Πρόσωπο της χρονιάς ο Γιώργος Χατζημάρκος !!

Στο τέλος κάθε έτους, η “δημοκρατική” είθισται να ανακηρύσσει το “πρόσωπο της χρονιάς”. Την προσωπικότητα εκείνη που ξεχώρισε και άφησε το στίγμα της στα τοπικά δρώμενα, στη διάρκεια της χρονιάς που αφήνουμε πίσω μας.
Φέτος, “Πρόσωπο του 2020” δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος, κατά κοινή ομολογία και παραδοχή, κυριάρχησε σαρωτικά στο πολιτικό σκηνικό, σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο.
Από το τέλος του 2014, οπότε ανέλαβε τα ηνία της Περιφέρειας κλήθηκε να διαχειριστεί τις μεγαλύτερες κρίσεις που έπληξαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Την οικονομική κρίση, την ανθρωπιστική κρίση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, με αποκορύφωμα την παγκόσμιων διαστάσεων πρωτοφανή υγειονομική κρίση της πανδημίας covid-19, στην αρχή του 2020.
Οι δυσκολίες της περιόδου, ενισχυμένες στο Νότιο Αιγαίο λόγω της νησιωτικότητας, ανέδειξαν τη δεινότητα του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου στην επιτυχή διαχείριση εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων, με συγκεκριμένη στόχευση, σχέδιο και στρατηγική, με αποτελεσματικότητα και μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλα τα πεδία αρμοδιοτήτων του αλλά και έξω από αυτά.
Προσωπικότητα πληθωρική ο ίδιος, τελειομανής και εργασιομανής, οπαδός των πρακτικών λύσεων, άνθρωπος που δεν κρύβεται πίσω από τα στεγανά των αρμοδιοτήτων, που δεν ζητά άλλοθι για να αποφύγει ένα δύσκολο πρόβλημα αλλά αφορμή να εμπλακεί σε αυτό και να το οδηγήσει σε λύση, είναι εκείνος που προεκλογικά έκανε σύνθημά του το “αγαπάμε την ευθύνη” και το απέδειξε. Υποσχέθηκε μια άλλη πολιτική κουλτούρα, μια άλλη νοοτροπία διακυβέρνησης και κράτησε τις υποσχέσεις του. Έβαλε φιλόδοξους, “ανέφικτους” στόχους και τους κέρδισε, όπως η αλλαγή της χρηματοδοτικής κατηγορίας του Νοτίου Αιγαίου, που θα φέρει διπλάσιες χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ μέσα στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027. Αναμετρήθηκε με τον χρόνο για την ολοκλήρωση επειγόντων έργων, μέσα σε ένα εχθρικό διοικητικό και θεσμικό περιβάλλον και το κέρδισε και αυτό.
Η δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρά την σοβαρή υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή της αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ως αποτέλεσμα της ορθής χρήσης των διαθέσιμων πόρων, εθνικών, ευρωπαϊκών και ιδίων. Ταχύτατη υλοποίηση του ΕΣΠΑ, με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των πόρων πανελλαδικά, οδικό δίκτυο, υγεία, σχολεία, αθλητικές υποδομές, μεταφορές, υποδομές, περιβάλλον, ενέργεια, πρωτογενής τομέας, επενδυτικό περιβάλλον, όλα τέθηκαν σε προτεραιότητα και σε ισορροπία με τις δράσεις στήριξης του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Με τη στήριξη της οικονομίας των νησιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους να αποτελεί σταθερή προτεραιότητα, παράλληλα με πρωτοβουλίες και δράσεις που διαφυλάττουν την κοινωνική συνοχή.
Απόρροια αυτού του τρόπου λειτουργίας είναι, το τέλος του 2020 με μια πανδημία σε εξέλιξη, μέσα σε lockdown, στο υποστελεχωμένο υπηρεσιακά Νότιο Αιγαίο, είναι ενεργά 112 εργοτάξια, 53 στις Κυκλάδες και 59 στα Δωδεκάνησα. Ένας αριθμός έργων που δεν έχει προηγούμενο για το Νότιο Αιγαίο από μια Περιφέρεια που υλοποιεί όχι μόνο το δικό της τεχνικό πρόγραμμα, αλλά και το τεχνικό πρόγραμμα των δήμων, ακόμη και υπουργείων.
Οι λόγοι που αναδεικνύουν τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, “Πρόσωπο της χρονιάς” για το 2020, είναι πολλοί:
– Κατ’ αρχήν η επιτυχής διαχείριση της υγεινομικής κρίσης με μια μαραθώνια προσπάθεια θωράκισης όλων των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας, σε όλα τα νησιά, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Κατέστη έτσι εφικτός ο περιορισμός της διάδοση του κορωνοϊού στα νησιά μας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σήμερα ένα από τα καλύτερα επιδημιολογικά προφίλ στη χώρα.
– Η στήριξη της τοπικής οικονομίας μέσα από πρωτοβουλίες για μεθοδικό άνοιγμα του τουρισμού, που έφερε στο Νότιο Αιγαίο άνω του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών με διεθνείς πτήσεις. Η σεζόν διήρκεσε μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, οπότε ανακόπηκε από το δεύτερο lockdown.
– Μετά από έναν τριετή αγώνα διεκδίκησης στις Βρυξέλλες, ο Γιώργος Χατζημάρκος καταφέρνει την αλλαγή του χρηματοδοτικού στάτους του Νοτίου Αιγαίου από Περιφέρεια του Στόχου 1. Λίγες μέρες πριν την εκπνοή του 2020, η κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, φέρνει στο Νότιο Αιγαίο υπερδιπλάσιους πόρους 357 εκατ. ευρώ, έναντι 172 εκατ. ευρώ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, απόρροια της μεγάλης επιτυχίας του περιφερειάρχη.
– Το τέλος του 2020 βρίσκει στο τελικό στάδιο κατασκευής την νέα γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη στο Χαράκι, σε χρόνο ρεκόρ για έργα αυτής της κατηγορίας. Η γέφυρα είχε καταρρεύσει στις 25 Νοεμβρίου 2019 από τις ισχυρές βροχοπτώσεις της θεομηνίας “Γηρυόνης”. Είχε κλείσει 12 μέρες νωρίτερα, καθώς η Περιφέρεια διέγνωσε έγκαιρα τον κίνδυνο, σώζωντας έτσι ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα τον περασμένο Αύγουστο ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία η παράλληλη προς τη γέφυρα οδός.
– Για πρώτη φορά στη Ρόδο και σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου υλοποιείται μια τόσο μεγάλη παρέμβαση αναβάθμισης του οδικού δικτύου που ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του θεσμού και των νησιών. Μεταφράζεται σε σήμανση, διαγραμμίσεις, άσφαλτο, αποκατάσταση βλαβών, αποκαταστάσεις, στηθαία κ.λπ.
– Νέα φιλοσοφία και στην αντιπλημμυρική προστασία Για πρώτη φορά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθιερώνει τη σύναψη συμβάσεων τριετούς διάρκειας για τον καθαρισμό ρεμάτων. Με το νέο αυτό πλαίσιο, η δημόσια διοίκηση προσπερνά τις αγκυλώσεις που δεν της επιτρέπουν να βρίσκεται έγκαιρα στα σημεία και να προλαμβάνει καταστάσεις.
– Το Νότιο Αιγαίο είναι από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας που πήρε την πολιτική απόφαση ίδρυσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να επιταχύνει σε όλα τα νησιά τον ρυθμό ανάπτυξης, να ξεπεράσει αγκυλώσεις που μπορεί να άφηναν αναξιοποίητα τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θέτει αυστηρά και πολύ πιεστικά χρονοδιαγράμματα.
– Ο Γιώργος Χατζημάρκος έκανε πραγματικότητα τον νέο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ένα μεγάλο βήμα μπροστά στη διαχείριση των απορριμμάτων, για την αντιμετώπιση της τριτοκοσμικής κατάστασης που επικρατεί σε αρκετά νησιά όπου λειτουργούν ακόμα χωματερές.
Για όλα αυτά, αλλά και άλλα πολλά, ων ουκ έστιν αριθμός ο Γ. Χατζημάρκος αναδεικνύεται επαξίως ως πρόσωπο της χρονιάς 2020.
Κοινοποιήστε: