Αρθρο Περιφερειάρχη: 2η στην Ελλάδα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020

Το τέλος του 2018, με βάση την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου, βρίσκει την Περιφέρειά μας στην κορυφή των επιδόσεων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 -2020.

Επιδόσεις που επιβραβεύουν τον στόχο που με αφοσίωση υπηρετεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης, ως προς την κάλυψη των αναγκών των νησιών μας, αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, παράλληλα με τη συνεχή αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων.

Στην Περιφέρειά μας όπου εκτός από τις δυσκολίες της πολυετούς οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζουμε επιπρόσθετα και τις δυσκολίες που δημιουργεί η νησιωτική ιδιαιτερότητά της, έχουμε θέσει εξαρχής ως πρωταρχικό στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ώστε αυτοί να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία των νησιών μας.

Ο μέχρι σήμερα απολογισμός του έργου μας φέρνει την Περιφέρειά μας 2η στην Ελλάδα με ποσοστό 21% στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον μέσο πανελλαδικό όρο του 17%. Ποσοστό που αποδεικνύει τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, έτσι ώστε να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία των νησιών, τα οποία αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα παρελκόμενα της πολυετούς περιόδου ύφεσης, αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες του πολυνησιακού χαρακτήρα της.

Εξίσου ενθαρρυντικά είναι και τα υπόλοιπα στοιχεία από την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος. Οι δράσεις που έχουν εξειδικευτεί μέχρι τώρα φτάνουν συνολικά τα 214,3 εκ. €, που αντιστοιχούν στο 124% των πόρων του Προγράμματος.  Οι προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων προς ένταξη που έχουν δημοσιοποιηθεί,  έφτασαν τις 81 και ο προϋπολογισμός τους τα 196 εκ. €. Τα έργα και οι δράσεις που έχουν ενταχθεί φτάνουν  τα 149 και ο συνολικός τους προϋπολογισμός τα 150 εκ. €, αγγίζοντας σε ποσοστό το 87% του Προγράμματος. Οι νομικές δεσμεύσεις, οι συμβάσεις δηλαδή που έχουν υπογραφεί γι αυτά τα έργα και δράσεις έφτασαν τα 72 εκ. €, ξεπερνώντας το 41%, οι δε δαπάνες ξεπέρασαν τα 36 εκ. €, με το ποσοστό απορρόφησης να αγγίζει το 21%.

Ο μεγάλος στόχος που έχουμε θέσει για τη νέα χρονιά και έχουμε εργαστεί γι αυτόν εντατικά είναι να γίνει πράξη η επαναφορά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών (Transition Regions) από την κατηγορία των Πιο Ανεπτυγμένων  Περιφερειών  (Μore Developed Regions) που βρίσκεται μέχρι σήμερα, κάτι που μπορεί να επιφέρει ακόμη και διπλασιασμό των κοινοτικών πόρων για τα νησιά μας, ενώ παράλληλα “ξεκλειδώνει” η πρόσβαση και σε άλλες κατηγορίες προγραμμάτων

Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, η χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από ευρωπαϊκούς πόρους αυξάνεται κατά 2 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 8% σε σχέση με την τρέχουσα). Παράλληλα μειώνεται ο συντελεστής βαρύτητας του τοπικού ΑΕΠ στο 81%, αυξάνεται ο συντελεστής  των δημογραφικών και κοινωνικών κριτηρίων σε ποσοστό 15%, ενώ για πρώτη φορά θα ισχύσουν τα κριτήρια του μεταναστευτικού με 3% και της κλιματικής αλλαγής με 1%. Τέλος περιορίζεται κατά 30% η γραφειοκρατική διαδικασία που αφορά τον έλεγχο της υλοποίησης των προγραμμάτων, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που αυτή συνεπάγεται.

Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, θέλω για μια ακόμη φορά να διαβεβαιώσω τις νησιώτισσες και τους νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι που διατίθενται στην Περιφέρειά μας, αξιοποιούνται με σκληρή δουλειά και διαρκή προσπάθεια μέσα από έναν σχεδιασμό που ακολουθεί την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας, βάζει τις βάσεις για μια ανάπτυξη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη, αξιοποιεί τις γνώσεις και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, βασίζεται στα στρατηγικά πλεονεκτήματα των νησιών και παράγει χειροπιαστό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Γιώργος Χατζημάρκος

Κοινοποιήστε: