Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χρηματοδοτεί την λειτουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, με ευρωπαϊκούς πόρους

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος απευθύνει πρόσκληση ένταξης των ΣΥΔ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των κοινωνικών δομών στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος απευθύνει πρόσκληση προς τους δήμους και λοιπούς φορείς που λειτουργούν Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, για ένταξη και χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”.
Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης καλεί τους δυνητικούς δικαιούχους στο Νότιο Αιγαίο, ΝΠΔΔ ή φυσικά ή νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου κάθε μορφής, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης σε άτομα με αναπηρίες, νοητικές, αισθητηριακές ή κινητικές, εκ γενετής ή επίκτητες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”.
Η συγχρηματοδοτούμενη επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 300.000,00 ευρώ.
Η δράση αφορά στη χρηματοδότηση έως 18 μήνες των δικαιούχων (δαπάνες προσωπικού και λειτουργικό κόστος) οι οποίοι λειτουργούν μία ή περισσότερες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Ατόμων με Αναπηρία, και παρέχουν τις παρακάτω υπηρεσίες δράσεις:
α) Την παροχή προς τους επωφελούμενους ενοίκους υπηρεσιών υποστήριξης, που περιλαμβάνουν:
i. υπηρεσίες διαβίωσης και φροντίδας, (διαμονή, διατροφή, μέριμνα για πρόσβαση σε ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα, όποτε απαιτείται, μετακίνηση, κτλ), και,
ii. υπηρεσίες οι οποίες εστιάζονται σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και σύνδεσης με την κοινότητα, κατάρτισης και αξιοποίησης δυνατοτήτων προς επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης, συμπεριλαμβανόμενης της αύξησης των δυνατοτήτων πρόσβασης στην εργασία.
β) Την υλοποίηση δράσεων δικτύωσης και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς / φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Κέντρων Κοινότητας, των ΚΔΗΦ, κ.α. καθώς και με την τοπική κοινότητα γενικότερα (π.χ. δήμους, αθλητικούς, πολιτιστικούς ή άλλου είδους συλλόγους, εκπαιδευτική κοινότητα κτλ), με στόχο τη διασύνδεση των δομών με την τοπική κοινότητα, την ένταξη των ωφελουμένων σε αυτήν και συνεπώς την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό στόχοι της δράσης είναι:
• η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών,
• η μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στην φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας,
• η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού, και
• η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών.
Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/

από τις 24.01.2022 (ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων) έως τις 11.03.2022 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων).

Κοινοποιήστε: