ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (2018)

“Εν αρχή ην η Άμπελος” !

Το κρασί στο Αιγαίο, “παλιό” όσο και η ζωή! Ολόκληρο το Αιγαίο ένας απέραντος αμπελώνας!

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα,  οι συναρπαστικοί, ιστορικοί δρόμοι του κρασιού διατρέχουν ολόκληρη την ελληνική ιστορία.

 

Γνωστοί από τους προϊστορικούς χρόνους, μας έχουν δώσει παρακαταθήκη να διαφυλάττουμε τις σπάνιες γηγενείς ποικιλίες, που καλλιεργούνται συνεχόμενα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η ιστορία του αμπελιού και του κρασιού, είναι η ίδια η ιστορία του πολιτισμού του Αιγαίου, άρρηκτα συνδεδεμένη με κάθε έκφανση της ζωής μας.

Από την Λήμνο, την Λέσβο, την Χίο και την Σάμο, στην Ικαρία, την Πάρο, την Νάξο, την Αμοργό , την Κέα, την Σύρο, την Σαντορίνη και από εκεί,  στους ιστορικούς αμπελώνες της Ρόδου και της Κω,  με την ζήτηση των ξακουστών κρασιών να εκτινάσσεται κατά τους Ελληνιστικούς και τους Ρωμαϊκούς χρόνους, χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα. Είναι δε γνωστό ότι  από την αρχαιότητα υπήρχε παράδοση, όχι μόνο στην καλλιέργεια, αλλά και στην οινοποίηση και το εμπόριο του οίνου, με τα κρασιά του Αιγαίου να είναι ξακουστά σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο!

 

Η ιστορία συνεχίζεται!

Οι σύγχρονοι Αιγαιοπελαγίτες συνεχίζουν την θαυμαστή παράδοση, συνεχίζουν να γράφουν την ιστορία του ελληνικού οίνου, σε μια από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές Περιφέρειες της χώρας. Με το ίδιο πάθος, με το ίδιο μεράκι, εξελίσσουν την τέχνη τους, συνδυάζουν   την πανάρχαια αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση, τις ιδιαίτερες και μοναδικές οινοποιητικές πρακτικές,  με την άρτια υποδομή και την πιο σύγχρονη τεχνολογία.

Παραδοσιακά ή υπερσύγχρονα, τα οινοποιεία του Αιγαίου, τα κελάρια, τα δρύινα βαρέλια, οι μυρωδιές,  οι κάβες, οι απέραντοι αμπελώνες, συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, συνθέτουν την αμπελουργική τέχνη του Αιγαίου.

Κρασιά εξαιρετικής ποιότητας,  με Ονομασία Προέλευσης, πολυβραβευμένα, παγκοσμίως διακεκριμένα, κατακλύζουν χρόνο με τον χρόνο όχι μόνο την ελληνική αγορά, αλλά και τις αγορές του εξωτερικού.

Εξαιρετικής ποιότητας κρασιά,  ευλογημένα από την άγρια φύση των νησιών,  αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής, πολιτισμικής και γαστρονομικής μας  ταυτότητας των νησιών μας. Αυτής που χάρισε στο Νότιο Αιγαίο τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019.

 

Οι δυνατότητες και οι προοπτικές είναι ανεξάντλητες! Με πλήρη γνώση ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο αντάξιο της εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικότητας των οινικών προϊόντων του Αιγαίου,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  επενδύοντας στην εξωστρέφεια, έχει ως βασικό της μέλημα την προώθηση του οινικού πλούτου των νησιών της και την ευθεία διασύνδεσή του με το τουριστικό προϊόν.

Σας καλωσορίζω και σας καλώ να συμβάλλουμε όλοι μαζί, με όλες μας τις δυνάμεις, να φτάσει ο οίνος του Αιγαίου, στην θέση που του αξίζει διεθνώς: στην κορυφή!

 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

 

Γιώργος Χατζημάρκος

Κοινοποιήστε: