Special Olympics: Στη Ρόδο μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού από 1 έως 3 Δεκεμβρίου

Στο πλαίσιο της XI Special Olympics European Basketball Week, η Ρόδος φιλοξενεί ένα τριήμερο εκδηλώσεων, από 1 έως 3 Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία του Final Four Καλαθοσφαίρισης Special Olympics – ΡΟΔΟΣ 2014 που θα διεξαχθεί στο Βενετόκλειο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Ρόδου,  με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, της FIBA Europe και της Euroleague».

 

Ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσει με την υπογραφή Διακήρυξης Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Δήμου Ρόδου και Special Olympics Ελλάδας, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, παράλληλα με την αναγγελία ίδρυσης τμήματος Special Olympics με έδρα τη Ρόδο και εμβέλεια σε όλα τα Δωδεκάνησα.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις των  Special Olympics στη Ρόδο δήλωσε:

“Είκοσι επτά χρόνια μετά την υπογραφή της Ιδρυτικής Πράξης των Special Olympics Ελλάς και λίγο πριν από τους Παγκόσμιους Θερινούς Αγώνες στο Los Angeles το 2015, είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να συμμετέχει σ’ αυτή την μεγάλη γιορτή των αθλητισμού, σ΄ αυτό που οι εμπνευστές του χαρακτηρίζουν ως “Επανάσταση της Αξιοπρέπειας”.

Με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, συμβάλλουμε πλέον ενεργά στους μοναδικούς αγώνες που έχουν μόνο νικητές.

Στους αγώνες που αναδεικνύουν τους πρωταθλητές της ζωής, μέσα από την συγκλονιστική τους προσπάθεια.

Στους αγώνες όπου η άμιλλα είναι πιο σημαντική από τη νίκη και το χειροκρότημα και η ενθάρρυνση το μεγαλύτερο έπαθλο για τους αθλητές.

Στους αγώνες που επιβραβεύουν το θάρρος, την αποφασιστικότητα, τη συμμετοχή, την αφοσίωση, την αλληλεγγύη, την συνύπαρξη, την επιμονή, την δύναμη της θέλησης. 

Στους αγώνες που καταρρίπτουν τείχη και διαχωρισμούς, που διδάσκουν σεβασμό στη διαφορετικότητα, που διαμορφώνουν μια κοινωνία αλληλεγγύης, χωρίς αποκλεισμούς.

Τα Special Olympics είναι ο θεσμός που  εικονίζει την  ποιότητα  του πολιτισμού μας,  του τρόπου  με  τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη διαφορετικότητα, την αμοιβαιότητα.

Ένας θεσμός όπως αυτός, με το πλούσιο αθλητικό και εκπαιδευτικό έργο για τα ΑΜΕΑ, έχει κερδίσει τον σεβασμό του κόσμου, έχει ευαισθητοποιήσει προσωπικότητες από όλους τους τομείς, έχει στηριχθεί από τις κοινωνίες δια της εθελοντικής προσφοράς.

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον θεσμό που δίνει αληθινό περιεχόμενο στα Ολυμπιακά ιδεώδη και που  υπενθυμίζει τη δύναμη του αθλητισμού  να ενώνει τους ανθρώπους”.

Ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος καλωσορίζοντας στη Ρόδο τους αθλητές  και τις αθλήτριες των Special Olympics Hellas  αναφέρει:  

«Το όνομα της Ρόδου, του νησιού των Ολυμπιονικών, είναι από την αρχαιότητα  συνυφασμένο με τον πολιτισμό,  τον αθλητισμό και την φιλοξενία.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που σας φιλοξενούμε στο νησί μας και μας τιμά που επιλέξατε τη Ρόδο για τη διεξαγωγή των αγώνων καλαθοσφαίρισης.

Οι αγώνες βέβαια των Special Olympics δεν είναι απλώς αθλητικά γεγονότα, συμβολίζουν  τη δύναμη της ψυχής, της θέλησης και τις προσπάθειες των αθλητών και αθλητριών τους που  αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας.

Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε ως κοινωνία μας δίνετε ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον.

Αποδεικνύετε με τον πλέον περίτρανο τρόπο, πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όταν βασίζεται στο ήθος, στο αγωνιστικό πνεύμα, στη θέληση, στη σκληρή δουλεία και στη δύναμη ψυχής, που εσείς έχετε περίσσεια.

Με την υπογραφή της Διακήρυξης  Συνεργασίας δεσμευόμαστε ότι ο Δήμος Ρόδου, στα πλαίσια των δράσεων του για προώθηση της ισότητας των ευκαιριών και της κοινωνικής συνοχής, της καταπολέμησης των διακρίσεων, καθώς και ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε θέματα αναπηρίας στηρίζει και θα στηρίζει κάθε δράση των Special Olympics.

Θα είναι πάντοτε αρωγός και υποστηρικτής κάθε προσπάθειας τους προκειμένου να συμβάλλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος αποδοχής και σεβασμού, μιας κοινωνίας χωρίς φραγμό».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου

(17:30): Άφιξη αθλητών, εθελοντών και φιλαρμονικής του Δήμου, προσέλευση θεατών
(17:55): Άφιξη επισήμων

(18.00’) Τελετή Έναρξης – Χαιρετισμοί  από την πρόεδρο των Special Olympics Ελλάδας κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο

(18.45’) Αγώνας Επίδειξης 3Χ3 Ανδρών – Γυναικών Special Olympics και Αγώνας Μικτών Ομάδων Ένταξης (Unified) με τη συμμετοχή αθλητών (ομάδες εφήβων και νεανίδων) του Α.Ο. Κολοσσός Ρόδου και Special Olympics
(19.30’) Πέρας εκδηλώσεων πρώτης μέρας

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου
(10.30’-13.00’)
Ημιτελικοί Αγώνες Ανδρών – Γυναικών
(17.30’-20.00’) Ημιτελικοί Αγώνες Ανδρών – Γυναικών

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου
(10.00’-11.00’)
Τελικός Αγώνας Γυναικών
(11.00’-12.00’) Τελικός Αγώνας Ανδρών
(12.05’) Υπογραφή Διακήρυξης Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Δήμου Ρόδου και Special Olympics Ελλάς, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία
(12.15’) Επίδοση των Βραβείων NIKE των Special Olympics Ελλάς από την Πρόεδρο στον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, το Δήμαρχο Ρόδου και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
(12.20’) Απονομή μεταλλίων στους συμμετέχοντες στο Final Four

Κοινοποιήστε: