Γ. Xατζημάρκος: “Kαι η δική μας γενιά θα κερδίσει τον δικό της πόλεμο”

Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, στον Δαμιανό Αθανασίου, για την εφημερίδα Δημοκρατική

• Κύριε περιφερειάρχα, σας βρίσκουμε στο γραφείο;

Κύριε Αθανασίου, είναι ώρες ευθύνης. Είναι ώρες μάχης και φανταστείτε να πηγαίναμε σ’ αυτή τη μάχη μετρώντας λιποτάκτες. Με τους ελάχιστους συνεργάτες μου, που με αυταπάρνηση, υψηλό αίσθημα καθήκοντος, ακούραστα, νυχθημερόν δίνουν τη μάχη στο όνομα μιας ολόκληρης κοινωνίας. Η κρισιμότητα των στιγμών, οι κίνδυνοι της περιόδου κάνουν ιερό το χρέος μας και την υποχρέωση εκπλήρωσης του καθήκοντος. Στο όνομα αυτού του καθήκοντος, είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε για όσο χρειαστεί.

• Οι συνεργάτες σας βλέπουμε ότι είναι και αυτοί στη μάχη. Δεν φοβούνται; Δεν ανησυχούν;

Προφανώς ανησυχούν. Έχουν τις ίδιες αγωνίες που έχει όλος ο κόσμος. Όμως, αυτό το πολύ υψηλό αίσθημα καθήκοντος που τους διακρίνει είναι αυτό που τους οδήγησε να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Γνωρίζουν τους κινδύνους και εξ αυτού έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία η στάση τους σήμερα.

• Τι βάρος έχει πέσει πάνω στις Περιφέρειες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού;

Πολύ μεγάλο βάρος, αφού η αδιάλειπτη λειτουργία της Διοίκησης, ειδικά σε τέτοιες καταστάσεις είναι συνθήκη επιβίωσης. Και είναι συνθήκη επιβίωσης, γιατί οι κίνδυνοι σε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι μόνο αυτοί που φαίνονται και είναι ευκόλως προβλέψιμοι από τον απλό πολίτη. Για παράδειγμα, κ. Αθανασίου, τώρα που όλος ο κόσμος είναι στο σπίτι του, η διακοπή στο ρεύμα ή στην υδροδότηση, θα έχει συνέπειες πολύ μεγαλύτερες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο. Η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ούτως ώστε να υπάρχουν τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ, η κάλυψη εν γένει ενός ελάχιστου επιπέδου προϊόντων και υπηρεσιών και λειτουργίας του παραγωγικού ιστού της χώρας, είναι, επαναλαμβάνω, συνθήκη επιβίωσης. Δύο Διευθύνσεις της Περιφέρειας σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, η Διεύθυνση Εμπορίου, που έχει το βάρος της εποπτείας και ελέγχου της αγοράς και η Διεύθυνση Υγείας βεβαίως, η οποία είναι και στην καρδιά της σημερινής κρίσης. Αυτό όμως το οποίο δεν είναι ορατό με την έννοια του άμεσα προβλέψιμου, είναι το περιεχόμενο της πολιτικής παρέμβασης που πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα σε περιόδους σαν αυτή.

• Σε ποιες πολιτικές παρεμβάσεις αναφέρεστε που συνετέλεσαν στη διαχείριση της σημερινής κρίσης;

Αναφέρομαι σε καίριες παρεμβάσεις μας προς την κυβέρνηση για μία σειρά θεμάτων που έχουν βαρύνουσα σημασία στον πόλεμο κατά της εξάπλωσης του ιού:
– Στην κατάθεσή του σχεδίου μας και των προτάσεών μας για την ακτοπλοΐα, που προφυλάσσει τις τοπικές κοινωνίες αλλά παράλληλα εξασφαλίζει ένα εγγυημένο επίπεδο τροφοδοσίας και κάλυψης των αναγκών σε προϊόντα και τρόφιμα.
– Στην πάγια πολιτική μας θέση να μετατραπούν σε ελεγχόμενες οι υπάρχουσες δομές μεταναστών και προσφύγων σε Λέρο και Κω, που υπό τις παρούσες συνθήκες μετατράπηκε πλέον σε αίτημα ακόμα και των χρόνιων αντιπάλων της.
– Στο επιτακτικό μας αίτημα για αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων το κρίσιμο διάστημα που διανύουμε σήμερα και για τις επόμενες εβδομάδες. Σε όλες μας τις παρεμβάσεις, η συνεργασία με την κυβέρνηση υπήρξε άμεση και αποτελεσματική. Όλα μας τα αιτήματα καλύφθηκαν, όπως ζητήθηκαν και σε άμεσο χρόνο.

• Οταν όμως μιλάτε για πολιτική παρέμβαση, μήπως αναφέρεστε και σε διεκδικήσεις;

Κύριε Αθανασίου, την ώρα του πολέμου δεν έχει θέση η γκρίνια ή η «διεκδίκηση», όπως την αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης. Την ώρα του πολέμου, εμείς τουλάχιστον πάμε στην πρώτη γραμμή και δίνουμε την μάχη με όλα τα μέσα, με όλες μας τις δυνάμεις, με όλους τους τρόπους. Χωρίς διάσπαση του κοινού μετώπου που πρέπει να υπάρχει σήμερα και με την αναζήτηση κάθε φορά της βέλτιστης λύσης μέσα στα όρια που θέτει ο ρεαλισμός. Γιατί και ο ρεαλισμός σε αυτές τις καταστάσεις, είναι όπλο επιβίωσης.

• Σε ποιες πρωτοβουλίες έχετε εστιάσει αυτό το διάστημα το έργο της Περιφέρειας;

Μα σε αυτό που είναι στο επίκεντρο της παρούσης κρίσης, δηλαδή στην στήριξη με κάθε τρόπο και κάθε μέσο των δομών Υγείας.

• Τι αποφάσεις έχετε ήδη πάρει γι’ αυτό;

Εχουμε ήδη προχωρήσει, μετά την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση μας έδωσε αυτό το δικαίωμα, στις παραγγελίες ιατρικού εξοπλισμού και ιατρικών υλικών για τα Νοσοκομεία μας. Αναφέρομαι σε θαλάμους απομόνωσης ασθενών, σε αναπνευστήρες για την υποστήριξη ασθενών και σε μηχανήματα μοριακών εξετάσεων, δηλαδή μηχανήματα που θα δώσουν τη δυνατότητα στα Νοσοκομεία μας να κάνουν τις εξετάσεις για τον κορωνοϊό αλλά και για πλήθοςάλλων ασθενειών στο χώρο τους και να έχουν αποτελέσματα εντός μιας ώρας, χωρίς να χρειάζεται αυτά να σταλούν στο Παστέρ με ό,τι σημαίνει αυτό και επιχειρησιακά και σε χρόνο. Επιπλέον, έχουμε καταγράψει τις ανάγκες σε αναλώσιμα του δημόσιου τομέα, υπηρεσιών όπως το Λιμεναρχείο, η Αστυνομία και άλλες, και δίνουμε μία μάχη να βρούμε όλο αυτόν τον εξοπλισμό και όλα αυτά τα υλικά στη διεθνή αγορά, αφού η ζήτηση σε αυτά έχει παγκόσμια εκτοξευτεί και η εξεύρεσή τους είναι εξαιρετικά δυσχερής. Πέρα όμως από τη μάχη για τις προμήθειες, στρεφόμαστε και στις νέες τεχνολογίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη θωράκιση των νησιών μας.

• Ποια τεχνολογία αιχμής θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να εξυπηρετήσει τους πολίτες σε άμεσο χρόνο;

Πήραμε την πρωτοβουλία να προσφέρουμε δωρεάν σε ΚΑΘΕ νησιώτη από ΚΑΘΕ νησί μας ένα σύστημα τηλεϊατρικής, με το οποίο μπορεί από τον υπολογιστή του ή το κινητό του, από όπου και αν βρίσκεται, να καλεί και να βλέπει τον γιατρό του, ο οποίος θα μπορεί να του δίνει άμεσες συμβουλές και αξιόπιστη ιατρική καθοδήγηση, υπακούοντας στη λογική του «Μένουμε σπίτι». Πρωτίστως όμως ο στόχος μας με αυτή την εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη δωρεάν για τους όλους τους νησιώτες τη Περιφέρειας είναι να βοηθήσουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, στην καλλιέργεια του αισθήματος της ασφάλειας, που τόσο εκλείπει κυρίως από τους κατοίκους των μικρότερων νησιών μας.

• Ο προϋπολογισμός για όλα αυτά που περιγράψατε προέρχεται από την κυβέρνηση;

Ένα μικρό ποσό μάς έχει δοθεί. Για την Περιφέρειά μας, αυτό ανέρχεται στο ποσό των 265.000 ευρώ, αλλά αυτό σήμερα δεν είναι το θέμα της συζήτησής μας. Ο,τι χρήματα έχουμε διαθέσιμα τα ρίχνουμε στη μάχη, χωρίς δεύτερη σκέψη. Μέχρι στιγμής έχουμε δεσμεύσει 1,65 εκατομ. Ευρώ και θα δαπανήσουμε όσα χρειαστεί για να στηρίξουμε αποτελεσματικά τον αγώνα που σήμερα δίνεται για έναν ιερό σκοπό: την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

• Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει μέχρι σήμερα λειτουργήσει καλά, μέτρια, ικανοποιητικά;

Κύριε Αθανασίου, αν αυτή η συζήτηση γίνεται σήμερα στην Ελλάδα, δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα έπρεπε να είναι η αντίστοιχη συζήτηση σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, πολύ πιο πλούσιες και πολύ πιο οργανωμένες από εμάς, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία αλλά και Η.Π.Α.
Επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα και πριν: την ώρα της μάχης, δεν επιτίθεσαι στον Στρατηγό.

• Μεγάλη ημέρα σήμερα κ. περιφερειάρχα, για την Ιστορία και την πίστη του έθνους μας. Ποιό είναι το δικό σας μήνυμα;

Κύριε Αθανασίου, ο λαός μας γιορτάζει σήμερα. Αυτή την φορά και λόγω των συνθηκών, ο καθένας από εμάς γιορτάζει εσωτερικά. Την μνήμη των προγόνων μας, τους αγώνες που αυτοί έδωσαν μαζί με την πίστη μας, αφού σε όλη του την Ιστορία, ο Ελληνισμός είχε παράλληλη πορεία με την Ορθοδοξία. Σήμερα, τιμούμε τους αγώνες και την πίστη των προγόνων μας, με μια μεγάλη ατομική και συλλογική δέσμευση: ότι και η δική μας γενιά θα κερδίσει τον δικό της πόλεμο.

 

Κοινοποιήστε: