Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στη Σίφνο το 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» σε συνδιοργάνωση με την  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Γιώργος Χατζημάρκος «Η Περιφέρεια μας και Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, είναι δίπλα σε ότι  αξίζει»

«Το ραντεβού μας με τον υπέροχο κόσμο που έδωσε ζωή στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Σίφνου, ανανεώθηκε για τον Σεπτέμβριο του 2019.

Προχωράμε κρατώντας και υπηρετώντας μόνο όσα αξίζουν»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 12o Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” στην Σίφνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στη Σίφνο, το νησί των ποιητών και των μαγείρων, πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2018 με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή το 12ο φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

Στη γενέτειρα  του εθνικού μάγειρα, Νικόλαου Τσελεμεντέ, η Σίφνος «έστρωσε» παραδοσιακό τραπέζι με εδέσματα στην γραφική πλατεία του Αρτεμώνα αναδεικνύοντας την κυκλαδίτικη και ελληνική γαστρονομία.

Το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νίκος Τσελεμεντές» αναδεικνύει τη γαστρονομική και πολιτιστική παράδοση των Κυκλάδων

Και αυτή τη χρονιά, δικαιολόγησε απόλυτα το βραβείο που απέσπασε ως το καλύτερο φεστιβάλ γαστρονομίας της Ευρώπης

Οι τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν  πλουσιότερες από κάθε άλλη χρονιά, ενώ φιλοξενήθηκαν, αρκετές συμμετοχές από άλλα μέρη της Ελλάδας καθώς και τρείς αντιπροσωπείες από το εξωτερικό!

 

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε  για 12η  χρονιά στη Σίφνο και ανέβασαν για άλλη μια φορά πολύ υψηλά τον πήχη στη γνωριμία και διάδοση των κυκλαδίτικων, νησιωτικών και ελληνικών γεύσεων.

Στην γιορτή της Ελληνικής κουζίνας, όπως κάθε χρόνο, δήλωσαν παρουσία τα νησιά,  Αμοργός,  Άνδρος, Αντίπαρος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος,  Λέρος . Μήλος, Μύκονος, , Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος ,  Σύρος,  και Σχοινούσα.  Το νησί επίσης, φιλοξένησε, οργανοπαίχτες, μάγειρες και χορευτές.

Ειδικότερα η Άνδρος, η Αμοργός, η Σαντορίνη, η Ίος, η Πάρος, η Σέριφος και η Σίφνος  παρουσίασαν  γλυκά του γάμου με την Πρέσβειρα του Νοτίου Αιγαίου- Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, σεφ  Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Επίσης, τοπικές σπεσιαλιτέ παρουσίασαν   ο Έβρος, Κοζάνη,  η  Παιανία, ο Πόντος και η Κύπρος.

Η διοργάνωση είχε διεθνής απήχηση καθώς υπήρξαν και αντιπροσωπίες συμμετοχές  από Βραζιλία, Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο, ενώ το «παρών» έδωσαν  και άλλες περιοχές της χώρας που παρουσίασαν τις δικές τους σπεσιαλιτέ.

Οι εκπρόσωποι κάθε περιοχής είχαν την ευκαιρία να μαγειρέψουν, να περιγράψουν και να παρουσιάσουν συνταγές από τις ιδιαίτερές τους πατρίδες.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σίφνου και των τοπικών φορέων και συλλόγων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, «πάντρεψε» την παράδοση με τη γεύση και τον πολιτισμό, ενώ η παρουσία των διακεκριμένων αρχιμαγείρων απέδειξε πως η Σίφνος «γεφυρώνει» γαστρονομικά τη διαχρονικά αξία με την σύγχρονη τάση.

Απόλυτα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου, δήλωσαν και οι διοργανωτές καθώς το φεστιβάλ υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν πάνω από 6.000 άτομα, για να δοκιμάσουν τις παραδοσιακές συνταγές.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διασφάλισε και φέτος την διεθνή εμβέλεια του Φεστιβάλ, όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Με δική της πρωτοβουλία διοργανώθηκε δημοσιογραφική αποστολή με Ιταλούς συντάκτες γαστρονομίας, σε συνεργασία με την Λομβαρδία – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2017  και το γραφείο του ΕΟΤ Μιλάνου.

Επίσης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της  Βραζιλίας στην Αθήνα, στο Φεστιβάλ της Σίφνου  υπήρξε  συμμετοχή  με πενταμελή αντιπροσωπεία όπου παρουσίαζε  βραζιλιάνικες σπεσιαλιτέ, ενώ και η Ιταλία  συμμετείχε με τον διάσημο  Σεφ Francesco Pardera. Για πρώτη φορά  συμμετείχε και η Ισπανία, με 9μελή αντιπροσωπεία.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν  παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το εικαστικό εργαστήρι με τον εικαστικό Γιάννη Δανέλη «Συνδυάζοντας τη γαστρονομία με την τέχνη της κεραμικής και την ιστορία της τέχνης» για παιδιά ηλικίας από 5 ετών και πάνω  (Κοινή δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών»), εκδρομές, μουσικοχορευτικές βραδιές και άλλες.

Κοινοποιήστε: