Τα προϊόντα της Λέρου κέρδισαν τις εντυπώσεις στην εκδήλωση “Aegean mamas know best”, στο πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης – Νότιο Αιγαίο 2019»

Η δράση «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Taste the Seasons»  της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης – Νότιο Αιγαίο 2019 πραγματοποιήθηκε  στην Λέρο, στις 9 Νοεμβρίου 2018, με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, όπως άλλωστε σε όλα τα νησιά όπου μέχρι σήμερα η δράση αυτή έχει οργανωθεί.

 

 

Το πρόγραμμα επιμελείται ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Νίκο Χριστοφόρου και την Πρέσβειρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σεφ  Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Το 1ο δημοτικό σχολείο στο Λακκί, στο επιβλητικό Αίθριο με την παρουσία μαθητών, μαμάδων και γιαγιάδων, φιλοξένησε τις «μαμάδες του Αιγαίου» σε μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή της νέας γενιάς στην παρουσίαση της τοπικής γαστρονομίας. Η διευθύντρια,  Σοφία Ζερβού και οι εκπαιδευτικοί, παρείχαν φιλοξενία και υποστήριξη στην οργάνωση.

Η Λέρος, ένα ευλογημένο νησί λόγω μορφολογίας, διαθέτει πλούτο προϊόντων από τη θάλασσα, την καλλιέργεια της γής και την κτηνοτροφία. Αντίστοιχα η κουζίνα της επηρεάζεται από όλα τα παραπάνω.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Έπαρχος  Γιάννης Θεμέλαρος o οποίος μίλησε το όφελος της συγκεκριμένης δράσης στο νησιώτικο σπίτι, για τους στόχους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά για τα ποιοτικά προϊόντα που ξεχωρίζουν. Παρών ήταν ο Δήμαρχος  Κόλιας Μιχάλης με τον πρόεδρο του Δ.Ο.ΠΑΙ.Σ.Α.Π. Ευάγγελο Μπαλαμπάνη. Ο σεφ Μιχάλης Γιωργουδιός,  από τη  Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, μίλησε για τα θαλασσινά και τα αλίπαστα της Λέρου την ποιότητά τους και την πολύχρονη εμπειρία των Λεριών ψαράδων. Η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ανέδειξε τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν.

Μεταξύ άλλων:

Τα «Sweet Leros 1897», της κας Γεωργίας Καρπαθάκη που μαζί με τον πατέρα της κ. Χρήστο, αναφέρθηκαν σε όμορφες ιστορίες που σχετίζονται με τα λικέρ και τα κεράσματα. Λικέρ, απεριτίφ με βιολογική αρμπαρόριζα, πικραμύγδαλο, φλισκούνι, βότανα, σουμάδα και τα παραδοσιακά πουγκιά, κέρασμα του γάμου.

Παραδοσιακά αλίπαστα Λέρου από την εταιρεία «Λαλάς», τρίτη γενιά με μεγάλη παράδοση, όλα από τις θάλασσες της περιοχής, γαύρος, χταπόδι, κολιός, σκουμπρί κλπ. Με εξαιρετική συσκευασία, παραδοσιακό πάστωμα των ψαριών και φυσική ωρίμανση, εγγυώνται την ποιότητα των προϊόντων.

Το τυροκομείο, Λεπίδα Λέρου, της κας Σταυρούλας Γιαννουκά, παράγει λαδοτύρι, τυρί μούστου, κρασοτύρι, μυζήθρα που γίνεται φρέσκια ή ξερή καλυμμένη με την περίφημη τυριά ένα μίγμα από μούστο, λάδι και θυμάρι που της δίνει μια υπέροχη γεύση καθώς.

Το ζαχαροπλαστείο «το Θεϊκόν» με παραδοσιακά γλυκίσματα, πουγκιά τηγανιού, πουγκιά φούρνου, σουμάδα από πικραμύγδαλο και διασόαλο, πατσαβουρόπιτα, παξιμάδια εφτάζυμα, έδωσε τη γλυκιά γεύση.

Η Κοι.ΣΠΕ Κοινωνικός Συνεταιρισμός, παρουσίασε το μέλι «Αρτεμις» ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και θρεπτικής αξίας, με υψηλή περιεκτικότητα σε γυρεόκκοκους θυμαριού και ευκαλύπτου που συλλέγεται από μελισσοκόμους του νησιού και τυποποιείται με διασφαλισμένη διαδικασία ελέγχου παραγωγής.

Το μέλι Λέρου «Άρτεμις» έχει ιδιαίτερη πολιτισμική και κοινωνική αξία με δεδομένο ότι είναι το πρώτο τυποποιημένο προϊόν κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Το αρτοποιείο «Ζαφείρης» συμμετείχε με δημιουργίες και κεράσματα.

Ο σύλλογος μοτοσυκλετιστών Λέρου στήριξε ηχητικά την εκδήλωση.

Στο μπακάλικο τσιπουράδικο, η Μαριέττα και ο Τάκης Φιλιππίδης, δημιούργησαν γευστικά συνοδευτικά με τα προϊόντα της Λέρου.

 

Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε η συμμετοχή των παιδιών και η συζήτησή τους πάνω στα θέματα γαστρονομίας και παράδοσης με την Αρυρώ Μπαρμπαρίγου, καθ’ όσον ήταν ώριμα και ενημερωμένα. Συμμετείχε δε ακόμη το δημοτικό σχολείο Ξηροκάμπου με διευθυντή τον κ. Γιάννη Καρπαθάκη. Αισιοδοξία για το μέλλον άφησε η εκδήλωση στη Λέρο και την ευχή στην επόμενη συνάντηση να συμμετέχουν ακόμη περισσότεροι παραγωγοί μια και η δράση των «μαμάδων του Αιγαίου» αναδεικνύει και αξιοποιεί τα προϊόντα και τις γεύσεις του τόπου, τα δένει μεταξύ τους και τα ενισχύει από κάθε άποψη κοινωνική, τοπική, οικονομική, επιχειρηματική.

Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

 

 

Κοινοποιήστε: