ΑΡΧΙΚΗ
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ   ΝΕΑ - PRESS ROOM   ΑΡΘΡΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
 

ΝΕΑ - PRESS ROOM

 

Θετική ανταπόκριση του Πρωθυπουργού στο αίτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο τρέχον ΕΣΠΑ

18 Νοεμβρίου 2015

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, για την άμεση ανταπόκριση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο αίτημα για την κάλυψη από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργείται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά το κλείσιμο του τρέχοντος ΕΣΠΑ στις 31/12/2015, μόνο με το σκέλος των κοινοτικών πόρων.

Ο Περιφερειάρχης είχε στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό στις 13 Οκτωβρίου 2015, όπου εξέθετε το πρόβλημα, με το αίτημα να μην επιτρέψει μία επωφελής για την χώρα συμφωνία, να λειτουργήσει ως “καταδίκη” για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζημάρκος στην σημερινή  συνέντευξη Τύπου, με εντολή του κ. Τσίπρα, εστάλη έγγραφο από το Γραφείο Πρωθυπουργού προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη και τον υφυπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξη Χαρίτση, από τους οποίους ζητείται να εξετάσουν όσα αναφέρονται στην επιστολή του Περιφερειάρχη και να επιληφθούν αυτών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Υπενθυμίζεται ότι, στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο κ. Χατζημάρκος είχε επισημάνει  ότι,  με την απόφαση για αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 100% σε όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013  και συνεπώς τον μηδενισμό της εθνικής συμμετοχής, οι συνολικοί πόροι του Προγράμματος που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μειώνονται στο ήμισυ (θα φτάνουν πλέον στα 140,3 εκ. €, δηλαδή μείωση του Προγράμματος κατά 139,5 εκ. €), ποσό μείωσης δυσανάλογα μεγαλύτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα(πλην της Στερεάς Ελλάδας, για την οποία ισχύει το ίδιο ποσοστό συγχρηματοδότησης).
Η μείωση αυτή, που δημιουργεί τεράστιο χρηματοδοτικό κενό, έχει σαν συνέπεια την απένταξη το επόμενο διάστημα μεγάλου αριθμού έργων από το Πρόγραμμα, τα οποία δεν είναι εφικτό να μεταφερθούν στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, είτε λόγω μη επιλεξιμότητας, είτε γιατί οι πόροι του ΠΕΠ ανέρχονται μόλις σε 168,2 εκ.
Προκύπτει, κατά συνέπεια, η αδήριτη ανάγκη για την εξασφάλιση των απαιτούμενων εθνικών πόρων της τάξης των 62 εκ. €, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα που θα απενταχθούν και τα οποία έχουν νομικές δεσμεύσεις σε εξέλιξη.

Για το ίδιο θέμα, έγινε πρόσφατα και συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον υφυπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξη Χαρίτση, τον οποίο ενημέρωσε διεξοδικά για το χρηματοδοτικό κενό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τις επιπτώσεις που προκαλεί.

Αναφερόμενος στην θετική ανταπόκριση του πρωθυπουργού στο αίτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που μας λύνει  τα χέρια σε ότι αφορά την διάσωση συγκεκριμένων έργων που είναι σε εξέλιξη και τα οποία θα κινδύνευαν στις 31/12/2015 να διακοπούν, από ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησής τους. Η εντολή του Μαξίμου προς τους υπουργούς να διευθετήσουν το θέμα, μας δίνει την σιγουριά να προχωρήσουμε τον προγραμματισμό μας, έχοντας εξασφαλισμένη την ομαλή ροή της χρηματοδότησής τους μέσα στο 2016. Προφανώς, τα έργα αυτά θα πάρουν παράταση ολοκλήρωσης μέχρι τέλους του 2016, ώστε να γίνει σταδιακά η εκταμίευση του ποσού που απαιτείται. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού είναι καταλυτική για την θετική έκβαση αυτού του ζητήματος που ανέκυψε για την Περιφέρειά μας».

Επισυνάπτεται το έγγραφο του Γραφείου Πρωθυπουργού
 

PHOTOGALLERY

 
 
 
 
       
 
πίσω
 
     
     
  Γιώργος Χατζημάρκος
Εθελοντών Δωδεκανησίων 26
Ρόδος
2241076848
info@giorgoshatzimarkos.gr