Τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου στην συνέντευξη τύπου της Π.Ν.ΑΙ. στο Παρίσι στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης του Μουσείου του Λούβρου με θέμα : «Ρόδος : Ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής «

 

ΕΤΣΙ ΣΥΧΝΑ ΟΤΑΝ ΜΙΛΩ ΠΑ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΕΝΑ
ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΟ.
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΟΛΕΤΟ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ…

 

… έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης, ο ποιητής του φωτός.

Κι είμαστε σήμερα εδώ, από το νησί του Ήλιου, τη Ρόδο, στην πόλη του φωτός,  το Παρίσι. Τα βήματα μας ακολουθούν το φως του πολιτισμού που ανάβει στο Μουσείο του Λούβρου και ενώνει τις δύο πόλεις.

Κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για τα εγκαίνια της έκθεσης του Μουσείου του Λούβρου που είναι αφιερωμένη στη Ρόδο.

Είμαστε εδώ για να γράψουμε άλλη μια σελίδα στη μακρά πορεία της στενής ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας, που όταν αυτή αφορά στον πολιτισμό, λαμβάνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, για ολόκληρη την Ευρώπη,  από κάθε άλλη μορφή της.

Η έκθεση του Μουσείου του Λούβρου για τη Ρόδο, δίνει  για μια ακόμη φορά το έναυσμα να ανακαλύψει η Ευρώπη τον συνεκτικότερο συνδετικό κρίκο που διαθέτει: Τον πολιτισμό της.

Σήμερα που ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε πελώριες προκλήσεις, είναι σαφές περισσότερο από ποτέ, πως η παγκοσμιοποίηση  έχει ανάγκη από θεμελιώδεις αξίες  πάνω στις οποίες μπορεί να οικοδομηθεί ένας  νέος, περισσότερο ανθρώπινος κόσμος.

Σήμερα που η Ευρώπη αναζητά μια νέα θεσμική διάσταση, είναι βέβαιο ότι ο πολιτισμός αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο για την θεσμική επιτυχία της ευρωπαϊκής  ολοκλήρωσης. Διότι, εν κατακλείδι, η Ευρώπη θα παραμείνει πάντα μία έννοια πρωτίστως πολιτιστικού περιεχομένου. Διότι τις κοινωνίες τις διαρθρώνουν κατ’ αρχήν οι πνευματικές αξίες.

Συγχαίρουμε την απόφαση του Λούβρου  να εκθέσει όχι μόνο ένα σημαντικό αριθμό εκθεμάτων από την Ρόδο που το ίδιο διαθέτει αλλά και να συγκεντρώσει μοναδικά έργα από μεγάλα μουσεία της Ευρώπης.

Είμαστε συγκινημένοι γιατί η έκθεση αυτή αποτίει φόρο τιμής στην μακραίωνη ιστορία της Ρόδου, στην ανεκτίμητη ελληνική κληρονομιά, στην γοητεία που άσκησε στον  γαλλικό και συνολικά το ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αναθερμαίνει το ενδιαφέρον και βοηθάει στη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της Ρόδου δια μέσου των χιλιετηρίδων. Είναι μια έκθεση που έχει ξεχωριστή σημασία για όλους εκείνους που θεωρούν τον ελληνικό κλασικό πολιτισμό ως θεμελιώδη συστατικό της ταυτότητάς τους.

Και εδώ δεν θα μπορούσα παρά να κάνω αναφορά στην μεγάλη Γαλλίδα ακαδημαϊκό και κορυφαία ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί και στην συγκλονιστική φράση από το βιβλίο της «Γιατί  η Ελλάδα» : «Χωρίς να το ξέρουμε, αναπνέουμε τον αέρα της Ελλάδας κάθε στιγμή» έγραψε…

Ή όταν το 2000 έγινε πρέσβειρα του Ελληνισμού και συγκινημένη  στην αρχή της ομιλίας της είπε: «Όλη μου τη ζωή αντλούσα ευτυχία στην αδιάκοπη επαφή με τα έργα της αρχαίας Ελλάδας. Ο ελληνικός πολιτισμός έχει κάτι το εξαιρετικό: τη δύναμη της επικοινωνίας!».

Είμαστε ευτυχείς που το Μουσείο του Λούβρου με αυτή την Έκθεση παραφράζει την Ζακλίν Ντε Ρομιγί και δίνει απάντηση στο ερώτημα «Γιατί η Ρόδος»!

Η Ρόδος, η αγαπημένη Θεού Απόλλωνα,

η Ρόδος που γέννησε το Ναυτικό Δίκαιο (Lex Rodia), που οι διατάξεις του στήριξαν  τον αρχαίο κόσμο, τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Αυτοκρατορία,

η Ρόδος που γέννησε το μέτρο, 

η Ρόδος της φιλοσοφίας και της ρητορικής όπου μαθήτευσε ο Κικέρων και σπουδαίοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες,

η  Ρόδο του αρχιτέκτονα Δεινοκράτη που σχεδίασε την Αλεξάνδρεια και την Αμφίπολη, που αναστήλωσε το Ναό της Εφεσίας Αρτέμιδος (ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου), 

η  Ρόδος όπου φιλοτεχνήθηκε η Νίκη της Σαμοθράκης.

Αυτή είναι η Ρόδος!

Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία του Λούβρου, δίνεται μια μοναδική δυνατότητα στο διεθνές κοινό να παρατηρήσει μια ολόκληρη περίοδο που σημάδεψε την μετεξέλιξη των τεχνών. Για να ολοκληρωθεί αυτή η μοναδική εμπειρία, σας καλούμε να επισκεφθείτε τη Ρόδο και να δείτε από κοντά τον τόπο που ανέδειξε όλο αυτό το πολιτισμικό κάλλος.

Η ευκαιρία της πολιτισμικής ένωσης δύο πόλεων του κόσμου που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό το Φως: Η πόλη του Φωτός και το νησί του Ήλιου, είναι μοναδική. Αυτή η γέφυρα πολιτισμού που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Λούβρου κι συγκεκριμένα της κας Coulie, σε συνεργασία με την κα Μελίνα Φιλήμονος από την ΚΒ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θέλουμε και ελπίζουμε να είναι η απαρχή μιας «λαμπρής» συνεργασίας που επιστέγασμά της θα είναι η μεταφορά τμήματος της έκθεσης από το Παρίσι στην Ρόδο, γεγονός για το οποίο ήδη συζητούμε με το Μουσείο του Λούβρου.

 

Σας ευχαριστώ

 

Κοινοποιήστε: