ΑΡΧΙΚΗ
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ   ΝΕΑ - PRESS ROOM   ΑΡΘΡΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
 

ΝΕΑ - PRESS ROOM

 

Πολυμέτωπος ο αγώνας της Περιφέρειας για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

03 Αυγούστου 2016

Η διαρκής προσπάθεια και αγωνία της περιφερειακής αρχής να καταστήσει  τους δρόμους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου ασφαλέστερους, παρά την δυσκολία που συνεπάγεται η υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για έργα συντήρησης του οδικού δικτύου, αποτυπώθηκε για μια ακόμη φορά στην συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου με την πρόεδρο και στελέχη της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Περιφερειάρχη χθες, Τρίτη, μετά από επιστολή της Προέδρου της ΕΥΘΥΤΑ κας Ελένης Καρύδη και συμμετείχαν σε αυτήν, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου,  υπεύθυνος για την καταγραφή των προβλημάτων που εντοπίζονται το οδικό δίκτυο του νησιού της Ρόδου, o Διευθυντής Περιβάλλοντος - Χωροταξίας Δωδ/σου της Περιφέρειας κ. Πάνος Βενέρης, ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας κ. Νίκος Οικονόμου,  καθώς και ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ρόδου, Αστυνομικός Υποδιεθυντής κ. Γεώργιος Στέργου.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που στόχο έχουν να περιοριστεί δραστικά η μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων  στη Ρόδο  και στο σύνολο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, όπου οι δείκτες παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στην διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας της περιφερειακής αρχής, οι παρεμβάσεις αποκατάστασης του οδικού δικτύου στα νησιά της Περιφέρειας συνιστούν ένα μεγάλο μέρος του Τεχνικού Προγράμματος της ΠΝΑΙ, το οποίο, ελλείψει χρηματοδότησης, καλύπτεται από περικοπές άλλων κωδικών που αφορούν σε άλλες δράσεις.

Ωστόσο, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως σύμφωνα με τις πλέον έγκυρες μελέτες, ο παράγων της κατάστασης του οδικού δικτύου ευθύνεται μόνο για το 5% των τροχαίων ατυχημάτων. Για το 95% αυτών, ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας και αυτό μόνο με επαρκή αστυνόμευση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Διευκρίνισε δε ότι η μομφή περί της ελλιπούς αστυνόμευσης των δρόμων, δεν απευθύνεται στην ούτως ή άλλως υποστελεχωμένη Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, αλλά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που παρά τα επαναλαμβανόμενα υπομνήματα, συνεχίζει να αγνοεί το πρόβλημα, παρά την σοβαρότητά του και το κόστος του σε ανθρώπινες ζωές.Κάμερες παρακολούθησης του οδικού δικτύου

Η βελτίωση της αποτελεσματικής  αστυνόμευσης του οδικού δικτύου  της Ρόδου, είναι το ζητούμενο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά που έχει ξεκινήσει την διαδικασία ενίσχυσης του Τμήματος Τροχαίας Ρόδου με ένα υπερσύγχρονο σύστημα καμερών παρακολούθησης κυκλοφορίας στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού.
Για το σκοπό αυτό ζήτησε από την Τροχαία Ρόδου να ενημερώσει τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας για τα σημεία όπου κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση των καμερών, καθώς και τις προδιαγραφές τους,  προκειμένου να προχωρήσουν στην εκπόνηση της μελέτης  και την διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού.
Το κόστος της προμήθειας των καμερών θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια, η οποία δεν θα έχει καμία άλλη εμπλοκή στην διαδικασία ελέγχου του οδικού δικτύου, έργο και ευθύνη αποκλειστικά της Τροχαίας, όπου θα εγκατασταθεί ένα πλήρες  και υπερσύγχρονο control room, ώστε η αστυνόμευση  να είναι συνεχής, επί 24ώρου βάσεως, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά την θερινή περίοδο

Πιλοτική λειτουργία του νέου ηλεκτροφωτισμού στο Φαληράκι

Η τοποθέτηση των καμερών παρακολούθησης είναι σε άμεση συνάρτηση με την δρομολογημένη πρωτοβουλία  της περιφερειακής αρχής, για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του φωτισμού στο οδικό δίκτυο της Ρόδου, έργο το οποίο επίσης χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.


Ήδη από χθες  το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πιλοτική εγκατάσταση του νέου ηλεκτροφωτισμού, με λαμπτήρες  τύπου LED, τελευταίας τεχνολογίας,  στον κόμβο  του Φαληρακίου,  επί της Ε/Ο Ρόδου Λίνδου, σε μήκος ενός χιλιομέτρου. Η εγκατάσταση έγινε υπό την επίβλεψη του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου κ. Χρήστου Ευστρατίου.


Από σήμερα, σε συνεργασία της Περιφέρειας  με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ως ανεξάρτητο φορέα, θα ξεκινήσει ο έλεγχος και η ρύθμιση του φωτισμού, προκειμένου αυτός να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και προδιαγραφές, για την οδική ασφάλεια. Όταν ο έλεγχος ολοκληρωθεί, θα ακολουθήσει ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του φωτισμού και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του νησιού.

 

PHOTOGALLERY

 
 
           
 
πίσω
 
     
     
  Γιώργος Χατζημάρκος
Εθελοντών Δωδεκανησίων 26
Ρόδος
2241076848
info@giorgoshatzimarkos.gr