Στενή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας,Δήμου Ρόδου και ΔΕΥΑΡ για τη χρηματοδότηση κρίσιμων υποδομών

– Η Περιφέρεια προχωρά άμεσα στη δημοπράτηση της υδροδότησης Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου από το Φράγμα Γαδουρά

  • Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση με 580.000 ευρώ των μελετών για τα λύματα Αφάντου, Αρχαγγέλου, Λάρδου

  • Συνεργασία για την εξασφάλιση πόρων αποκατάστασης του Βιολογικού στο Βόδι

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής, της Δημοτικής Αρχής Ρόδου και της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ και με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην οποίαν βρίσκονται οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές της επιχείρησης, καθώς και την ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, για τις οποίες ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης, με σκοπό την ταχύτερη δυνατή εξεύρεση χρηματοδοτικών πηγών για την υλοποίηση των απαιτούμενων μελετών και έργων.

Στη συνάντηση εργασίας έλαβαν μέρος , από την Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο Στέργος Στάγκας, ειδικός σύμβουλος ΠΝΑΙ και ο Χρήστος Γαμβρούδης, επιστημονικός συνεργάτης ΠΝΑΙ.

Από πλευράς Δήμου Ρόδου, ο Δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τηλέμαχος Καμπούρης.

Από την ΔΕΥΑΡ, ο Βασίλης Μανέττας, Πρόεδρος του ΔΣ της Επιχείρησης και ο Γενικός Διευθυντής, Γιώργος Υψηλάντης.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ περιέγραψε με μελανά χρώματα της κατάσταση των υποδομών που παρέλαβε η νέα διοίκηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πολλές εξ αυτών λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας, με ορατό τον κίνδυνο της κατάρρευσής τους.

Σε σχέση με το μέγεθος των ζητημάτων που είναι ανοιχτά, συμφωνήθηκε μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, να δοθεί άμεση προτεραιότητα στη δημοπράτηση του έργου της υδροδότησης από το Φράγμα Γαδουρά των Δημοτικών Ενοτήτων Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου και στην κατασκευή του νότιου υδραγωγείου για την κάλυψη όλης της Νότιας Ρόδου, με τον Περιφερειάρχη να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει ταχύτατα τις διαδικασίες δημοπράτησής του.

Πλέον αυτών και μετά την ενημέρωση από πλευράς του Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ για το κρίσιμο ζήτημα της επεξεργασίας και ασφαλούς διάθεση των λυμάτων των τριών οικισμών Γ΄ κατηγορίας, δηλαδή Αφάντου, Αρχαγγέλου και Λάρδου, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία πληρότητα και ωριμότητα από πλευράς μελετών, εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων και καμία εξασφάλιση ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα για την υλοποίηση των έργων αυτών, γεγονός που σε αντίθεση με όσα φημολογούνται μέχρι σήμερα, φέρνει τη ΔΕΥΑΡ στην αφετηρία του αγώνα δρόμου που πρέπει να δώσει για τη λύση του προβλήματος.

Με αυτά ως δεδομένα και σε συνάρτηση με την ειλημμένη απόφαση χρηματοδότησης των μελετών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με το ποσό των 580.000 ευρώ, η ΔΕΥΑΡ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη των μελετών αυτών, ώστε το συντομότερο δυνατόν τα έργα να αποκτήσουν μελέτες και αδειοδοτήσεις, για να υποβληθούν σε διάφορα χρηματοδοτικά μέσα, για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη για τον Αρχάγγελο έχει ήδη δημοπρατηθεί και βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής της σχετικής σύμβασης.

Πηγή ανησυχίας και αγωνίας για τον Δήμο Ρόδου και τη ΔΕΥΑΡ, αποτελεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Βιολογικός της Ρόδου στο Βόδι. Η λειτουργία του έργου είναι οριακή και τυχόν επιδείνωση συνιστά άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την οικονομία του νησιού. Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις σημαντικού οικονομικού κόστους. Στην κατεύθυνση αυτή, ΔΕΥΑΡ, Δήμος και Περιφέρεια θα κινηθούν σε απόλυτο συντονισμό και με εντατικούς ρυθμούς, για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων και τη διενέργεια του απαιτούμενου διεθνούς διαγωνισμού.

Κοινοποιήστε: