Πάνω από 5.800 βρέφη, παιδιά, έφηβοι και ΑμεΑ θα αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση και σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, μέσα από το Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την πρόσκληση προς τη ΕΕΤΑΑ για την υποβολή προτάσεων
Στο πλαίσιο υλοποίησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθύνει πρόσκληση υποβολής προτάσεων με τίτλο «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης».
Η δράση υλοποιείται σε τρεις ετήσιους κύκλους, μέχρι και το 2025 και η δημόσια δαπάνη που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους και ανέρχεται σε 4.000.000 ευρώ.
Η δαπάνη αυτή αφορά στην οικονομική στήριξη οικογενειών μέσω της διάθεσης «αξίας τοποθέτησης» (Voucher) για την πρόσβαση βρεφών και νηπίων σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας καθώς και για την πρόσβαση παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, με την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών πρακτικών και δραστηριοτήτων, εκτός σχολικού ωραρίου.
Στις ομάδες στόχου της δράσης εντάσσονται ιδίως βρέφη, νήπια και παιδιά προσχολικής εκπαίδευσης, καθώς και παιδιά σχολικής ηλικίας, έφηβοι και άτομα με αναπηρία, που επιλέγονται βάσει διαδικασιών και κριτηρίων προκειμένου να λάβουν την «αξία τοποθέτησης» (Voucher).
Ο συνολικός αριθμός ληπτών voucher για την ένταξη παιδιών σε δομές φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 4.711, ενώ ο αριθμός των παιδιών που αναμένεται συνολικά να ωφεληθούν από την ένταξή τους στις δομές, ανέρχεται σε 5.837. Στον πρώτο ετήσιο κύκλο 2022-2023 ο οποίος αφορά το αντίστοιχο σχολικό έτος, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 έως την 31η Ιουλίου του 2023, αντιστοιχούν 1957 vouchers, εκ των οποίων 1031 για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και 926 για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ.
Ο Δικαιούχος της πρόσκλησης, που είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), για την επιλογή των ωφελούμενων εκδίδει κάθε χρονιά πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος βάσει της οποίας καλούνται οι νόμιμοι εκπρόσωποι να υποβάλουν αίτηση.
Η αίτηση υποβάλλεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του παιδιού ή ατόμου με αναπηρία που δύναται να ωφεληθεί της δράσης (γονέας ή άτομο που έχει οριστεί ως δικαστικός συμπαραστάτης), επιλέγεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ οι δομές παροχής υπηρεσιών φροντίδας, φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών ή/και ατόμων με αναπηρία, οι οποίες λειτουργούν νομίμως, δύνανται να είναι
• Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί
• Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας
• Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)
• Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ).
Κοινοποιήστε: