ΑΡΧΙΚΗ
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ   ΝΕΑ - PRESS ROOM   ΑΡΘΡΑ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
 

ΑΡΘΡΑ

 

Συνέντευξη Γ. Χατζημάρκου στην Ροδούλα Λουλουδάκη

11 Απριλίου 2014
Προσωπικότητα δυνατή: έξυπνος, τολμηρός, εκρηκτικός, παίκτης!
Ο Γιώργος Χατζημάρκος, είναι όλα αυτά μαζί κι ακόμα περισσότερα. Με ικανότητα να κατευθύνει τα πράγματα, με φίλους πιστούς από χρόνια που του προσδίδουν τον χαρακτηρισμό «δίκαιος», με δυνατή ατάκα, με αντιπολίτευση σκληρή από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου που άφησε ένα βήμα πριν για να διεκδικήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ο Χατζημάρκος έκανε την ανατροπή! Από την παράταξή του στο Δήμο τον ακολούθησαν οι περισσότεροι, το ψηφοδέλτιό του καταρτίζεται έχοντας δυναμική, κι ο ίδιος βρίσκεται συχνά αυτές τις μέρες τις Κυκλάδες, το νέο πεδίο δράσης του.
Ο πρώτος σ΄ αυτές τις εκλογές που λειτούργησε εκλογικό κέντρο, που το στελέχωσε και το οργάνωσε.
Μεσημέρι, κι είναι στην ώρα του γι αυτή τη συνάντηση, τρώει ντόνατς στο πόδι, ελέγχει τα πάντα και ζητά να περάσουμε στο γραφείο του να ξεκινήσει αυτή η κουβέντα.

Σε ποια κατάσταση βρίσκεστε αυτή τη στιγμή;
Σε προσωπικό επίπεδο είμαι στη φάση που θέλω να κάνω μόνο αυτά που αγαπώ, χωρίς εκπτώσεις στην αξιοπρέπειά μου και με σεβασμό στο τίμημα που έχει πληρώσει η οικογένειά μου. Σε πολιτικό επίπεδο είμαι στη φάση όπου η κατάσταση που επικρατεί τόσο στη χώρα όσο και στην περιοχή μας, αισθάνομαι ότι επιβάλει τη συνέχιση ενός σκληρού αγώνα για ανατροπή όλων όσων μας πληγώνουν σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Πάντως εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί από το Δήμο μεταπηδήσατε στην Περιφέρεια!

Η πορεία της συζήτησης για τη διάσπαση του Δήμου που διήρκεσε εννέα μήνες, από τον Ιούνιο του 2013 έως το Μάρτιο του 2014, παράλληλα με το διακύβευμα της επόμενης πενταετίας σε επίπεδο αξιοποίησης της τελευταίας ευκαιρίας ώστε να αλλάξει ρότα ο τόπος μας, είναι τα δύο κύρια στοιχεία που μας οδήγησαν σ΄ αυτήν την απόφαση. Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, αυτό της διάσπασης του Δήμου ούτε ερμηνεύτηκαν, ούτε αναλύθηκαν πολιτικά όλα όσα μεσολάβησαν: τα κίνητρα, η σκοπιμότητα, κι οι λεπτομέρειες. Όσο κι αν αισθάνομαι την ανάγκη να το κάνω εγώ σήμερα, το αφήνω αυτό το έργο στους ιστορικούς και θα έρθει η μέρα που θα καταλάβουν όλοι. Σε ό,τι αφορά τώρα το διακύβευμα της επόμενης πενταετίας, όποιος μελετήσει το ρόλο της Περιφέρειας και αυτά που δεν έχει δει στην πράξη, θα καταλάβει πόσο μεγάλο είναι το στοίχημα για την πορεία αυτού του τόπου. Σε κάθε περίπτωση για να είμαστε και επίκαιροι με το αγαπημένο θέμα συζήτησης του μέσου ψηφοφόρου, κανένας δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι κρυφτήκαμε από την ευθύνη ή ότι κυνηγήσαμε την καρέκλα, αφού είναι ομολογημένο πια, πάλι από το μέσο ψηφοφόρο, ότι η καρέκλα στο Δήμο για το Γιώργο Χατζημάρκο ήταν μάλλον σίγουρη.

Πάρθηκε… απότομα αυτή η απόφαση! Γνωρίζετε τα προβλήματα των άλλων νησιών;

Τα νησιά τα έχω υπηρετήσει πάρα πολλά χρόνια και δεν έλειψα απ΄ αυτά ποτέ. Η επαφή μου με όλα τα νησιά ήταν συνεχής και η ενασχόληση για όσα χρόνια χειριζόμουν θέματά τους, συστηματική και μεθοδική. Τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες έχουν στη λίστα των θεμάτων τους πολλά κοινά θέματα και συνηθίζω να λέω ότι η νησιωτικότητα έχει ένα οριζόντιο επίπεδο κοινής ατζέντας, ανεξαρτήτως ονόματος νησιού.

Ποιό είναι το πρώτο που θα σας απασχολήσει, η πρώτη κίνηση που θα κάνετε αμέσως μετά;
Η συγκράτηση του πληθυσμού των νησιών, η αντιστροφή του κύματος μετανάστευσης. Τα νησιά χάνουν τις παραγωγικές ηλικίες, κι αυτό υπονομεύει με τον πιο σκληρό τρόπο το μέλλον τους. Όσο εμβαθύνεις σ΄ αυτό τον στόχο ξεδιπλώνεται με έναν τρόπο φυσικό η ατζέντα των ζητημάτων που έχουν προκαλέσει αυτό το φαινόμενο, κι έτσι χτίζεται η θεματολογία των παρεμβάσεων.

Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου σας σε πιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή;

Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες. Έχουνε μείνει μόνο λεπτομέρειες. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός της μεγάλης προθυμίας συμπατριωτών μας να συμμετάσχουν σ΄ αυτή τη μεγάλη, αλλά ωραία περιπέτεια και είναι πολύ δύσκολο κυρίως για μένα όταν διαπιστώνω ότι οι περιορισμοί της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά το πλήθος των υποψηφίων δεν μου επιτρέπουν να έχω δίπλα μου σ΄ αυτή την πορεία όλους και όλες που προσφέρθηκαν να δώσουν αυτή τη μάχη από μέσα.

Στις Κυκλάδες δεν σας γνωρίζουν, πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;
Αυτό είναι τεχνικό ζήτημα το οποίο το υπερβαίνει το μήνυμα. Σε πολύ μικρό διάστημα ο αέρας της νίκης και στις Κυκλάδες έχει το όνομα της παράταξής μας, κι αυτό οφείλεται στο πολιτικό μήνυμα που μεταφέρουμε σε όλα τα νησιά, στην ειλικρίνεια, στην καθαρότητα της διαδρομής, στην καθαρότητα των μεθόδων μας και στην προσωπική μας διαδρομή που είναι και η μοναδική εγγύηση για το τι πολιτικές θα εφαρμόσουμε την επόμενη μέρα. Όλα αυτά οι νησιώτες τα ζύγισαν και τα εκτίμησαν σε αντίθεση με τη σκοπιμότητα την κομματική ή προσωπική, τα ψευτο διλήμματα, τα φθηνά συνθήματα και τις σημαίες ευκαιρίας.

Εξακολουθείτε να υποστηρίζετε ότι είστε «ανεξάρτητος» σ΄ αυτές τις εκλογές;
Αυτή είναι η αγαπημένη μου ερώτηση και αυτό γιατί πρώτον δεν έχω τίποτα να κρύψω και την απαντώ πολύ ευχάριστα και δεύτερον, γιατί αναδεικνύει το μέγεθος της υποκρισίας που έχει συνηθίσει το εκλογικό σώμα. Συμμετέχω σε μία εκλογική διαδικασία με άλλους τέσσερις συνδυασμούς, που και οι τέσσερις δεν θα υπήρχαν εάν δεν ήτανε προϊόντα κομματικών διεργασιών. Είμαστε η μοναδική παράταξη που δεν σχηματίστηκε κατ΄ εντολήν κανενός, που δεν φοβήθηκε να πάρει τις αποφάσεις της χωρίς την προτροπή ή την συναίνεση των κηδεμόνων της. Παρόλα αυτά, τα απολύτως αυταπόδεικτα από τη μελέτη της πορείας μας, είμαστε και οι μόνοι που καλούνται καθημερινά να απαντήσουν σ΄ αυτή την ερώτηση. Αυτό δείχνει την υποκρισία την οποία σας ανέφερα στην αρχή, απέναντι στην οποία στέκομαι με χαμόγελο, περιμένοντας τη μέρα που θα κληθούν και οι λοιποί επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων που μετέχουν στις εκλογές να απαντήσουν αν θα τολμούσαν ποτέ αυτοί στη ζωή τους, ακόμα και να σκεφτούν την πιθανότητα να κινηθούν ανεξάρτητοι. Κι αν θα είχαν πάρει την απόφαση ποτέ εάν πρώτα δεν χτυπούσε το τηλέφωνο από τους εντολείς τους. Ήμασταν ανεξάρτητοι και πριν ακόμα γίνει της μόδας. Στο πεζοδρόμιο και όχι στο Facebook που ήταν οι υπόλοιποι. Εκεί που είχε κόστος και υψηλό τίμημα όταν δίπλα μας ξεπουλιόταν το μέλλον του τόπου με αντάλλαγμα προσωπικό πολιτικό χρόνο.

Τα σχόλιά σας για τους έτερους διεκδικητές των Περιφερειακών εκλογών θα ήθελα: Μπενέτος Σπύρου!
Έμπειρος στα αυτοδιοικητικά, έμπειρος στα κομματικά, ακόμα πιο έμπειρος στους διαδρόμους των κέντρων εξουσίας. Χαμηλά αντανακλαστικά αντίδρασης αφού του πήρε 28 χρόνια να καταλάβει ότι πρέπει να επαναστατήσει. Αν το έχει πραγματικά αποφασίσει και δεν δανείστηκε απλά τη σημαία ως όχημα εκλογικής τακτικής. Αντιμνημονιακός, παρέα μ΄ αυτούς που ψήφισαν το Μνημόνιο, κι έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους σε ομόλογα της Black Rock και της Goldman Sachs.

Γιάννης Μαχαιρίδης!
Στη θέση του θα είχα ευχαριστήσει τον κόσμο γι’ αυτή την 30ετή σχεδόν πορεία και θα είχα αποχωρήσει νικητής.

Γράφει : Pοδούλα Λουλουδάκη

Πηγή : Η ΡΟΔΙΑΚΗ
 

PHOTOGALLERY

 
 
 
         
 
πίσω
 
     
     
  Γιώργος Χατζημάρκος
Εθελοντών Δωδεκανησίων 26
Ρόδος
2241076848
info@giorgoshatzimarkos.gr