Συνάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου με την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου

Θέματα που άπτονται της οδικής ασφάλειας αλλά και των γενικότερων προβλημάτων του οδικού δικτύου αναδείχθηκαν στην συνάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου με την Πρόεδρο της ΕΥΘΥΤΑ κα Ελένη Καρύδη και πολυμελή αντιπροσωπεία του Παραρτήματος Ρόδου.
Η κα Καρύδη παρέδωσε στον Περιφερειάρχη αναλυτικό υπόμνημα με τα προβλήματα (κακοτεχνίες, αστοχίες και παραλείψεις) που η ΕΥΘΥΤΑ έχει επισημάνει και καταγράψει στο οδικό δίκτυο του νησιού της Ρόδου, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων ετησίως, πολλά εκ των οποίων είναι θανατηφόρα.
Το ίδιο υπόμνημα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό προτάσεων που έχει επεξεργαστεί η επιστημονική ομάδα της ΕΥΘΥΤΑ, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, για την υλοποίηση των οποίων ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ο Περιφερειάρχης εξήρε το έργο της ΕΥΘΥΤΑ τα μέλη της οποίας έχουν θέσει ως στόχο και αποστολή τους την προστασία της ανθρώπινης ζωής από τα τροχαία, μέσα από ένα πολύπλευρο σχέδιο δράσεων και πρωτοβουλιών, το οποίο υλοποιούν με συνέπεια,  με σκοπό την ευαισθητοποίηση όσο γίνεται περισσότερων πολιτών, σε θέματα οδικής ασφάλειας και ασφαλούς οδήγησης.
Η εκτενής συζήτηση που αναπτύχθηκε ανέδειξε το σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης πόρων προς τις Περιφέρειες της χώρας, για την συντήρηση του οδικού δικτύου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χατζημάρκος, για τις 13 Περιφέρειες της χώρας διατίθενται συνολικά μόνο 20 εκατομμύρια ευρώ για την συντήρηση του οδικού δικτύου! Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος που καλείται να ξεπεράσει η Περιφέρεια, για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας όπως αυτό, ο Περιφερειάρχης  ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για τις παρεμβάσεις συντήρησης του οδικού δικτύου από την Ρόδο ως το Φαληράκι, αντιστοιχούν μόλις 48 ευρώ! Για να καλύψει το κενό χρηματοδότησης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναγκάζεται να διαθέσει ποσοστό των κονδυλίων άλλων κωδικών, που αφορούν σε άλλες δράσεις, προκειμένου να συντηρήσει το 3.000 χιλιομέτρων οδικό δίκτυο του Νοτίου Αιγαίου.
«Είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα που καλούμαστε να κλείσουμε μέσα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, σε συνθήκες εξαιρετικά δυσχερείς» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας την δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα και επιβαρύνει συνολικά την προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά. « Όλα τα θέματα τα παρακολουθούμε στενά. Αξιολογούμε, ιεραρχούμε και προχωράμε μπροστά με όσες δυνάμεις διαθέτουμε. Η αγωνία μας είναι μεγάλη, για κάθε θέμα δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά» τόνισε για να σημειώσει ότι «παρά τις αντιξοότητες, την έλλειψη πόρων και στελεχιακού δυναμικού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξαντλεί καθημερινά τις δυνάμεις της, ώστε σήμερα, έξι μήνες από την ανάληψη καθηκόντων της νέας περιφερειακής αρχής, να έχει συντελεστεί ένα πολύ σημαντικό έργο σε όλα τα επίπεδα».
Ο κ. Χατζημάρκος, παρέλαβε τις προτάσεις της ΕΥΘΥΤΑ και δήλωσε πως η αρωγή της Περιφέρειας στην επίτευξη των στόχων της, είναι δεδομένη. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξει προσεχώς νέα συνάντηση με  στελέχη της ΕΥΘΥΤΑ και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, όπου θα αποφασισθεί ποιες από τις προτάσεις που κατατέθηκαν και εμπίπτουν στο
Κοινοποιήστε: