ΑΡΧΙΚΗ
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ   ΝΕΑ - PRESS ROOM   ΑΡΘΡΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
 

ΝΕΑ - PRESS ROOM

 

Γ. Χατζημάρκος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ''Ο τζίρος κρίνει την επιτυχία της σεζόν''

08 Μαΐου 2016

Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στον Στάθη Κουσουνή, στο ένθετο "Ταξίδια" της εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


-Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την εξέλιξη του τουρισμού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου τη φετινή σεζόν;
 
Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι από πλευράς αφίξεων, το 2016 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά, για τα νησιά μας, δεδομένης βεβαίως και της διεθνούς συγκυρίας. Τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης, διαμορφώνουν ένα κλίμα εσωστρέφειας στους Ευρωπαίους, ενώ το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας  δεν ευνοεί τον τουρισμό.


Πιστεύετε ότι ο αριθμός των αφίξων αρκεί για να κρίνει την επιτυχία της τουριστικής περιόδου;

Προσωπικά θεωρώ ότι κυρίαρχο στοιχείο και παράμετρος της όποιας προσδοκίας, επιτυχίας ή απόδοσης της τουριστικής σαιζόν είναι ο  τζίρος και όχι μόνο ο αριθμός των αφίξεων. Κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε ‘τροχονόμους’ που μετρούν διερχόμενους, όταν η πραγματική εικόνα του τουρισμού προκύπτει μόνο από τον τζίρο σε συνάρτηση με τον αριθμό διανυκτερεύσεων. Από αυτή την οπτική, δεν πιστεύω οτι δικαιολογούνται   θριαμβολογίες.

-Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές επηρεάζουν και αν ναι πως τους νησιωτικούς προορισμούς στο Νότιο Αιγαίο;
 
Ασφαλώς  και επηρεάζουν. Όχι μόνο τα νησιά που δέχονται τις μεταναστευτικές ροές, αλλά το σύνολο της χώρας. Όταν ο Ευρωπαίος πολίτης βομβαρδίζεται κάθε μέρα από εικόνες όπως αυτές που κυριαρχούν εδώ και ένα χρόνο στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, δεν ξεχωρίζει αν βλέπει νησιά. Βλέπει Ελλάδα. Χρειάζεται τιτάνια και πολύ σοβαρή  προσπάθεια για να αποσοβηθούν οι επιπτώσεις της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στον ελληνικό τουρισμό.

Πως αντιμετωπίζετε αυτήν την έκτακτη συγκυρία;

Ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαγνώσαμε εγκαίρως τον κίνδυνο και αντιδράσαμε άμεσα μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προώθησης του τουρισμού των νησιών μας στις αγορές του εξωτερικού, με εξειδικευμένα προγράμματα στήριξης των νησιών που επλήγησαν από τις μεταναστευτικές ροές,  η Κως και η Λέρος. Το σημαντικότερο στοιχείο, όμως, του σχεδίου μας είναι η ίδια η ψύχραιμη δική μας στάση. 

 


 

-Ποιες δράσεις έχει δρομολογήσει για τη φετινή σεζόν η Περιφέρεια για την ενίσχυση του τουρισμού στα νησιά; Σε ποιούς τομείς εστιάζει το Τριετές Σχέδιο Ανάπτυξης;

Μεταφέρουμε μεγάλο βάρος στην διαδικτυακή μας παρουσία, τις δημοσιογραφικές αποστολές στα νησιά μας, τις joint marketing ενέργειες με κρίσιμους παίκτες της αγοράς και την προσέλκυση πτήσεων.
Σε επίπεδο υποδομών, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο, ένα δίκτυο 26 υδατοδρομίων στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, που είναι βέβαιο ότι θα βάλει ακόμη περισσότερα νησιά στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Ένα πραγματικά δύσκολο  και φιλόδοξο – για την ελληνική πραγματικότητα – εγχείρημα, πάνω στο οποίο δουλεύουμε εντατικά.
 Προσωπικά, αξιοποίησα κάθε ευκαιρία και κάθε δυνατότητα που είχα στα ταξίδια μου στο εξωτερικό, με το πιο πρόσφατο στις ΗΠΑ, για να στηρίξω την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, για να μεταφέρω αυτό που πραγματικά είναι η Ελλάδα.  Μια χώρα απόλυτα ασφαλής, που διαθέτει  τα ωραιότερα νησιά του κόσμου. Αυτή την Ελλάδα οφείλουμε να την στηρίξουμε. Έχουμε ανάγκη τις καλές ειδήσεις, μετά από τόσα χρόνια που πρωταγωνιστούμε στην αρνητική δημοσιότητα.


Έχετε δει θετικη ανταπόκριση μέχρι σήμερα;


Το τριετές Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Τουρισμού παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην WTM του Λονδίνου. Από τότε έχουμε διανύσει μια εντυπωσιακή πορεία σε όλες τις μεγάλες διεθνείς τουριστικές  εκθέσεις, όπως του Βερολίνου και της Μόσχας, με πολλές διακρίσεις, βραβεία και απήχηση.

 
-Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους ή εγχώριους επιχειρηματικούς Ομίλους για τουριστικές επενδύσεις;


 
Ασφαλώς και υπάρχει! Τεράστιο ενδιαφέρον. Το πρόσφατο ταξίδι μου σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη το επιβεβαίωσε. Ωστόσο, αυτό το ενδιαφέρον δεν εκφράζεται όσο η Ελλάδα συνεχίζει να στέλνει αρνητικά μηνύματα, όσο το επενδυτικό περιβάλλον παραμένει μη φιλικό και κυρίως ασταθές. Οι επενδύσεις απαιτούν οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, εργασιακή ειρήνη, συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που δεν θα αλλάξει κάθε… μήνα και τον ελάχιστο σεβασμό στον επενδυτή !
Όσο δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, επενδύσεις στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξουν.


Τι λάθη έγιναν στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα;

Στον τομέα του τουρισμού, βιώνουμε, δυστυχώς, το τέλος της λογικής. Η πρόσφατη συζήτηση περί της επιβολής ειδικού τέλους διανυκτέρευσης, είναι μια ακόμη πράξη στο θέατρο του παραλόγου. Προηγήθηκε η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου. Μια απόφαση που και το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είπε πόσο άστοχη ήταν, σε σχέση με το ισχυρό πλήγμα που κατάφερε στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Ποια λογική μπορεί να ερμηνεύσει την αυτοκαταστροφική μανία με την οποία βάλλεται ο μοναδικός κλάδος που στηρίζει όλους τους υπόλοιπους; ΑΕΠ, ασφαλιστικά Ταμεία, απασχόληση, όλα στηρίζονται στον τουρισμό. Αν στο γενικότερο χάος της ελληνικής οικονομίας έχει μείνει κάτι όρθιο, παλεύουν να το κατεδαφίσουν κι αυτό.
 
-Ποιες πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι θα πρέπει να αναληφθούν από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας;
 

Όταν ο τουρισμός βάλλεται ανηλεώς τα τελευταία χρόνια και γίνεται  θύμα της φορολογικής εμμονής, η πιό χρήσιμη πρωτοβουλία που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση, είναι να αφήσει απερίσπαστο τον κλάδο να δουλέψει.  Εν τέλει, αν δεν μπορούν να αντιληφθούν την σημασία του τουρισμού για την Ελλάδα, αν δεν μπορούν να τον στηρίξουν, τουλάχιστον ας τον αφήσουν ήσυχο. Είναι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν.

Δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο φύλλο της Κυριακής 8 Μαΐου 2016

 

PHOTOGALLERY

 
 
           
 
πίσω
 
     
     
  Γιώργος Χατζημάρκος
Εθελοντών Δωδεκανησίων 26
Ρόδος
2241076848
info@giorgoshatzimarkos.gr