ΑΡΧΙΚΗ
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ   ΝΕΑ - PRESS ROOM   ΑΡΘΡΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
 

ΝΕΑ - PRESS ROOM

 

Γ. Χατζημάρκος: «Το καινούργιο προέρχεται από την κοινωνία και υπονομεύεται από τους παράγοντες»

14 Αυγούστου 2016

Οι εποχές του λαϊκισμού, της προχειρότητας και των αυτοσχεδιασμών, έχει παρέλθει οριστικά για τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος επέλεξε το βήμα της “δημοκρατικής” για να εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση, με καθαρά πολιτικό λόγο, σε εκπροσώπους του τοπικού παλαιοκομματικού κυκλώματος διαπλοκής.
Ο κ. Χατζημάρκος, αποφεύγει επί του παρόντος να κάνει έναν πρώτο απολογισμό της θητείας του, τονίζοντας ότι ο μόνος απολογισμός που επιτρέπει στον εαυτό του είναι σε επίπεδο συνέπειας. Περιορίζεται μόνο να αναφερθεί στις ενέργειες στις οποίες προέβη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την προβολή και διαφήμιση των νησιών επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει την προσπάθεια γι ακόμη καλύτερες επιδόσεις.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ξεκαθαρίζει εξάλλου ότι δεν θα παρασυρθεί από εκείνους που κινούνται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη ορισμένοι σοκάρει με την πολιτική τους χυδαιότητα, ανηθικότητα, αδίστακτοι μπροστά στην ανάγκη εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων και την ανάγκη τους να επανέλθουν πολιτικά.
«Δεν είναι δυνατόν πρωτοβουλίες μας να χαίρουν κυβερνητικής αποδοχής, να υιοθετούνται από υπουργούς, να ενσωματώνονται σε σχέδια νόμου και το κυριότερο να αντιγράφονται από άλλες περιοχές της χώρας ως “καλές πρακτικές” και το τοπικό παραγοντικό σύστημα να προσπαθεί να τις μπλοκάρει και να τις ακυρώσει», τονίζει ο κ. Χατζημάρκος, επισημαίνοντας ότι είναι ουκ ολίγες οι περιπτώσεις διοικητικών οργάνων που υπερέβησαν, ως μη όφειλαν, τα όρια των αρμοδιοτήτων τους και άσκησαν πολιτική, επιχειρώντας έλεγχο σκοπιμότητας των αποφάσεων της Περιφέρειας.
Ο κ. Χατζημάρκος, μιλά για «ανθρώπους που διακατέχονται από μένος και εμπάθεια και με ένα τρόπο απόλυτα ανήθικο,  φαύλο και επικίνδυνο, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν και να κακοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία, για να επιτύχουν τους ευτελείς στόχους τους» προκειμένου να ικανοποιήσουν τα πιο ταπεινά ανθρώπινα ένστικτά τους.

Αναλυτικά η συνέντευξη του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου

• Κύριε Περιφερειάρχη, στο μέσον της θητείας σας, είστε ευχαριστημένος με την πορεία που έχετε διανύσει ως τώρα;


Ευχαριστημένος  είναι μεγάλη κουβέντα. Αν αισθανθεί κανείς ευχαριστημένος, μοιραία οδηγείται στον εφησυχασμό. Δεν ανήκω στους οπαδούς της ήσσονος προσπάθειας. Απεναντίας. Κάθε βράδυ, κάνω τον απολογισμό της ημέρας και πάντα θα ήθελα ο χρόνος και οι αντικειμενικές συνθήκες να έδιναν την δυνατότητα για ακόμη περισσότερα.
Τις δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει τα δύο τελευταία χρόνια, ως περιφερειακή αρχή, δεν χρειάζεται να τις απαριθμήσω, όλοι τις ζούμε καθημερινά. Διανύουμε την πιο κρίσιμη αλλά και πιο κομβική περίοδο για την χώρα, για τα νησιά μας και το μέλλον τους. Οι παράγοντες που μας επηρεάζουν καίρια, είναι κυρίως εξωγενείς. Η εσωτερική αλλά και η διεθνής πολιτική και οικονομική ρευστότητα δημιουργεί το «κάδρο» μέσα στο οποίο εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε. Η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση αποτελεί τρανό παράδειγμα αυτού που σας περιγράφω. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα φέρει η μέρα που ξημερώνει. Σχεδιάζεις και προγραμματίζεις, με τον κίνδυνο όλα να ακυρωθούν εν μια νυκτί, από εξελίξεις απρόβλεπτες και πιστέψτε με, αυτό έτυχε σε εμάς περισσότερες φορές ήδη απο οποιονδήποτε άλλο στο παρελθόν. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρισκόμαστε πάντα σε επαγρύπνηση, έτοιμοι να απαντήσουμε άμεσα στις προκλήσεις, να προστατεύσουμε τα νησιά μας από τις συνεχείς επιθέσεις.


• Μπαίνοντας στην διαδικασία του απολογισμού αυτής της διετίας, που καταλήγετε;


Ο χρόνος που η δράση κορυφώνεται  δεν είναι χρόνος κατάλληλος για απολογισμούς. Ο μόνος απολογισμός που επιτρέπω στον εαυτό μου αυτή  την ώρα, είναι σε επίπεδο συνέπειας. Ελέγχω καθημερινά τον εαυτό μου αν καταφέρνω, εν μέσω όσων σας περιέγραψα, να υπηρετήσω τους λόγους που με οδήγησαν στην κεφαλή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η ανάδειξη της νησιωτικότητας ως κορυφαίο ζήτημα για τα νησιά μας, με το οποίο συναρτώνται σχεδόν όλα τα επιμέρους, η διεκδίκηση και επαναφορά των πόρων και των ευκαιριών  που χάθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και πρόσφατα , η πλήρωση των τεράστιων κενών στα νησιά σε επίπεδο υποδομών, η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των νησιωτών στον κρίσιμο τομέα της υγείας,  η εξέλιξη του Νοτίου Αιγαίου σε αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να είναι, ένας χώρος ίσων ευκαιριών, η αγνόηση της συνήθους δικαιολογίας των αρμοδιοτήτων, η υπεράσπιση της αλήθειας με κάθε τρόπο, ο πόλεμος κατά του εύκολου λαϊκισμού, αλλά κυρίως η εξωστρέφεια, με όπλα την ισχυρή τουριστική και πολιτιστική ταυτότητα των νησιών μας, είναι οι άξονες που χαράξαμε και τους οποίους υπηρετούμε με ευλάβεια από την πρώτη μέρα. Παράλληλα, βέβαια, με τον συνεχή αγώνα επιτυχούς διαχείρισης των κρίσεων, με στόχο να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις τους στα νησιά μας. Για όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, εγώ και οι συνεργάτες μου, εξαντλούμε  καθημερινά τις δυνατότητές μας.


• Στην διάρκεια της διετίας, η αιχμή του δόρατος της πολιτικής σας ήταν ο τουρισμός. Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες σας είχαν το αποτέλεσμα που προσδοκούσατε;


Σε μια περίοδο ρευστή πολιτικά και οικονομικά, σε ένα διεθνές περιβάλλον που έχει αλλάξει άρδην υπό τον φόβο της τρομοκρατίας, ο τουρισμός, ως ο κατεξοχήν τροφοδότης της οικονομίας των νησιών μας και δεν θα μπορούσε παρά να είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας, λαμβανομένης υπόψιν και την ευαισθησίας του τουρισμού στις διεθνείς μεταβολές και εξελίξεις.  Η φήμη της χώρας πέρασε τα τελευταία χρόνια δια πυρός και σιδήρου.
Είτε λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων, είτε λόγω της προσφυγικής κρίσης. Η μεγάλη αγωνία μας ήταν με ποιο τρόπο θα ελαχιστοποιήσουμε τις αναπόφευκτες επιπτώσεις στον τουρισμό των νησιών. Πολύ περισσότερο κείνων που βρέθηκαν στην δίνη του κυκλώνα και έπρεπε να προστατευθούν ως τουριστικοί προορισμοί. Επιλέξαμε να κινηθούμε σε δύο βασικούς άξονες. Στην προσπάθεια ανάδειξης της καλής εικόνας των νησιών μας, ως αντιστάθμισμα στην αρνητική δημοσιότητα, κυρίως στα διεθνή ΜΜΕ και στον σχεδιασμό μιας πολύ πρωτοποριακής ψηφιακής καμπάνιας προβολής,  στο πλαίσιο του τριετούς Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης, που για πρώτη φορά απέκτησε το Νότιο Αιγαίο. Βασική μας προτεραιότητα να εγγυηθούμε την προβολή των νησιών μας στο εξωτερικό. Τα πρόσφατα στοιχεία για το νησί της Ρόδου, που έδειξαν μεγάλη αύξηση των αφίξεων (10,6%),  ιδιαίτερα θεαματική, ακόμη και για τις χρυσές εποχές του Ροδιακού Τουρισμού, δικαίωσε στο έπακρο τις προσπάθειές μας.

• Υπάρχουν ωστόσο ανησυχίες από τον τουριστικό κλάδο.


Κατανοώ απολύτως τις ανησυχίες και την ανασφάλεια των συμπολιτών μας σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Όμως θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Περιφέρεια παραμένει εγγυητής της ομαλής υλοποίησης του τουριστικού πλάνου για το νησί της Ρόδου, όπως  και για όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Χάρη στον δικό μας έγκαιρο σχεδιασμό, η Ρόδος απέκτησε φέτος για πρώτη φορά ψηφιακή καμπάνια, ενώ είχε διακριτή και πολύ εντυπωσιακή παρουσία στις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού. Από πλευράς μας, δεν πρόκειται να χαλαρώσουμε την προσπάθεια για ακόμη καλύτερες επιδόσεις.


• Θα ήθελα να αλλάξουμε κλίμα στην συζήτησή μας και να παρατηρήσω ότι στην τελευταία σας συνέντευξη Τύπου ανεβάσατε πολύ τους τόνους. Μιλήσατε για το παλιό σύστημα εξουσίας που επιχειρεί να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο. Αυτό, επιτρέψτε μου, “μυρίζει” εκλογές.


Οι περιφερειακές εκλογές αργούν πολύ ακόμη κύριε Αθανασίου. Αν κάποιοι κινούνται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς, αυτοί σίγουρα δεν είμαστε εμείς.  Ούτε έχουμε λόγους να παρασυρθούμε σε τέτοιες λογικές. Αντιθέτως, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και αναρίθμητα ζητήματα ανοιχτά, για να φέρουμε εις πέρας.  Όντως ανέβασα τους τόνους, όχι όμως σε λογική προεκλογική. Ανέβασα τους τόνους σοκαρισμένος από την πολιτική χυδαιότητα, από την ανηθικότητα κάποιων ανθρώπων, αδίστακτων μπροστά στην ανάγκη εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων  και προφανώς της ανάγκης τους να επανέλθουν πολιτικά. Οι ίδιοι ή εκείνοι τους οποίους υποστηρίζουν. Ποιο μπορεί να είναι το μέτρο πολιτικού αμοραλισμού για εκείνους που δεν διστάζουν να ενσπείρουν την ανησυχία και τον πανικό σε μια κοινωνία και μάλιστα για ένα ζήτημα τόσο σοβαρό όσο η δημόσια υγεία; Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, δεν σκοπεύω να δείξω καμία ανοχή. Αδιαφορώ για τα κίνητρά τους. Με ενδιαφέρει μόνο η αλήθεια και μόνο αυτήν υπηρετώ, με όποιο κόστος. Το να δείχνεις στην κοινωνία ποιοι είναι εκείνοι που την χρησιμοποιούν, ποιοι είναι εκείνοι που την προσβάλουν βάναυσα, εν είδει … κοπαδιού που το μετακινούν ανάλογα με τις διαθέσεις τους, δεν είναι προεκλογικός τακτικισμός.  Είναι στάση ευθύνης, απέναντι σε μια  κοινωνία, που επί δεκαετίες κακοποιήθηκε από αυτό το ίδιο σύστημα εξουσίας, που σήμερα προσπαθεί να  επανακάμψει.


• Αναφέρεστε στο τοπικό παραγοντικό σύστημα ή σε κεντρικό επίπεδο;


Στο τοπικό ασφαλώς! Θα σας δώσω ένα παράδειγμα που δεν είναι και το μοναδικό. Δεν είναι δυνατόν πρωτοβουλίες μας να χαίρουν κυβερνητικής αποδοχής, να υιοθετούνται από υπουργούς, να ενσωματώνονται σε σχέδια νόμου και το κυριότερο να αντιγράφονται από άλλες περιοχές της χώρας ως “καλές πρακτικές” και το τοπικό παραγοντικό σύστημα να προσπαθεί να τις μπλοκάρει και να τις ακυρώσει. Ουκ ολίγες περιπτώσεις διοικητικών οργάνων που υπερέβησαν ως μη όφειλαν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους και άσκησαν πολιτική, επιχειρώντας έλεγχο σκοπιμότητας των αποφάσεών μας. Το χειρότερο είναι ότι  αυτό συνέβη σε ζητήματα μείζονος σημασίας για τα νησιά μας. Το κόστος αυτών των ενεργειών σε βάρος του τόπου, είναι εγκληματικό. Σας ξαναλέω: είναι σοκαριστικό να υπονομεύεται ο τόπος, επειδή σε κάποιους η Περιφερειακή Αρχή δεν είναι αρεστή.


• Θεωρείτε ότι ο στόχος όλων αυτών, που βάζουν προσκόμματα στο έργο της Περιφερειακής Αρχής, είστε εσείς προσωπικά;


Για κάποιους, σίγουρα είμαι εγώ προσωπικά. Για κάποιους άλλους, ολόκληρη η παράταξη. Ο τρόπος που λειτουργεί αυτή η περιφερειακή αρχή, σίγουρα ενοχλεί, γιατί καθημερινά, μέσα από τις πρωτοβουλίες της, αναδεικνύεται η σκόπιμη, χρόνια ραστώνη του παλιού κατεστημένου. Είχαμε υποσχεθεί μια μη αβλαβή διέλευση για όλους αυτούς που συντέλεσαν στην υποβάθμιση και την παρακμή. Και αυτό κάνουμε. Η ενόχληση και η πολεμική  είναι λοιπόν αναμενόμενη. Αλλά και σε αυτό ακόμη υπάρχουν τα όρια του θεμιτού. Όπως θεμιτή είναι η γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση, με προτάσεις, ιδέες επιχειρήματα. Γόνιμη και επιβεβλημένη, στο βαθμό που βοηθάει εκείνον που έχει στα χέρια του μια μορφή εξουσίας, να γίνει καλύτερος, προς όφελος του τόπου του και των ανθρώπων που τον εμπιστεύτηκαν. Όμως στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό. Έχουμε ανθρώπους που διακατέχονται από μένος και εμπάθεια και με ένα τρόπο απόλυτα ανήθικο,  φαύλο και επικίνδυνο, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν και να κακοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία, για αν επιτύχουν τους ευτελείς στόχους τους.
Η πολιτική υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο. Οι πρακτικές αυτών των ανθρώπων, αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι δεν τους ενδιαφέρει ο άνθρωπος, δεν τους ενδιαφέρει η κοινωνία και το κακό που θα της προκαλέσουν, αρκεί να επιτευχθεί ο προσωπικός πολιτικός στόχος, να ικανοποιηθούν τα πιο ταπεινά ανθρώπινα ένστικτα.


• Πιστεύετε ότι η τοπική κοινωνία είναι επιρρεπής σε τέτοια φαινόμενα;


Θα σας γυρίσω πίσω, πριν από δυόμιση χρόνια. Τότε που με ρωτήσατε ποιος είναι  ο μεγαλύτερος στόχος που έχω θέσει ως νέα, τότε, περιφερειακή αρχή. Σας θυμίζω την απάντηση που σας είχα δώσει: “Οι μεγαλύτεροι και δυσκολότεροι στόχοι είναι πάντοτε αυτοί που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και τις διαμορφωμένες νοοτροπίες. Με τους συμπολίτες μας εθισμένους πλέον στο ψέμμα, το να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία στην αλήθεια είναι το δυσκολότερο στοίχημα της θητείας μας”. Σήμερα, βλέποντας την θέρμη με την οποία η κοινωνίες των νησιών μας αγκαλιάζουν κάθε πρωτοβουλία μας, που στόχο έχει να βάλει τέλος στην παρακμή δεκαετιών, παρά την εξαιρετικά δύσκολη και δυσμενή συγκυρία, είμαι αισιόδοξος! Η κοινωνία αντιλαμβάνεται τον σεβασμό που της δείχνεις και τον ανταποδίδει με τον δικό της άμεσο, αυθεντικό και πηγαίο τρόπο. Σήμερα, μπορώ πια με σιγουριά να πω ότι το καινούργιο προέρχεται και πραγματώνεται στην κοινωνία και υπονομεύεται από τους παράγοντες. Δεν αναφέρομαι στο “καινούργιο” κατ’ ανάγκην ως πρόσωπα, αλλά κυρίως ως διαδικασία ανα-οριοθέτησης από πλευράς της κοινωνίας των αναγκών, των προτεραιοτήτων, ακόμη και των αξιών της.


• Η απάντησή σας αφήνει να διαφανεί η αισιοδοξία σας για το μέλλον. Σας ερμηνεύω σωστά;


Αλίμονο αν δεν ήμουν αισιόδοξος για το μέλλον. Η ελπίδα και η αισιοδοξία είναι η κινητήριος δύναμη της δημιουργίας και της προκοπής. Είναι το “αντίδοτο” στην συνεχή μας αγωνία για το αύριο. Όχι όμως μια αισιοδοξία έωλη και ανερμάτιστη, αλλά εκείνη που πατάει γερά στην αποτύπωση των προβλημάτων της κοινωνίας, στις ρεαλιστικές λύσεις, στο καλά μελετημένο σχέδιο. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι εποχές του λαϊκισμού, της προχειρότητας και των αυτοσχεδιασμών, έχει παρέλθει οριστικά. Όσο νωρίτερα γίνει αντιληπτό από εκείνους που κρατούν στα χέρια τους την τύχη της χώρας, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε στο ξέφωτο.


• Θα αντέξουν τα νησιά μας σε όλες αυτές τις συντονισμένες επιθέσεις που υφίστανται;


Τα νησιά μας έχουν υποστεί ήδη πολλά. Οι νησιώτες έχουμε δώσει σκληρούς αγώνες και θα δώσουμε κι άλλους.   Αυτός ο λαός πρέπει επιτέλους να γίνει αποδέκτης του σεβασμού που του αξίζει και όχι των συμπλεγμάτων διαφόρων παραγόντων. Έχω εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις αυτού του υπέροχου λαού , είναι αυτοί που ανοίγουν δρόμους και οι άλλοι ακολουθούν. Αρκεί να αφεθούν ελεύθεροι να εργαστούν, να απελευθερώσουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις που τους έκαναν πρωτοπόρους, να μεγαλουργήσουν ξανά. Αυτός είναι και ο προσωπικός μου στόχος μου, αν πρέπει να τον αποτυπώσω σε μια μόνο φράση: να συμβάλω στην διαμόρφωση του κατάλληλου αναπτυξιακού περιβάλλοντος, που θα δώσει στα νησιά μας την δυνατότητα για το μεγάλο άλμα στο μέλλον.

 

Πηγή: dimokratiki.gr

 
πίσω
 
     
     
  Γιώργος Χατζημάρκος
Εθελοντών Δωδεκανησίων 26
Ρόδος
2241076848
info@giorgoshatzimarkos.gr