«Εθνική άμυνα δεν είναι μόνο οι αναχαιτίσεις»

Άρθρο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στον Ελεύθερο Τύπο, στο φύλλο του Σαββάτου 16 Φεβρουαρίου 2019

Εδώ, στο ακριτικό Αιγαίο, έχουμε κάθε λόγο να παρακολουθούμε με αγωνία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως και τα τεκταινόμενα στο ευρύτερο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Διότι στο τέλος της ημέρας, εμείς είμαστε οι πρώτοι αποδέκτες των όποιων κρίσεων ή εντάσεων, όπως έδειξε και το προσφυγικό κύμα που σηκώσαμε στις πλάτες μας και καταφέραμε με πρότυπη διαχείριση της περιφέρειας να βγάλουμε τα νησιά μας αλώβητα από την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Είμαστε λοιπόν πάντα υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Αλλά υπό έναν όρο. Να γίνονται σεβαστά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να μην αυτοπεριοριζόμαστε με μια λογική ηττοπάθειας, όπως συμβαίνει μετά τα Ύμια. Και ασφαλώς να μην εφησυχάζουμε ώστε να ξυπνήσουμε κάποιο, πρωί μπροστά σε λύσεις τύπου “Βόρειας Μακεδονίας”.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκ του ρόλου της είναι υποχρεωμένη να βλέπει τη “μεγάλη εικόνα” και να γίνεται η φωνή των νησιωτών, η φωνή των ακριτών που φυλάνε εθνικές Θερμοπύλες. Γι’ αυτό τονίζουμε με κάθε ευκαιρία πως η θωράκιση των νησιών μας και του Αιγαίου δεν είναι μόνο θέμα αναχαιτίσεων. Εκτός από τους ηρωικούς πιλότους μας πρέπει κι άλλοι να επιτελέσουν το καθήκον τους. Θωράκιση σημαίνει και δομές Υγείας, δομές ασφάλειας, σχολεία, υποδομές μεταφορών κ.λπ. Να υπάρχουν παιδιά στα νησιά, νέοι που θα βρίσκουν δουλειά και θα μένουν στον τόπο τους. Αυτή είναι η σημασία της εθνικής άμυνας με ευρεία έννοια. Και η αλήθεια είναι πως το ενδιαφέρον από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης δεν είναι πάντα αυτό που πρέπει κι αυτό που απαιτούν οι περιστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς συνεχίζουμε το έργο μας. Για να εξασφαλίσουμε, στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων, αυτή τη θωράκιση. Ενδεικτικά αναφέρω πως μέσω κοινοτικών πόρων της περιφέρειας χρηματοδοτήσαμε με μέσα σύγχρονης τεχνολογίας όλα τα σχολεία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τα νοσοκομεία και όλες εν γένει τις δομές υγείας στο Νότιο Αιγαίο. Επίσης χρηματοδοτήσαμε την προμήθεια ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων, περιπολικών και λοιπού εξοπλισμού της ΕΛ.ΑΣ. στα νησιά.

Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό πως μετά από αγώνα τεσσάρων ετών αποκαταστήσαμε την αδικία που είχε συντελεστεί την προηγούμενη δεκαετία σε βάρος μας και πετύχαμε την επαναφορά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών (Transition Regions) από την κατηγορία των πιο Ανεπτυγμένων Περιφερειών (More Developed Regions) που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική καθώς κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027 θα ισχύσουν εμπλουτισμένα κριτήρια για τη χρηματοδότηση των πόρων μεταξύ των περιφερειών. Αυτό μπορεί να επιφέρει ακόμη και διπλασιασμό των κοινοτικών πόρων για τα νησιά του Nοτίου Αιγαίου, ενώ παράλληλα “ξεκλειδώνει” η πρόσβαση και σε άλλες κατηγορίες προγραμμάτων.

Επιπλέον, το Νότιο Αιγαίο αποκτά πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με συγκεκριμένη πρόταση για χρηματοδότηση έργων που κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2017 και έγινε δεκτή. Είναι σημαντικές νίκες για να μπορέσουν τα νησιά μας, εδώ στις εσχατιές του Αιγαίου, να μην είναι αφημένα στην τύχη τους ή στις ορέξεις οποιουδήποτε και να αισθανόμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας που μεγαλώνουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου δίνει τη μάχη της. Για τα νησιά μας και τους κατοίκους τους. Για τις επόμενες γενιές και το μέλλον τους στον τόπο τους. Επιτελούμε στο ακέραιο το πατριωτικό μας καθήκον, θωρακίζοντας τα νησιά μας με υποδομές, υπηρεσίες και ευκαιρίες ανάπτυξης για όλους.

 

Κοινοποιήστε: