Επίσκεψη του Normunds Popens σε έργα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020

Συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, επισκέφθηκε την Ακρόπολη της Ρόδου και το Πάρκο του Ροδινιού

Δύο έργα που αφορούν δύο εμβληματικά τοπόσημα της Ρόδου, την Ακρόπολη, στο λόφο του Μόντε Σμιθ και το Πάρκο του Ροδινιού, επισκέφθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Normunds Popens, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη, Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο.

Τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, καθώς, με αποφάσεις του Περιφερειάρχη έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020».

Αρχικά, οι κ. Popens  και Χατζημάρκος επισκέφθηκαν την Ακρόπολη της Ρόδου, όπου τους υποδέχθηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Μάνια Μιχαηλίδου. Ακολούθησε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από στελέχη της Αρχαιολογίας και ενημέρωση για τις εργασίες που εκτελούνται στο μνημείο.

Η προστασία και ανάδειξη της Ακρόπολης της Ρόδου είναι έργο προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ και έχει  στόχο τη διαμόρφωση ενός οργανωμένου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου.  Είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της πόλης. Διαμορφώθηκε την κλασική εποχή και καλύπτει απαλλοτριωμένη έκταση 900 στρεμμάτων. Η μνημειακή αυτή ζώνη, που στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένη στη λατρεία, στην παίδευση και στην ψυχαγωγία, περιλαμβάνει στο βόρειο τμήμα τα ερείπια του ναού του Διός Πολιέως και της Αθηνάς Πολιάδος, κατάλοιπα μνημειώδους Στοάς και τέσσερις υπόγειες σπηλαιώδεις κατασκευές (Νυμφαία). Στο νότιο τμήμα, σε διαμορφωμένο πλάτωμα του λόφου, το ναό του Πυθίου Απόλλωνος  μερικώς αναστηλωμένο και κατάλοιπα οικοδομήματος (ναός Αρτέμιδος;), χαμηλότερα το Στάδιο, το Ωδείο, αναστηλωμένα κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας, ενώ στο ανατολικό, διασώζονται ίχνη καταλοίπων του Γυμνασίου και νοτιότερα άλλα σπηλαιώδη ιερά.

Σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες, γενικής διάταξης διαμόρφωσης – ανάπλασης και ωρίμανσης του αρχαιολογικού χώρου και αποκατάστασης του Ναού του Πυθίου Απόλλωνος, προβλέπεται μια σειρά παρεμβάσεων όπως:

    Αναστήλωση, συντήρηση και  στερέωση των αρχιτεκτονικών μελών και του συνόλου του ναού του Πυθίου Απόλλωνος
    Δημιουργία οριοθετημένου αρχαιολογικού πάρκου, μέσα στο οποίο διαμορφώνεται οργανωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος θα περικλείει τα  σημαντικότερα μνημεία: Στάδιο, Ωδείο, Ναό Πυθίου Απόλλωνα, τα τέσσερα υπόγεια Νυμφαία και το Ναό της Αθηνάς Πολιάδος και του Διός Πολιέως.
    Δημιουργία εισόδων-εξόδων, εκδοτηρίων και οργανωμένων χώρων στάθμευσης,
    Δημιουργία υπαίθριου μουσειακού χώρου για την τακτοποίηση και τεκμηρίωση των υπαρχουσών επιγραφών, αρχιτεκτονικών και άλλων μελών που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα στον αρχαιολογικό χώρο και προέρχονται από το Γυμνάσιο και τα άλλα μνημεία,
    Διαμόρφωση οργανωμένων αρχαιολογικών διαδρομών με σημάνσεις και επεξηγηματικούς πίνακες για την τεκμηρίωση των μνημείων. Αποκατάσταση των αρχαίων οδικών αξόνων και αξιοποίηση νεότερων μονοπατιών της εποχής της Τουρκοκρατίας,
    Διαμόρφωση υπαίθριων καθιστικών και ανάδειξη θέσεων πανοραμικής θέας και πληροφόρησης,
    Επισκευή και διαμόρφωση 2 υφιστάμενων κτηρίων σε αναψυκτήριο και βοηθητικούς χώρους Μελέτη και κατασκευή/ή και  επισκευή των βασικών υποδομών λειτουργίας του χώρου (φωτισμός, ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση),
    Κατασκευή μακέτας του αρχαιολογικού χώρου για τους τυφλούς και εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων και σε γραφή Braille.

Το έργο υλοποιείται με αυτεπιστασία, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με προβλεπόμενη ημερομηνία περαίωσης την 31η/12/2020.

Ακολούθησε επίσκεψη το Πάρκο του Ροδινιού, έργο προϋπολογισμού 560.000 €.

Η πράξη αφορά στην αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη του πάρκου «Ροδίνι» ως χώρου περιπάτου και αναψυχής. Η ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του πάρκου «ΡΟΔΙΝΙ» αποτελούσε στην αρχαιότητα τμήμα της ροδιακής νεκρόπολης, αλλά ταυτόχρονα λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ήταν χώρος περιπάτου και αναψυχής, λειτουργία η οποία έχει διατηρηθεί έως σήμερα. Με περιορισμένες και ήπιες παρεμβάσεις θα διατηρηθεί και θα αξιοποιηθεί ο χαρακτήρας του πάρκου. Συγκεκριμένα θα γίνουν οι εξής εργασίες:

    Διαμόρφωση μονοπατιών πρόσβασης και περιπάτου,
    Αποκατάσταση και ανακατασκευή αναλημματικών τοίχων των πρανών,
    Αποκατάσταση και συμπλήρωση των λιθόκτιστων κλιμάκων του πάρκου,
    Αποκατάσταση και συμπλήρωση των καθιστικών και των λιθόκτιστων τοιχίσκων,
    Αποκατάσταση και συμπλήρωση των λίθινων οριοδεικτών,
    Καθαρισμός και αποκατάσταση των οχετών και φρεατίων του πάρκου,
    Καθαρισμός των λιμνών από φερτά υλικά, κορμούς δέντρων κλπ,
    Καθαρισμός με τα χέρια των μπαζωμένων τεχνικών, ερεισμάτων, διαδρόμων και μονοπατιών εντός του πάρκου,
    Αντικατάσταση και συμπλήρωση των ξύλινων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων κατά μήκος των διαδρόμων του πάρκου και στις γέφυρες,
    Επισκευή γεφυρών,
    Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και αστικού εξοπλισμού.
Το έργο βρίσκεται  στο στάδιο υλοποίησης εργασιών, από τον δικαιούχο Δήμο Ρόδου, με συμβατική προθεσμία περαίωσης την  8η/9/2019.

Κοινοποιήστε: