Υποχρηματοδότηση και Λαθρομετανάστευση τα θέματα που έθεσε στην 42η Γενική Συνέλευση της CPMR/CRPM ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος

Στα ζητήματα της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στην λαθρομετανάστευση εστίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 42η Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης Περιφερειακών Νησιωτικών Περιοχών CPMR/CRPM, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σήμερα στην Ούμεα της Σουηδίας.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε στην μειωμένη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην εξομοίωση της με ανεπτυγμένες Περιφέρειες μη λαμβάνοντας υπ΄όψιν την οικονομική κρίση η οποία έχει επηρεάσει καθοριστικά τα τελευταία χρόνια τις κοινωνικοοικονομικές δομές της περιοχής κατάσταση που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την ευημερία της.

Για την λαθρομετανάστευση, το μεγάλο ζήτημα με το οποίο έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι της Περιφέρειάς μας, ούτε ελληνικό. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό καθώς το Νότιο Αιγαίο είναι το βορειοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρα και τα φυσικά της σύνορα. Ενδεικτικά ανέφερε την δραματική αύξηση εισροής παράνομων μεταναστών στην περιοχή μας, οι οποίοι το 2013 ανερχόντουσαν συνολικά σε 1.863 ενώ μόνο ως τις 24 Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή εχτές, αφίχθησαν στα νησιά μας 8.624.

« Μέσα από την σημερινή συμμετοχή και ομιλία μου στην 42η Γενική Συνέλευση της CPMR/CRMP ήθελα να κάνω τους ευρωπαίους εταίρους μας κοινωνούς του μεγάλου ευρωπαϊκού προβλήματος, της παράνομης μετανάστευσης. Τα νησιά μας είναι ανοχύρωτα μπροστά στην αθρόα έλευση των παράνομων μεταναστών. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να πάρει μεγάλες αποφάσεις και να αναλάβει δράση ουσιαστική έτσι ώστε και να επέλθει μια λύση βιώσιμη και αποτελεσματική, λύση για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες αποτελούν και τελικό προορισμό αυτών των ανθρώπων.

Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, η ελλιπής χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τους ευρωπαϊκούς πόρους μέσω της άνισης κατανομής τους, απορρέει από την απόκλιση της πραγματικής εικόνας της οικονομίας των νησιών μας με αυτή των δημοσιονομικών δεικτών. Για να τερματιστεί αυτή η «αδικία» στην κατανομή, η Ευρώπη, στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής, θα πρέπει να εξετάζει κατά περίπτωση τις Περιφέρειες και να γίνει πιο ευέλικτη στη διάθεση των πόρων προς αυτές καθώς και λόγω των ειδικών περιπτώσεων και λόγω της νησιωτικότητας, και δη στην δική μας περίπτωση, χρειάζονται άλλη προσέγγιση. Δυστυχώς στο παρελθόν δεν έγινε ποτέ και σε κανένα επίπεδο, καμία παρέμβαση για αυτό θέμα από τους άμεσα ενδιαφερομένους, δηλαδή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γεγονός που λειτούργησε εις βάρος των νησιών και των νησιωτών μας» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Κοινοποιήστε: