Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου ξεκινούν από την Κω το ταξίδι τους στην αιγαιακή διατροφή και γαστρονομία

Από την Κω ξεκίνησε  η δράση “Aegean Gardener” που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεσμού της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, ξεκίνησε σήμερα πιλοτικά από την Κω, την υλοποίηση της δράσης κηπουρών του Αιγαίου (Aegean Gardener), στο πλαίσιο των δράσεων της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019.

Από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Κω, πρόσφατα ανακαινισμένο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  με πόρους του ΕΣΠΑ, ξεκίνησε η υλοποίηση της δράσης κηπουρών του Αιγαίου, με τους μαθητές του σχολείου να δημιουργούν το δικό τους λαχανόκηπο. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου κ. Μιχάλης Μπαριανάκης, ο Έπαρχος Κω κ. Γιώργος Χαλκιδιός, ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου κ. Δημήτρης Χαματζόγλου,  οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Νίκος Τσακίρης και κ. Ευρυδίκη Νάκη, η επικεφαλής της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, κ. Χάιντι Λαζάνη και ο διευθυντής του Περιφερειακού Φυτωρίου Ν.Α. κ. Νίκος Ρένεσης.

Οι μαθητές, σε συνεργασία με τα στελέχη του Περιφερειακού Φυτωρίου, δημιούργησαν στην αυλή του σχολείου τους, τον δικό τους μικρό λαχανόκηπο, παρακολουθώντας παράλληλα τη διαδικασία φύτευσης λαχανοκομικών φυτών, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκαν για τους παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας.

Οι μαθητές αφού φύτευσαν τα λαχανοκομικά φυτά στον κήπο τους, τα πότισαν και δεσμεύτηκαν πως θα τα φροντίζουν μέχρι να βγάλουν καρπούς.

Σκοπός της δράσης Aegean Gardener είναι να μυήσει τους μικρούς μαθητές από πολύ νωρίς στην Αιγαιακή Διατροφή και τα οφέλη της,  μέσα από την παραγωγή παραδοσιακών λαχανοκομικών προϊόντων, χρησιμοποιώντας τοπικούς σπόρους.  Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν τον κύκλο της καλλιέργειας οπωροκηπευτικών, προκειμένου να εξελιχθούν σε εν δυνάμει αγρότες του μέλλοντος, που θα στηρίξουν την τοπική παραγωγή, καλλιεργώντας τοπικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου κ. Μιχάλης Μπαριανάκης δήλωσε: «Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Aegean Gardener που ξεκινάει πιλοτικά, το Περιφερειακό Φυτώριο επισκέφθηκε σήμερα το 7ο Δημοτικό Σχολείο Κω, για να γνωρίσουμε τους μικρούς  κηπουρούς του Αιγαίου. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την συμμετοχή και τον ενθουσιασμό των παιδιών. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα γίνουν οι συνεχιστές μια μακράς παράδοσης, συνδεδεμένης με την ευλογημένη φύση των νησιών μας και τους  διατροφικούς θησαυρούς που παράγει».

Στη συνέχεια ο Έπαρχος Κω κ. Γιώργος Χαλκιδιός τόνισε τη σημασία της έναρξης του προγράμματος “Aegean Gardener” από το νησί του Ιπποκράτη, την Κω, και τη σημασία της επαφής των μαθητών με τη γη, καθώς ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης είναι η επιστροφή των νέων στην ενασχόληση με τη γη και η μύηση τους στις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας. «Μέσα από τη δράση “Aegean Gardener”, στόχος μας είναι να γνωρίσουν οι μικροί μαθητές από πού προέρχονται τα προϊόντα διατροφής τους και να γίνουν και οι ίδιοι πρεσβευτές της Αιγαιακής διατροφής» δήλωσε.

Μέσα στον επόμενο μήνα, θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες επισκέψεις σε ακόμη πέντε σχολεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ από τη νέα σχολική χρονιά, η δράση θα πραγματοποιηθεί οριζόντια, σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 7ο Δημοτικό Σχολείο της Κω, με 137 μαθητές, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και ανακαινίστηκε πρόσφατα με πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του Νοτίου Αιγαίου, ύψους 1.085.433 ευρώ,  με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το ιστορικό κτίριο που κοσμεί το κέντρο της πόλης της Κω, μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη σχολική μονάδα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με σεβασμό στο προϋπάρχον κατασκευαστικό σύστημα και στη διατήρηση των ιστορικών φάσεων του κτιρίου.

Κοινοποιήστε: