Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και η ένταξη νέων έργων πολιτισμού στο Ε.Π. της Περιφέρειας, αντικείμενο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου με την Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού

Η προκήρυξη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δύο νέων μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020 για ένταξη έργων πολιτισμού και η σύναψη τριμερούς Προγραμματικής Σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, συζητήθηκαν στην διάρκεια συνάντησης του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεάδη Βλαζάκη, την Πέμπτη στο Υπουργείο.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος ενημέρωσε την Γ.Γ. του ΥΠΠΟ, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία έχει αναδείξει τον Πολιτισμό σε τομέα πρωταρχικού ενδιαφέροντος, μετά την ένταξη σημαντικών έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020, όπως η Ακρόπολη της Ρόδου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου και ο Ναός Επισκοπής Σικίνου, αυξάνει τον προϋπολογισμό του τομέα πολιτισμού για ένταξη και νέων έργων.

Δύο νέα μέτρα, ένα για τα μεγάλα νησιά της Περιφέρειας, επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 3,5 εκατ. ευρώ και ένα για τα μικρότερα νησιά, επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 2,4 εκατ. ευρώ, βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν την προκήρυξή τους.

Στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ετοιμότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για την κατάθεση προτάσεων έργων, προς ένταξη στα νέα μέτρα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε στην συνάντηση του κ. Χατζημάρκου με την Γ.Γ. του ΥΠΠΟ, ήταν η σύναψη τριμερούς Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Δήμου Ρόδου και Υπουργείου Πολιτισμού για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Η συζήτηση έγινε σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης του Περιφερειάρχη με τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα , ο οποίος έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα. Από την συζήτησή της στη Βουλή, διεφάνη η θετική προδιάθεση του Υπουργού Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας την ανάγκη προστασίας του μνημείου.

Ο κ. Χατζημάρκος ενημέρωσε την κα Βλαζάκη ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στην Προγραμματική Σύμβαση, που θα έχει στόχο την διάσωση, αναστήλωση, προστασία
και ανάδειξη του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού συμφώνησε ότι η Μεσαιωνική Πόλη χρήζει άμεσων παρεμβάσεων και γνωστοποίησε στον Περιφερειάρχη ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ έχουν ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία του θέματος.

Κοινοποιήστε: