Lamy, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, ινστιτούτων αλλά και κρατών, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στους τρόπους βελτίωσης της συνοχής των σχετικών πολιτικών και στη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των πρωτοβουλιών και των επενδύσεων από τους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικό τομέα αλλά και την κοινωνία των πολιτών.
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και διεθνείς συνεργασίες
Στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης, ο Περιφερειάρχης πραγματοποίησε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα, την Elisabetta Balzi, Επικεφαλής της Μονάδας Βιοοικονομίας, του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και τον Dr. John Bell, Διευθυντή του «Healthy Planet» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ηγείται των μεταβάσεων των πολιτικών μετάβασης της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας για την Κλιματική Αλλαγή, τη Βιοοικονομία, τα Συστήματα Τροφίμων, το Περιβάλλον, τη Βιοποικιλότητα, το Νερό, την Κυκλική Οικονομία, τους Ωκεανούς και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Σχετικά με τις συναντήσεις αυτές ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «οι διεθνείς συνεργασίες είναι όπλο στην μάχη του περιβάλλοντος και η Περιφέρεια μας είναι πλέον μέλος της κοινής Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας EU Mission στην οποία συγκεντρώνονται και ενώνονται δυνάμεις για το αύριο των λαών της Ευρώπης».
Εθνικός στόχος η προστασία των θαλασσών και των υδάτων της χώρας
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπογραμμίζει με τη συμμετοχή της και το περιεχόμενο αυτής στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference», τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για μια “ελληνική Πολυνησία, πιο πράσινη», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Μητσοτάκης, από την διάσκεψη.
Ο Πρωθυπουργός μάλιστα προχώρησε και στην ανακοίνωση ανάληψης 21 δεσμεύσεων για την προστασία και διαχείριση των ελληνικών θαλασσών και ακτών, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό υλοποίησης άνω των 780 εκατ., επιβεβαιώνοντας ότι η προστασία των θαλασσών και των υδάτων της χώρας αποτελεί μία προτεραιότητα που παίρνει ισότιμα τη θέση της δίπλα στους άλλους εθνικούς στόχους.
Κοινοποιήστε: