Συνεχίζεται ο αγώνας για την διεκδίκηση ακινήτων του Δημοσίου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Επιθετικά και σε δύο επίπεδα, πολιτικό και νομικό, κινείται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσον αφορά την διεκδίκηση ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία, σύμφωνα με δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου «προφανώς και δεν είναι ακίνητα του Δημοσίου, είναι ακίνητα του Ροδιακού λαού, για τα οποία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη».

Για το θέμα ρωτήθηκε ο Περιφερειάρχης στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Δευτέρα, μετά και την απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου, με την οποία «επιστρέφουν» στο Δημόσιο οκτώ (8) ακίνητα που είχε διεκδικήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου.

Ο κ. Χατζημάρκος είπε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εργάζονται εντατικά για την συμπλήρωση των φακέλων της υπόθεσης αυτής, ενισχύοντας με επιχειρήματα το αίτημα  της ΠΝΑΙ για την μεταβίβαση μιας λίστας ακινήτων, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «η αγώνας που συνεχίζεται σε πολιτικό αλλά και δικαστικό επίπεδο, θα μας βρει στο τέλος νικητές».

Στην κορυφή της λίστα των ακινήτων που διεκδικεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  είναι το κτίριο που στεγάζει την ΔΟΥ και άλλες υπηρεσίες, στην περιοχή Ζέφυρος, ένα κτίριο «φάντασμα» , το οποίο δεν είναι καν δηλωμένο στο Κτηματολόγιο, όπου αποτυπώνεται απλά ως μερίδα γαιών!

Παρά ταύτα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καλύπτει όλες τις δαπάνες συντήρησης και τους λογαριασμούς του «ανύπαρκτου» κτιρίου, ενώ πληρώνει και τον φόρο ακίνητης περιουσίας γι αυτό, χωρίς να της ανήκει.!

Ο κ. Χατζημάρκος μίλησε για παραλογισμό η Περιφέρεια να πληρώνει για ένα κτίριο που δεν της ανήκει, ενώ στεγάζονται σ΄ αυτό  υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας εργάζονται πυρετωδώς και  εμπλουτίζουν επιμελώς τον φάκελο με επιχειρήματα, όπως τα παραπάνω,  με στόχο το κτίριο  να μεταβιβαστεί στην ΠΝΑΙ.

Σημειώνεται ότι ο αγώνας διεκδίκησης των ακινήτων του Δημοσίου από την Περιφέρεια, εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας Περιουσιολογίου, που όπως αποκάλυψε η νέα περιφερειακή αρχή, με την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν υπάρχει για τα ακίνητα της Περιφέρειας στα Δωδεκάνησα.

Η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου ακυρώνει την φιλοσοφία της δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων

Εμπλοκή σημειώθηκε όσον αφορά τα υδατοδρόμια που επιδιώκει να κατασκευάσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και βρίσκονται  στην περιοχή ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου. Πρόκειται για τα υδατοδρόμια Ρόδου, Καστελλορίζου, Καρπάθου, Κάσου, Σύμης, Χάλκης και Τήλου.

Το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου που κλήθηκε να υπογράψει την Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  δέχθηκε μεν την κατασκευή των υδατοδρομίων από πόρους της Περιφέρειας, αλλά απέρριψε ένα άρθρο της Προγραμματικής Σύμβασης, απορρίπτοντας ουσιαστικά την συνεργασία η οποία προτάθηκε από την Περιφέρεια ,

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, η άδεια του υδατοδρομίου εκδίδεται στο όνομα του Λιμενικού Ταμείου στο οποίο περνά η ιδιοκτησία και η διαχείρισή του. Σε περίπτωση όμως που το λιμενικό Ταμείο θα θελήσει στην συνέχεια να αναθέσει σε οποιονδήποτε τρίτο την διαχείριση του υδατοδρομίου, τότε απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

«Νομίζω ότι είναι κάτι εξαιρετικά λογικό και αυτονόητο για ένα φορέα ο οποίος πληρώνει και εκτελεί ένα έργο και το δίνει στην χρήση και την ενός άλλου φορέα ή οργανισμού, να απαιτείται  η σύμφωνη γνώμη του αν το έργο αυτό καταλήξει σε άλλο φορέα» ανέφερε ο Περιφερειάρχης στην σημερινή συνέντευξη Τύπου και εξήγησε ότι η απόρριψη του συγκεκριμένου άρθρου σημαίνει ότι ουσιαστικά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, αντιτίθεται  στην φιλοσοφία της δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων.

«Η  φιλοσοφία αυτού του εγχειρήματος, είναι η  δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων Αν παρέχεται  η δυνατότητα στα μέλη αυτού του δικτύου να το διασπούν με αυτήν την ευκολία, τότε είναι φανερό ότι καταρρέει η λογική του δικτύου. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μπήκε μπροστά και ανέλαβε την μεγάλη δαπάνη εκτέλεσης του έργου» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε: «Εμείς δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε έργα που δεν εντάσσονται στον βασικό πυλώνα της φιλοσοφίας αυτού του εγχειρήματος, που είναι η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων».

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να προχωρήσει στην δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, έχει τύχει πανελλαδικής αποδοχής, όπως επίσης και της αποδοχής τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κοινοποιήστε: